Denník N

Krásne šialené filmy z afrického Wakaliwoodu čaká slovenská premiéra

Festival Hviezdne noci Bytča v auguste predstaví aj originálne celovečerné (nielen) akčné filmy z Ugandy. Jeho dramaturg sa rozhodol ukázať aj iné diela, o ktorých sa na VŠMU neučí.

Už úvod je neodolateľný. Dlhý výkrik „Rrrrrrrrrrrrrr­rrrrrramon production, home of the best of da best movies. See it… and believe,“ pripomína nadšenie brazílskych futbalových komentátorov pri góle a naznačuje, že uvidíte niečo, čo ste ešte nevideli. A je to naozaj tak. Zabudnite na Hollywood, Bollywood či Nollywood, toto je Wakaliwood. V auguste môžete jeho nenapodobiteľné filmy vidieť prvýkrát na Slovensku.

Obrovské srdce

„This is Swaaz. Swaaz means Schwarzenegger in Uganda. Swaaz is a good man. His wife is in the hospital. She´s dying. He must do what he needs to do to save her,“ sugestívne popisuje čarovnou africkou angličtinou napätú scénu v zmenárni. Prepadnutie sa celkom nepodarí. Plexisklo prepážky odolá úderu samopalom aj vypálenej dávke nábojov. Rozrazí ho až kus železa, ktorý vytiahne hlavný hrdina z ponožky so slovami Mám kľúč, ugandský kľúč, strčí dovnútra za peniazmi malého chlapca, ktorý je jeho parťák.

Prvé minúty filmu Bad Black sú dokonalou ukážkou tvorby, ktorá sa začala produkovať v roku 2010 v slumoch Kampaly, hlavného mesta Ugandy. S rozpočtami okolo 200-300 dolárov tam skupina fanúšikov začala nakrúcať diela. Krásne šialené diela.

„Prvotný pohľad je, že je to brak a sračka, ale majú naozaj talent. Je to fakt nakrútené miestami ako Sam Peckinpah, aj ako Tarantino, má to prvky ramboviek aj komédií s Budom Spencerom a Terenceom Hillom. Chvíľu muzikál, chvíľu väzenská dráma, kung-fu film, vôbec si nelámu hlavu s klasickými žánrovými postupmi, sú dokonalí. Kombinácia DIY bláznovstva, zároveň aj filmárskeho umu a nadšenia. Nie je to nuda pozerať. Obrovské filmárske srdce,“ vysvetľuje Peter Gärtner.

Šéf festivalu Hviezdne noci Bytča wakaliwoodske diela objavil na webe pred tromi rokmi. Okamžite ho fascinovala originálna estetika, ktorá v niečom pripomína kultové turecké Hviezdne vojny, a najmä postava VJa. To je v úvode spomínaný hlas, sprievodca celým filmom, ktorý okrem dialógov aj komentuje dej. Generácii vyrastajúcej v 80. rokoch to hneď pripomenie VHS videokazety, na ktorých domáci fanúšikovia dabovali pirátsky nahraté americké filmy a seriály.

„VJ je tam nahratý ako zvuková stopa, to je najväčší bonus. Keď je napríklad scéna, kde niekto spí, povie krásnou africkou angličtinou You want to sleep? I put you to sleep, a začne chrápať. Je to super, ja keď som bol malé decko a pozeral doma na gauči druhý-tretíkrát nejaký film s celou rodinou, všetkým som hovoril: A teraz spoza rohu na neho vyskočí veľký pes! Toto isté detské nadšenie má ugandský VJ, ktorý komentuje dej. Inak takýto scudzovací princíp už v 60. rokoch používal Godard, napríklad v obľúbenom Tarantinovom filme Bande à part. V desiatej minúte komentátor upozorní divákov: Dívate sa na film Bande à part, zápletka takáto a takáto. Myslím si, že keby Godard videl ugandské filmy, bol by nadšený.“

Attack Sloveniakia!

Peter Gärtner však zašiel ďalej za obvyklé divácke nadšenie z jednej filmárskej subkultúry. Rozhodol sa predstaviť ju na Slovensku. Zistil, že Wakali­wood má dosť sledovaný vlastný kanál na YouTube, a začal písať cez fanpage na Facebooku. Celý ďalší príbeh je rovnako bizarný ako táto filmová tvorba.

„Postupne si ma začali pridávať za priateľa rôzni herci, lajkujú mi fotky so synom a podobne. Nakoniec som sa dostal k žene Isaaca Geoffreyho, prezývaného ugandský Tarantino, ktorá mi dala jeho číslo. Isaac hneď povedal, že je to zadarmo. Uviesť slovenský alebo český film na festivale stojí toľko, čo je rozpočet filmu v Ugande, oni by za to nakrútili ďalší film, ale nechcú to. Cez mail sme doladili detaily, čo bolo veľmi komické, lebo sa podpisujú ako Steve Senegal alebo Supa Action. V prvom maile napísali: My nechceme za film nič. Len, aby si zomrel. Vážne. V našom ďalšom filme. Poslali mi celé filmy cez Dropbox, dva celovečeráky Who Killed Captain Alex? a Bad Black. A ešte dodali, že nakrútia pre nás aj špeciálne welcome video. Aj to urobili.“

Video je dokonalé a funguje spôsobom buď-alebo. Trojica teroristov úplne originálne naloží s pozvánkami prísť na Slovensko a na Slovinsko. Akčne, provokačne, s humorom, minipríbehom a vizuálom, ktorý nemusí sadnúť každému. Všetky popisy sú zbytočné – treba vidieť.

Šéf festivalu Hviezdne noci pochádza z Bytče, ktorú zároveň považuje za svoju emigráciu. Vyštudoval totiž scénaristiku na VŠMU, no k tejto škole má, ako sám hovorí, veľmi ambivalentný vzťah.

„Zoznámil som sa s množstvom ľudí, videl veľa skvelých filmov, spoznal novú vlnu a mám to rád. Ale tá škola je zároveň reálny socializmus. Nič ťa nenaučia, všetci majú depku, tlačia na vás, aby ste sa stali druhým Martinom Šulíkom, a sú proti tomu, aby sa robili komédie, akcie a horory. Tvrdia, že to sa na Slovensku nedá robiť. Nehovorím, že netreba nakrúcať artové filmy, ale v podstate za to, že som sa niečo naučil, môžu filmoví vedci, s ktorými som sa skamošil,“ vraví Peter Gärtner.

„Pre mňa bola škola trochu traumou, lebo filmy bez puncu umeleckosti zaznáva. Na hodine réžie sa napríklad dozviete, že Nolan je zlý režisér, lebo nakrúca na zelenom plátne. A to dobrí režiséri predsa nerobia. Alebo, že Leon je nemorálny film, lebo 11-ročné dievčatko nemôže byť vrahom, a Fargo má zase zbytočne veľa mŕtvol.“

Aj preto sa Hviezdne noci rozhodol postaviť inak. Festival čaká v auguste len 3. ročník, no už od prvého ročníka má vlastnú tvár a narastá. Zameraný je najmä na filmy, ktoré na iných slovenských festivaloch nenájdete.

„Nechcem hrať artové tituly, ktorých sú mraky, ani Učiteľku a ďalšie midkulty. My máme 40 filmov, ale každý je oddramaturgovaný. Nie je to žiadna vata, ktorá sa obvykle na festivaly berie v balíčkoch. V rámci sekcie Action máme okrem Wakaliwoodu aj Socialistický zombie mord (2014), ktorý na Slovensku stále veľa ľudí nepozná. Je to jedna z mojich celoživotných misií, propagovať dielo, ktoré od filmárskej obce dostalo náklad, a snobi ho ohejtovali. Pritom je to to isté, čo Wakaliwood – perfektne nakrútený film so srdcom, podľa mňa náš najlepší film o socializme. Žiadny iný si nerobí tak pekne srandu z ideológie, keď zombies strhávajú z pionierok rovnošaty, je to dokonalé. Žiadne nostalgické retro komédie, akčný nárez s výbornými choreografiami na úrovni áčkovej produkcie.“

V sekcii Action, jednej zo šiestich filmárskych sekcií, festival uvedie aj krásne absurdný český horor Tiffany. Nakrútil ho absolvent pražskej FAMU Andy Fehu, hlavné postavy hrajú Leoš Noha a Petr Čtvrtníček.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie