Denník N

S Bugárovým človekom to raz nevyšlo, vláda skúsi znovu vybrať šéfa kontroly štátnych tendrov

Kandidát Juraj Méry, ktorý ešte pred rozhodnutím priznal, že sa pred voľbou šéfa ÚVO stretol s Bélom Bugárom. Foto – TASR
Kandidát Juraj Méry, ktorý ešte pred rozhodnutím priznal, že sa pred voľbou šéfa ÚVO stretol s Bélom Bugárom. Foto – TASR

S kandidatúrou váha doterajšia šéfka úradu aj odborník z ÚVO. V koalícii sa o menách nehovorí.

Opakovaný pokus vybrať nového predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) môže byť ešte ošemetnejšia vec ako prvé výberové konanie, v ktorom si vláda nevybrala nikoho.

Prvý výber sa skončil fiaskom po tom, ako na verejnom vypočutí pohorel kandidát Juraj Méry spájaný s Mostom-Híd. Strana sa k nemu dodnes priamo nepriznáva, sám Méry sa však po výberovom konaní priznal, že sa s ním osobne stretli šéf Mosta Béla Bugára a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. S ostatnými kandidátmi sa nestretli.

Uchádzači musia prihlášky odovzdať na úrade vlády do konca júla. Verejne sa však k svojej kandidatúre zatiaľ nepriznal nikto. Úrad dohliada na zákonnosť tendrov za päť až sedem miliárd eur ročne.

Video: Takto kandidát označovaný za koňa Mosta priznal stretnutie s Bugárom
autorka: Martina Koník

Doterajšia šéfka: Neviem, či ma chcú

Váha aj súčasná šéfka úradu Zita Táborská. „Stále som sa nerozhodla jednoznačne. Mám na to ešte nejaké dva týždne. Uvidím podľa toho, ako sa vyvinie situácia a či ma vôbec niekto chce – neziskovky, vláda, alebo novinári. Pokiaľ bude vôľa, podám projekt, pokiaľ tu však bude stále taký názor, že sa na úrade nič nespravilo, všetko sme spravili zle, tak asi nemá zmysel podávať projekt,“ povedala.

Táborská sa stala šéfkou úradu za druhej vlády Roberta Fica a premiér pri každej príležitosti opakoval, že ju vybrali ešte za Ivety Radičovej. Nebola to úplná pravda, za Radičovej sa totiž len dostala do užšieho výberu. Táborskú potom Fico verejne nekritizoval.

„Nie som rozhodnutý,“ povedal zasa tretí z kandidátov prvého kola, právnik Peter Kubovič, ktorý pracuje na ÚVO a mimovládky jeho projekt a vystupovanie na verejných vypočutiach vyhodnotili ako najlepšie.

V koalícii nikoho z ÚVO nechcú

Podľa informácií Denníka N z vládnej koalície je len malá šanca, že by vláda podporila kandidáta, ktorý pochádza zo súčasného ÚVO. Koaliční politici po voľbe úradu napríklad vyčítali, že nedáva štátnym obstarávateľom počas tendrov jasné a záväzné stanoviská, čo však často ani nemôže, keďže je na obstarávateľovi, ako si súťaž a jej podmienky nastaví.

Tretí uchádzač z prvého kola, Juraj Méry, mal minulosť prepletenú so štátnou firmou Transpetrol. V prvom neoficiálnom vypočutí, na ktorom sa ho pýtali zástupcovia mimovládok, bol Méry nepresvedčivý, čo mu zrejme uškodilo aj vo vypočutí, ktoré usporiadala vláda.

Denníku N sa s ním nepodarilo skontaktovať.

Verejné vypočutie bude

Kabinet Roberta Fica aj teraz sľubuje vypočutie, na ktorom sa uchádzačov budú pýtať nielen ministri, ale aj zástupcovia tretieho sektora, podnikateľov či verejnosti.

„Vláda vyberie kandidáta na funkciu predsedu ÚVO na základe verejného vypočutia, ktoré by malo prebiehať rovnakou formou ako prvé verejné vypočutie z 24. mája 2017. O detailoch verejného vypočutia budeme médiá vopred informovať,“ odpísal tlačový odbor.

V koalícii sa však o konkrétnych menách, ktoré by mohli získať podporu kabinetu, nehovorí a o žiadnych kandidátoch nemajú vedomosti ani v mimovládkach, ktoré sa transparentnosti pri verejných obstarávaniach dlhodobo venujú. Viacerí z nich sa preto obávajú, že bude kandidátov málo a nemusí ísť o špičkových odborníkov.

Kandidát by mohol byť aj jeden

„Dúfam, že sa prihlási dostatok morálne a odborne zdatných kandidátov, aby mala vláda z koho vyberať. Budúca predsedníčka, alebo predseda, má pred sebou náročné funkčné obdobie,“ hovorí odborník na verejné obstarávanie Jaroslav Lexa.

„Domnievam sa, že technicky bol postup pri prvom výbere správne nastavený. Bolo dôležité, že museli ukázať vecný zámer rozvoja ÚVO cez projekt, ako aj verejné vypočutie. Avšak pri verejnom vypočutí je kľúčové, kto to robí, lebo podľa toho kladú otázky,“ myslí si riaditeľka ústavu verejnej politiky FSEV Univerzity Komenského Emília Sičáková Beblavá. „Ako dôležité sa ukázalo vypočutie organizované mimovládnym sektorom, kde sa do hĺbky pýtali na predstavy o rozvoji verejného obstarávania.“

Úplne iné otázky podľa nej padali pri vypočutí vládou, ktoré bolo veľmi úzko zamerané a ministri sa sústredili skôr na ochranu a voľné ruky svojho rezortu pri verejnom obstarávaní a menej na ochranu verejných zdrojov. „Preto by som odporúčala posilniť verejné vypočutie organizované mimovládnym sektorom, ktoré sa sústredí na čo najväčšiu hodnotu za peniaze z verejných zdrojov.“

Podobné vypočutie kandidátov ako v máji chystajú mimovládky aj teraz. Vypočutia budú predbežne v septembri. Úrad vedie stále Zita Táborská a šéfovať mu bude až do zvolenia nového predsedu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie