Denník N

Víťazil v skokoch na lyžiach. Keď mal 21, začal bicyklovať. Slovinec Roglič vyhral kráľovskú etapu na TdF

Primož Roglič oslavuje triumf v 17. etape Tour de France. Foto – AP/Peter Dejong
Primož Roglič oslavuje triumf v 17. etape Tour de France. Foto – AP/Peter Dejong

Víťaz 17. etapy Primož Roglič je jedinečným zjavom vo svete profesionálnej cyklistiky. Bicyklovať začal až ako 21-ročný po tom, čo si uvedomil, že v skokoch na lyžiach nebude patriť k najlepším.

Slovinský cyklista Primož Roglič v mladosti nikdy nesníval o tom, že sa raz stane víťazom jednej z najťažších etáp na Tour de France. Mladosť prežil na skokanských mostíkoch a v roku 2007 sa dokonca spolu s reprezentačnými kolegami stal juniorským majstrom sveta v tímovej súťaži.

Ešte v tom istom roku utrpel na domácich pretekoch v Planici hrozivý pád a len zázrakom vyviazol bez vážnych zranení. Dokázal sa však vrátiť a pokračovať v skákaní. Potenciál z juniorskej kariéry sa mu nedarilo napĺňať, a tak sa v roku 2011 rozhodol so skokmi na lyžiach nadobro skončiť.

„Sníval som, že budem najlepší v skokoch na lyžiach, ale môj sen sa nenapĺňal. V 20 či 21 rokoch som si uvedomil, že nie som na najvyššej úrovni, nie som tam, kde som chcel byť. Preto som to zmenil a vyskúšal niečo nové,“ povedal Roglič pre cyclingnews.com.

Na konci svojej skokanskej kariéry si kúpil svoj prvý súťažný bicykel a na amatérskej úrovni sa začal venovať cyklistike a triatlonu. „Okamžite mi to šlo, tak som si povedal, prečo to neskúsiť,“ spomínal pre inCycle.

„V oboch športoch by ste mali byť chudý a mať silné nohy, no svaly na nich sú iné. V skokoch potrebujete rýchle, výbušné svaly, v cyklistike ide skôr o vytrvalosť,“ dodal dnes už 27-ročný Slovinec.

Rýchla cesta k profesionálom

Roglič sa už po roku pretekania na amatérskej úrovni dostal k profesionálom. V roku 2013 podpísal zmluvu so slovinským kontinentálnym tímom Adria Mobil.

V prvom roku profesionálnej kariéry sa mu však príliš nedarilo. Jeho jediným umiestnením v prvej desiatke bolo desiate miesto na majstrovstvách Slovinska, na ktorých štartovalo iba 17 pretekárov.

V roku 2014 prišiel zlom a Roglič začal víťaziť. Vyhral etapu na pretekoch Okolo Azerbajdžanu i jednodennú klasiku v Chorvátsku a Slovinsku. O rok neskôr už preteky Okolo Azerbajdžanu vyhral celkovo, čo sa mu podarilo aj na prestížnych pretekoch Okolo Slovinska. Na domácich pretekoch triumfoval aj v konkurencii cyklistov z tímov najvyššej ligy – druhého Mikela Nieveho z tímu Sky porazil o päť sekúnd.

Výsledky neznámeho Slovinca, pochopiteľne, zaujali aj tímy s licenciou World Tour. Sezónu 2016 tak už začal v holandskom tíme Lotto NL – Jumbo. „Nemyslím si, že akýkoľvek skokan na lyžiach sa niekedy dostal do profesionálnej cyklistiky. Je to niečo špeciálne,“ hovoril pre inCycle jeden z tímových trénerov Louis Delahaije.

Foto – AP

Víťazstvo na Giro d’Italia

Slovinec v profesionálnom pelotóne veľmi rýchlo spoznal, v čom je najsilnejší. V úvode sezóny si dobrými výkonmi vypýtal miesto na slávnych pretekoch Giro d’Italia. V Taliansku mal predovšetkým podporovať kolegu Stevena Kruijswijka, no napokon šokoval cyklistický svet.

Už v prvej etape, krátkej časovke, skončil prekvapujúco druhý – do cieľa prišiel len o stotinu sekundy neskôr než víťaz Tom Dumoulin. „Mal som už zopár dobrých časoviek, no ani sa nepriblížili tomu, čoho sú schopní špecialisti,“ hovoril Roglič pre cyclingnews.com.

Čo sa Slovincovi nepodarilo na úvod, však prišlo v ďalšej, 40-kilometrovej časovke. Roglič ju vyhral s náskokom desiatich sekúnd pred druhým Matthiasom Brändlom z Rakúska. „Asi po desiatich kilometroch som stratil fľašu a počítač,“ povedal Roglič v cieli podľa portálu stickybottle.com. „Bolo to po prvý raz, čo som šiel časovku dlhšiu než desať kilometrov,“ dodal.

Po svojej prvej Grand Tour sa Roglič medzi profesionálmi etabloval ako špičkový časovkár. V roku 2016 ešte v časovke vyhral aj slovinský šampionát, na olympiáde bol desiaty a na majstrovstvách Európy siedmy.

Primož Roglič (druhý zľava) v spoločnosti hlavných favoritov Tour de France 2017. Foto – AP

Talentovaný vrchár

V aktuálnej sezóne sa Rogličovi darí nielen v časovkách, ale aj v celkovom poradí. Vyhral etapové preteky Okolo Algarve a na prestížnych pretekoch Tirreno-Adriatico skončil na skvelom štvrtom mieste.

Prvú účasť na Tour de France však Roglič nezačal najlepšie. V obľúbenej časovke utrpel pád a skončil medzi porazenými. Od začiatku podujatia však potvrdzoval, že sa nesmierne zlepšil v horách.

V súťaži o bodkovaný dres patrí medzi najaktívnejších a často ho vídať v únikoch. K etapovému víťazstvu ho doviedol až útok na jednom z najťažších kopcov Tour do France – Col du Galibier. Na ňom zlomil aj Alberta Contadora.

V záverečnom zjazde 17. etapy Roglič s prehľadom porazil aj cyklistov bojujúcich o celkové víťazstvo. 27-ročný Slovinec si tak plní športový sen o tom, byť najlepší. Víťazstvom na Tour de France dnes k tomu urobil ďalší krok. Iba šesť rokov po tom, čo naposledy zoskočil zo skokanských mostíkov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie