Denník N

Sagan tam už nie je, tak nesledujete Tour? Mali by ste, tento ročník patrí k najdramatickejším v histórii

Hlavní favoriti v boji o žltý dres v závere 17. etapy. Foto AP.
Hlavní favoriti v boji o žltý dres v závere 17. etapy. Foto AP.

Tour de France čaká napínavý záver, ak by bol jeho súčasťou Peter Sagan, zrejme by prišiel do Paríža v zelenom drese.

Tour de France má 104 rokov, no v záverečnom týždni ešte nikdy nebola taká vyrovnaná ako teraz. Pred stredajšou 17. etapou delilo prvých štyroch cyklistov celkovej klasifikácii len 29 sekúnd, čo v tejto fáze pretekov predstavovalo najtesnejší rozostup v histórii.

Na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov, ktorým dominoval Peter Sagan, bola tento rok vyrovnaná aj súťaž o zelený dres. Nebolo to však podmienené Saganovou absenciou, ale predovšetkým výkonmi Nemca Marcela Kittela, ktorý mal lepšiu formu ako ktorýkoľvek Saganov súper v minulosti.

Kittel vyhral na Tour päť etáp a viedol bodovaciu súťaž, po páde v stredajšej 17. etape však z pretekov odstúpil.

Prví štyria v necelej polminúte

Úvodné dni na Tour de France nijako nesignalizovali, že by malo ísť o najvyrovnanejší ročník v histórii. Chris Froome, obhajca prvenstva z uplynulých dvoch sezón a hlavný favorit na výhru, si obliekol žltý dres už po 5. etape a zdalo sa, že s podporou silného tímu Sky bude jeho náskok v celkovom poradí už len narastať.

Ďalšie dni však naznačili, že britský cyklista nie je taký silný ako v minulosti a naplno to odhalila 12. etapa. Tá končila v krátkom, no strmom kopci, Froome v ňom nestačil na najrýchlejších a prvýkrát v kariére prenechal žltý dres niektorému zo súperov.

Novým lídrom sa stal Talian Fabio Aru, ktorý však vydržal v žltom drese len dva dni. V 14. etape, podobne ako pred dvoma dňami Froome, nezvládol záverečný kopec, stratil tesný náskok na čele celkovej klasifikácie a najcennejší dres si opäť obliekol britský favorit. To, že Chris Froome príde v žltom až do Paríža, však nie je také jednoznačné ako v minulosti.

Po spomenutej 14. etape strácal Fabio Aru na Frooma len 19 sekúnd, tretí Romain Bardet z Francúzka zaostával o 23 sekúnd a Kolumbíjčan Rigoberto Urán strácal na 4. priečke 29 sekúnd.

Tesné rozostupy v najlepšej štvorke celkového poradia vydržali až po stredajšiu 17. etapu, ktorá prechádzala cez Alpy a v jej profile boli dve stúpania najvyššej kategórie. Podľa prognóz mala práve táto etapa zvýrazniť tesné rozdiely na čele celkovej klasifikácie.

Favoriti Tour de France v 17. etape. Foto – AP

Froome blízko hetriku

Spomínané očakávania sa v 17. etape naplnili len čiastočne. V skupine štyroch hlavných favoritov výraznejšie zaostal len druhý Fabio Aru, ktorý klesol v celkovom poradí na štvrtú priečku a na vedúceho Frooma stráca 53 sekúnd. Na druhé miesto sa posunul Rigoberto Urán, ktorý spoločne s tretím Bardetom stráca na Chrisa Frooma 27 sekúnd.

Napriek minimálnym rozdielom v prvej trojke zostáva Froome hlavným favoritom na zisk žltého dresu. V prospech Brita hovorí podpora od tímu Sky, ktorý je v pelotóne jasne najsilnejší, a takisto priaznivý profil pretekov. Konkurenti Brita totiž majú už len jednu reálnu šancu na zmenu celkového poradia ‒ štvrtkovú 18. etapu. Tá opäť prechádza Alpami a končí sa stúpaním najvyššej kategórie.

Profil štvrtkovej 18. etapy Tour de France 2017.

Nasleduje piatková 19. etapa, ktorá má nenáročný profil a rozdiely v celkovom poradí zrejme neprinesie, pričom Tour vyvrcholí sobotnou časovkou, ktorá by mala byť pre Frooma poistkou celkového prvenstva. Brit je totiž najlepším časovkárom spomedzi cyklistov v prvej desiatke celkového poradia.

Froome sa tak môže stať prvým cyklistom od roku 1995, ktorý vyhrá Tour de France trikrát v rade. Ako posledný to podľa oficiálnych štatistík dokázal Španiel Miguel Indurain, po ktorom zvíťazil vo viacerých ročníkoch aj Američan Lance Armstrong, jeho prvenstvá však pre doping anulovali.

Chris Froome v individuálnej časovke. Foto – AP

Sagan by zrejme opäť vyhral

Do 17. etapy bola netradične vyrovnaná aj súťaž o zelený dres. Vďaka piatim etapovým víťazstvám ju viedol Nemec Marcel Kittel, ktorému výborne sekundoval Austrálčan Michael Matthews. Ten, podobne ako v uplynulých ročníkoch Peter Sagan, využil každé Kittelovo zaváhanie v členitých etapách.

Aj vďaka ideálnej podpore tímu zvládol náročné kopce, zásluhou čoho vyhral viacero šprintérskych prémií a dosiahol aj dve etapové víťazstvá. V priebehu 17. etapy Matthews zmenšil náskok Kittela už len na 9 bodov, Nemec však následne spadol a z Tour odstúpil. Austrálsky cyklista, ktorý je mimochodom susedom Petra Sagana, je preto v tejto chvíli takmer istým víťazom zeleného dresu.

O tom, ako by tento rok dopadol Peter Sagan, môžeme len špekulovať. Ak by však jazdil tak ako v predchádzajúcich piatich ročníkoch, jeho súboj s Macelom Kittelom a Michaelom Matthewsom by bol bezpochyby spestrením podujatia.

Aktuálna situácia ukazuje, že Sagan by to v boji o zelený dres nemal jednoduché, zrejme by však bodovaciu súťaž opäť vyhral. Tohtoročný profil jednotlivých etáp bol totiž pre majstra sveta priaznivejší ako v minulosti.

Vylúčenie Petra Sagana zaujalo fanúšikov cyklistiky viac ako tohtoročná vyrovnanosť Tour de France. Keď sa na belgickom športovom webe sporza.be divákov pýtali na moment, ktorý im na tohtoročnej Tour najviac zostane v pamäti, takmer tretina z nich vybrala spornú situáciu zo záveru 4. etapy. Vyrovnaná zápletka v celkovom poradí zaujala len 11 percent opýtaných.

Sporný moment zo záveru 4. etapy. Foto –  AP

Zápletka v súťaži vrchárov

Stredajšia 17. etapa priniesla zaujímavú zápletku do súťaže o najlepšieho vrchára, ktorá sa už zdala rozhodnutá. Francúz Warren Barguil mal pred štartom etapy na čele súťaže 117 bodov a pred druhým Slovincom Rogličom viedol o 79 bodov. Roglič však v prvej alpskej etape stiahol náskok Francúza na 49 bodov a ešte teoreticky môže zabojovať o bodkovaný dres.

Boj o biely dres pre najlepšieho mladého cyklistu je už zrejme rozhodnutý, líder Simont Yates z Británie vedie súťaž s náskokom dvoch minút a 28 sekúnd.

Warren Barguil, líder vrchárskej súťaže. Foto – AP

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie