Denník N

Policajti opäť naháňali vodiča, ktorý nezastavil. Rozhodli sa nestrieľať

Polícia pred štyrmi dňami znovu zažila naháňačku. Auto v Čadci nechali radšej ujsť, vodiča poznajú a pátrajú po ňom.

Polícia vo štvrtok informovala, že sa poučila z naháňačky, pri ktorej pred mesiacom zomrel Tomáš (18).

15. júla sa policajná hliadka dostala do podobnej situácie, v akej pred mesiacom v Novej Bani traja mladí v aute vtedy nezastavili na výzvu ani po varovných výstreloch, tak policajti strieľali ostrými a zahynul spolujazdec.

Teraz sa naháňačka udiala v Čadci, v časti Čadečka. O 18:19 si člen bežnej hliadky všimol Octaviu s českou značkou, ktorú šoféroval Peter M. (49), o ktorom policajt vedel, že nemá vodičák. V okrese už viackrát porušil dopravné predpisy, je v podmienke a až do roku 2018 má aj zakázané viesť auto.

Policajti ho vyzvali, aby zastavil. Auto zastavilo, no keď policajti kontrolovali techničák, vodič znovu naštartoval a začal utekať. Spolu s ním sedeli v aute ešte dvaja ľudia.

„Začali prenasledovanie, boli aj v obytnej zóne, niekoľkokrát bol vodič vyzvaný, aby zastavil,“ povedal policajný prezident Tibor Gašpar. Megafón nezabral. Polícia má z prenasledovania aj videozáznam.

Policajti komunikovali aj s operačným strediskom, šesťkrát vystrelili varovné výstrely. Auto nezastavilo ani vtedy, policajti sa rozhodli ďalej nestrieľať a vodič ušiel.

Po vodičovi aj ďalších členoch pátrajú. V neprítomnosti ho už obvinili a žiadajú väzbu. Len nedávno mu súd uložil polročnú podmienku za to, že šoféroval bez vodičáka a pod vplyvom alkoholu.

„Celé Slovensko vnímalo udalosť, ktorá sa stala pri Novej Bani, a napriek tomu nachádzame ďalej vodičov, ktorí riskujú aj svoj život, aj životy ďalších cestujúcich,“ povedal Gašpar.

„Opätovne vyzývam týchto vodičov: ohrozujete ostatných. Aj táto naháňačka prebiehala v obytnej zóne, na zázname vidno aj osoby, ktoré boli v blízkosti úzkej cesty,“ dodal. Gašpar predpokladá, že ak vodiča nájdu, dostane nepodmienečný trest.

Podľa policajného prezidenta by mal prokurátor preskúmať aj to, či nešlo o všeobecné ohrozenie, keďže ohrozil spolujazdcov, aj ľudí na ulici. „Domnievam sa, že by mali byť postihovaní aj majitelia vozidiel, ak budú poskytovať auto vodičom, o ktorých vedia, že nemajú vodičské oprávnenie. Je tu priestor na to, ako to vylepšiť,“ povedal Gašpar.

Podľa policajného prezidenta teraz policajti takéto situácie cvičia na trenažéri na strednej škole a nie je to podľa neho dostatočné, lebo sa tam strieľa z pištolí ako vo videohre. Na Lešti podľa neho je trenažér, ktorý umožňuje cvičiť aj streľbu za jazdy. Používajú ho vojaci.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Policajná streľba na auto

Slovensko

Teraz najčítanejšie