Denník N

Má 17 a… môžete si tam zahrať aj sami

Nikde inde si návštevníci festivalu nemôžu zahrať s muzikantmi. Tradičný Žákovic Open futbalový zápas bude v sobotu predpoludním priamo pod hlavným pódiom.
Nikde inde si návštevníci festivalu nemôžu zahrať s muzikantmi. Tradičný Žákovic Open futbalový zápas bude v sobotu predpoludním priamo pod hlavným pódiom.

Festival Žákovic Open tento rok ponúkne tradičné mená aj niekoľko prekvapení a možnosť zapojiť sa do programu.

Obvykle mávajú letné festivaly stanové mestečká, oni majú stanové dedinky. Aj to ukazuje, v čom sú iní. Už sedemnásť rokov majú svoju vlastnú atmosféru, nepotrebujú zväčšovať areál ani pridávať ďalšie pódiá. Žákovic Open založili v Trenčianskych Bohuslaviciach muzikanti a pozývajú si tam kamarátov-muzikantov zahrať hudbu, aj futbal proti fanúšikom. A majú svoje verné aj nové publikum.

„Najviac sme hrdí na to, že festival si ide svojou cestou a ukazuje, aká je slovenská scéna výborná, koľko je na nej talentov,“ hovorí za organizátorov Tomáš Dohňanský, známy pod prezývkou Yxo. Basgitarista Hexu si opäť na Žákovici zahrá s domovskou kapelou Hex a teší sa aj na priateľov zo skupín Slobodná Európa, Čad, Medial Banana, Le Payaco, Billy Barman, Lavagance či na rappera Veca. Českým hosťom tohto ročníka sú Tata Bojs, premiéra v Trenčianskych Bohuslaviciach čaká Katarziu.

Žákovic je typom festivalu, kde je všetko pokope a blízko. Nikam sa nemusíte ponáhľať – pódium je len jedno, stanuje sa kúsok odeň na druhej strane cesty alebo priamo vedľa pódia, čo je novinka tohto ročníka. Dostala názov stanová dedinka extra a ponúka „sedenie so slnečníkmi, chladničky, veselý bazénik, sprchu, umývadlá, WC či parkovisko vzdialené len 50 metrov“.

Ďalším novým bonusom je špeciálna „jukebox“ zóna, kde bude návštevníkom hrať na želanie dídžej alebo si môžu hudbu púšťať sami zo svojich telefónov. V sobotu predpoludním môžu nastúpiť v tradičnom derby proti futbalovému mužstvu zloženému z muzikantov, čo je fenomén, ktorý na žiadnom inom festivale nezažijete. Žákovic je skrátka iba jeden a ten najbližší sa koná už tento víkend. Sedemnásť rokov, to už je veľmi solídna tradícia. „Dôvod, prečo to stále robíme, je hlavne ten pocit, ktorý každý rok zažívame na mieste, kopec spokojných ľudí, ktorí si prišli k nám oddýchnuť, a super energia, ktorá ide zovšadiaľ a ťažko sa opisuje,“ uzatvára Yxo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie