Denník N

Kontrola u novinárky naznačila zneužívanie eurofondov

Šéf ústredia práce Marián Valentovič, minister Ján Richter a Robert Fico. Foto – TASR
Šéf ústredia práce Marián Valentovič, minister Ján Richter a Robert Fico. Foto – TASR

Aktualizované 16:55. – Opozičné poslankyne upozorňujú na možné zneužívanie eurofondov, ktoré odhalila kontrola u novinárky Denníka N. Šéf ústredia práce na mimoriadnom parlamentnom výbore nezniesol otázky poslankyne SaS Natálie Blahovej a odišiel.

Po súkromnom ospravedlnení sa ústredia práce reportérke Denníka N Monike Tódovej dnes prišlo aj krátke ospravedlnenie od ministra práce Jána Richtera. Hovoril o zlyhaní komunikácie terénneho sociálneho pracovníka, ktorý prišiel do bytu redaktorky aktualizovať údaje k prídavku na dieťa.

Návštevu mal dnes riešiť aj mimoriadny ľudskoprávny výbor v parlamente. Chýbali však dvaja poslanci na to, aby mohol vôbec začať. Generálny riaditeľ ústredia práce Marián Valentovič napriek tomu prišiel a začal s prítomnými poslankyňami aj diskutovať. Na výbor dostal pozvánku aj Richter, no neprišiel. Podľa predsedníčky výboru Eriky Jurinovej z OĽaNO sa ospravedlnil s tým, že kompetentnejší hovoriť je riaditeľ Valentovič.

Jurinová ministra krizovala, že dal prednosť tlačovke o vývoji nezamestnanosti pred šikanou rodičov. „Čítanie štatistík za uplynulý mesiac je preňho prednejšie ako zastrašovanie novinárov,“ dodala.

Šéf ústredia odišiel po otázkach Blahovej

Diskusia na výbore trvala, len kým sa nezačala pýtať poslankyňa SaS Natália Blahová. Vtedy ju Valentovič ukončil so slovami, že ona vie všetko a na všetko má už odpoveď. Postavil sa a odišiel.

„Diskusiu sme viedli, kým to bolo možné,“ povedal potom novinárom.

Blahová sa nepýtala len na to, ako skrsla myšlienka ísť takýmto spôsobom zastrašovať novinárku. Zaujímalo ju aj to, ako sa využíva 47 miliónov eur (z dvoch projektov) na terénnu sociálnu prácu. Je presvedčená totiž, že projektoví zamestnanci, nabratí vďaka eurofondom, robia prácu kmeňových zamestnancov úradov práce, čo nemôžu. Nemali by napríklad priamo prísť do kontaktu s deťmi.

Nie sú to kontroly, ale šetrenia

Valentovič odmietol, že by išlo o zneužívanie eurofondov, a v praxi podľa neho nedochádza ani k zámene práce projektových a kmeňových pracovníkov. Tí síce projektovým hovoria, kam majú ísť a čo majú robiť, ale žiadne kontroly v rodinách nerobia. Slovu kontrola sa pritom niekoľkokrát vyhol. Poslankyniam vysvetľoval, že to, čo robia terénni pracovníci, sú šetrenia.

Kontroly sa dejú v rámci projektu Efektivita II, vďaka ktorému pribudlo od roku 2014 na úradoch práce 440 zamestnancov. Čo s nimi bude po decembri 2020, keď sa skončí? Valentovič sľubuje, že z väčšiny by sa mali stať riadni terénni pracovníci, kmeňoví úradníci so všetkými kompetenciami. Do roku 2020 ľudia z ústredia tiež veria, že už naplno bude fungovať elektronizácia systému, čím by sa do značnej miery uľahčila administratíva a ostalo by viac času na terénnu prácu.

Opozičné poslankyne vidia zneužitie eurofondov

Peniaze z Európskej únie sa podľa Blahovej vôbec nevyužívajú efektívne, ako by sa mali a mohli. „Tento projekt je celý zlý a po dvoch rokoch zomrie,“ vyhlásila.

O zneužití eurofondov hovorí aj predsedníčka výboru Erika Jurinová z OĽaNO. Na to, či efektívnosť využitia europeňazí je namieste, by mala odpovedať aj Európska komisia. Podnet na ňu podali aj poslankyne.

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku pripomína, že zodpovednosť za efektívne nastavenie opatrení, aby sa dosahovali ciele operačného programu, je v rukách riadiaceho orgánu. V tomto prípade teda ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Európska komisia zároveň zdôrazňuje, že pri nastavovaní opatrení je potrebné vyhodnotiť efektivitu a poučiť sa z podobných opatrení, ktoré sa už realizovali. Keďže tento projekt pokračuje, ministerstvo by malo mať k dispozícii už aj hodnotenia efektívnosti.

Napriek tomu, že Valentovič dnes odišiel, diskusia o kontrolách pre štátne sociálne dávky a o národných projektoch sa nekončí. Jurinová hovorí, že tento bod zaradia na septembrovú riadnu schôdzu výboru.

Pracovníka neprepustia, zlepšia komunikáciu

Valentovič opakuje, že kontrola u novinárky nebola účelová. Náhodne si jej spis vybrala riaditeľka odboru a poslala k Tódovcom terénneho sociálneho pracovníka. Ten sa pýtal, či ich deti chodia do škôlky, a kam. Chcel sa tiež uistiť, že manželia pracujú na Slovensku. Údaje sú pritom ľahko dostupné v systéme.

Valentovič však hovorí, že terénna práca je aj o návštevách. Takýmto spôsobom už vraj pomohli terénni pracovníci desiatkam rodín. Náhodne zistili problém a pomohli ho vyriešiť. Napríklad aj tým, že vysvetlili, o aké ďalšie príspevky môže rodina žiadať. Zopakoval však slová ministra Richtera, že v prípade reportérky došlo k zlej komunikácii pracovníka a z toho sa ústredie poučí. Vyhlásil, že pracovníka neprepustia. Toho sa po jeho kritike totiž obávajú poslankyne a Blahová sa ho verejne zastala.

Otravujú ľudí

Poslankyňa SaS Blahová sa pýtala aj na počet ľudí kontrolovaných preto, že poberajú len prídavok na dieťa. Valentovič prisľúbil tento údaj doplniť. Aj takéto kontroly však obhajoval, hoci prídavok je ťažko odňateľný a ešte ťažšie sa preveruje jeho využitie. Poslankyňa sa pýtala, či terénni pracovníci skúmajú, či za 23 eur mesačne nakúpili rodičia deťom rožky a zubnú pastu.

Anna Verešová z OĽaNO sa zase chcela opýtať, či rodiny ako Tódovci majú byť cieľovou skupinou projektu, pretože ten hovorí najmä o pomoci ľuďom v nepriaznivej životnej situácii. Ak idú preverovať všetkých poberateľov prídavkov na deti, tak to považuje za obťažovanie a otravovanie ľudí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie