Denník N

Peniaze vládnu futbalu. Milióny za Neymara by slovenskému klubu stačili na 222 rokov

Neymar. Ilustračné foto – TASR/AP
Neymar. Ilustračné foto – TASR/AP

Európsky futbal zmenili peniaze za vysielacie práva aj arabskí či čínski investori. Veľké peniaze sa dostávajú už aj do Česka.

Paríž St. Germain je ochotný zaplatiť 222 miliónov eur, aby z FC Barcelona získal brazílskeho futbalistu Neymara. To je zhruba 222 rozpočtov priemerného slovenského prvoligového klubu.

Neymar má už 25 rokov a vraj nie je spokojný so svojím postavením v klube a už viac nechce hrať druhé husle pri Lionelovi Messim.

Podobné správy sa objavovali už pred rokom, no na konci leta Barcelona akurát tak Neymarovi navýšila zmluvu, aktuálne je platná do roku 2021.

„Či je to reálne? Nemyslím si, ale možné je všetko. Barcelona je vyšší level ako Paríž, no ak je Neymar nespokojný, určite by sa vedeli dohodnúť. PSG by nemalo problém s peniazmi,“ hovorí Juraj Vengloš z agentúry CSM, ktorá zastupuje napríklad aj Mareka Hamšíka.

Ak by sa Neymar napokon sťahoval, išlo by o rekordný transfer. Navyše, ak k prestupovej čiastke pripočítame aj Neymarov potenciálny päťročný plat (30 miliónov ročne) a dane, celý transfer môže PSG stáť viac ako 500 miliónov eur.

Rekord drží Manchester United, ktorý pred rokom kúpil Paula Pogbu za 105 miliónov eur. Druhá a tretia priečka patria Realu Madrid za nákupy Garetha Bala (100 miliónov v roku 2013) a Cristiana Ronalda (94 miliónov, 2009).

Zidana predbehli už siedmi

Keď Ronaldo prestupoval do Realu Madrid z Manchestru United, prestupová čiastka prekonala osemročný rekord, Real v roku 2001 kúpil Zinedina Zidana z Juventusu Turín za 77,5 milióna eur.

Práve tieto dva prestupy sú jediné dva v top 10 najdrahších transferov histórie, ktoré sa uskutočnili pred rokom 2010. Odvtedy čiastku za Zidana prekonalo ďalších sedem prestupov.

Nie je to však spôsobené tým, že by sa rodilo viac výnimočných futbalistov. Európske kluby majú viac peňazí vďaka prosperujúcej Lige majstrov a prostriedkom za vysielacie či marketingové práva.

Svoje spravila aj konkurencia v podobe príchodu neeurópskych investorov, vysvetľuje Vengloš. „Je za tým hlavne vstup čínskeho či arabského kapitálu do futbalu,“ tvrdí.

Šanghaj SIPG minulý rok kúpil Oscara z Chelsea za 70 miliónov eur. Ide o dvanásty najdrahší prestup histórie. A najdrahší do klubu mimo Európy.

„Vstupom nových investorov sa porušili niektoré logické nastavenia z minulosti. Niekedy sú sumy premrštené aj za priemerných hráčov,“ hovorí Vengloš.

Drahší ako Zidane už boli aj Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku či Gonzalo Higuain.

Vengloš si nemyslí, že za zvýšením prestupových čiastok môže byť ukončenie globálnej hospodárskej krízy.

Najbohatší sú v Anglicku

Jednoznačne najbohatšou futbalovou ligou sveta je anglická Premier League.

Vďaka novej televíznej zmluve, ktorá ma za sebou prvý rok platnosti, si aj menšie kluby môžu dovoliť hráčov na úrovni tridsať miliónov eur. To sa nedeje nikde inde v Európe.

Napríklad Bournemouth kúpil Nathana Akeho z Chelsea za 22 miliónov eur, tesne pod hranicu 20 miliónov sa dostali aj Wolverhampton (Ruben Neves) a Middlesbrough (Britt Assombalonga).

Nové vysielacie zmluvy uzavreli aj v Nemecku, Taliansku a Španielsku. Zároveň sa začal nový cyklus vysielacích práv UEFA, ktorý zahŕňa Ligu majstrov a Európsku ligu.

Výnosy anglických klubov dosiahli v sezóne 2015/16 takmer päť miliárd eur. Druhá je nemecká bundesliga (2,7 miliardy), tretia španielska La Liga (2,4).

Kombinované výnosy piatich najväčších európskych futbalových ligových súťaží (Nemecko, Španielsko, Francúzsko, Anglicko, Taliansko) dosiahli rekordnú sumu 13,4 miliardy eur.

Za uplynulé desaťročie sa viac ako zdvojnásobili.

Paul Pogba, najdrahší futbalista histórie. Foto – TASR/AP

Výstupné klauzuly ako poistka, ale…

Najmä tímy zo Španielska či Talianska umiestňujú do zmlúv s hráčmi výkupné klauzuly. Sú to sumy, za ktoré sú ochotné hráčov predať ešte pred ukončením platnosti zmluvy.

„Chcú si poistiť hráčov, no zdá sa, že tie obrovské sumy sú niektoré kluby aj ochotné zaplatiť,“ hovorí Vengloš.

Neymar ju má vo výške 222 miliónov, na hranici 200 miliónov sú Luis Suarez, Andres Iniesta, Gerard Pique, Sergio Busquets, Casemiro či Sergio Ramos.

Najvyššiu klauzulu majú Cristiano Ronaldo s Karimom Benzemom (miliarda eur), polovicu by potenciálny záujemca musel zaplatiť za Garetha Bala, Jamesa Rorigueza a Luku Modriča.

Lionel Messi má výstupnú klauzulu vo výške 300 miliónov, rovnako ako Toni Kroos. Do Celty Vigo nedávno prestúpil slovenský reprezentant Stanislav Lobotka, za toho by prípadný záujemca musel dať 35 miliónov.

„Dohodou sa však cena môže zvýšiť aj znížiť, väčšinou sa však rešpektuje. Naposledy tak prestúpil napríklad Paul Pogba z Juventusu Turín do Manchestru United,“ hovorí Vengloš.

Číňania aj v Česku

Obrovský prísun ázijského kapitálu vidno nielen v elitných európskych súťažiach, ale napríklad aj v Česku.

Slavia Praha ešte pred pár rokmi bojovala o záchranu v najvyššej súťaži, no dva roky po príchode čínskych peňazí vyhrala ligu pred Spartou a Plzňou.

České kluby boli v posledných rokoch také úspešné v európskych súťažiach, že si dokonca vybojovali priamu miestenku v skupine Ligy majstrov. O skupinu Ligy majstrov môže zabojovať aj český vicemajster, ktorý je nasadený do tretieho predkola.

Slovenský majster je nenasadený do druhého predkola (nasleduje tretie predkolo a baráž), vicemajster bojuje o Európsku ligu.

„Slavia začala vyháňať ceny vyššie a Sparta sa jej chce vyrovnať. Oddelili sa od ostatných klubov, predpokladám, že Plzeň im už nebude stíhať,“ hovorí Vengloš.

Spartu vlastní finančná skupina J&T (60 percent) a Daniel Křetínský (40). Slavia patrí čínskej firme CEFC.

„Pre investorov je zaujímavá aj Praha sama osebe. Určite ich láka aj Liga majstrov, Česko si nevybrali náhodne.“

Slavia získala napríklad portugalského záložníka Dannyho zo Zenitu Petrohrad. Ten síce prišiel zadarmo, no bude ho treba platiť. Do Slavie rovnako prišiel napríklad aj Halil Antintop.

Sparta kúpila za takmer tri milióny Tal Ben Haima z Izraela, dva milióny dala za Semiha Kaya z Turecka. Milión eur stál slovenský obranca Lukáš Štetina, ktorý naposledy pôsobil v Dukle Praha.

Podobné investície sú na Slovensku nereálne, kluby sa sústreďujú skôr na predaj hráčov, aby vykryli rozpočet.

Rekordný prestup však toto leto zaznamenal Slovan Bratislava, ktorý za Ibrahima Rabiua zaplatil milión eur.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie