Denník N

Kto sú štyria Ficovi ministri na odstrel

Shooty: Vytrvalci, 5. septembra 2016.
Shooty: Vytrvalci, 5. septembra 2016.

Vláda si dala dvojtýždňovú letnú pauzu. Kto z ministrov by sa už z dovolenky do svojho úradu radšej nemal vrátiť? Tu sú odporúčania pre premiéra, koho odvolať.

Naposledy pred dvomi týždňami sa vláda pre nezhody v koalícii ani nezišla. Zasadne opäť teraz v strede leta.

Kým začnú ministri riešiť čokoľvek iné, mali by sa v kabinete udiať zásadné zmeny, odísť by podľa hodnotenia viacerých osobností aj Denníka N mali títo štyria: minister vnútra Robert Kaliňák, minister školstva Peter Plavčan, minister práce Ján Richter a minister obrany Peter Gajdoš.

Kaliňáka s Plavčanom najčastejšie označili aj osobnosti v ankete Denníka N a viacerí menovali aj premiéra Roberta Fica.

„Peter Plavčan je úplne bezradný v tom, ako v školstve pokračovať. Chronická choroba je Kaliňák. Mal byť dávno preč a je to vred, ktorý telo našej vlády humpľuje,“ hovorí Miroslav Kusý.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Kaliňák je na odchod od začiatku

Povesť kedysi nedotknuteľného chránenca Roberta Fica a po odchode Pavla Pašku jasnej dvojky strany zničila už na začiatku volebného obdobia kauza Bašternák a každá nová informácia mu len priťažuje.

Len stručne: dvanásť miliónov eur zaplatil v hotovosti, bola to doba kešu, Bašternák je náš človek, informácie z ministrovho účtu ukázali, že mu priamo od Bašternáka prišli peniaze, a vysvetlenie bolo, že s ním vlastne obchodoval. Po tomto prípade tiež zľudovel neoficiálny slogan polície a tejto vlády „skutok sa nestal“.

Ku kauze Bašternák sa medzičasom pridal aj zvláštny prístup polície k podnikateľovi z mafiánskych zoznamov Mariánovi Kočnerovi. Robertovi Kaliňákovi nepridal ani čudesný výrok, podľa ktorého korupcia na najvyšších miestach vlastne neexistuje. „Na to, aby sa stíhala korupcia na najvyšších poschodiach, by ju museli tí najvyšší predstavitelia páchať,“ povedal.

Jasný adept na odvolanie je Kaliňák aj podľa Pavla Sibylu, šéfa Nadácie Zastavme korupciu – pre „jeho väzby na ľudí podozrivých z korupcie, o ktorých zvykne mlčať, pokým ich neodhalí niekto iný“.

Kaliňák za sebou ťahá aj ďalšie pochybenia polície, bitku unikajúcej vodičky, ktorú policajti kopali do hlavy, a streľbu na ďalšieho unikajúceho vodiča, po ktorej zomrel 17-ročný chlapec. Ani to nie je všetko. Nepohlo sa ani s kauzou Gorila a z polície odišiel šéf jej vyšetrovacieho tímu Marek Gajdoš.

Prečo Robert Fico ďalej drží Kaliňáka na svojom mieste a prečo minister nemieni odstúpiť? Obaja kritike za kauzu Bašternák odolávajú pridlho na to, že by si mohli zrazu otočiť o 180 stupňov a priznať chybu. Premiér Fico aj preto, že býva v byte Ladislava Bašternáka. Pokiaľ by sa Fico od Bašternáka odsťahoval, potvrdil by, že na svojom miestne nemá byť ani Kaliňák. A pokiaľ by Kaliňák odstúpil, musel by sa zasa urýchlene Fico stiahnuť z obrovského bytu v jednom z najluxusnejších domov na Slovensku.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Plavčan: Bez podpory a bez výsledkov

Minister školstva Peter Plavčan, ktorého si na tento post vybrala SNS, bol zrejme jediný minister, ktorého už po dvoch týždňoch vo funkcii chceli odvolať. Dobehol ho škandál ešte z čias úradníckeho pôsobenia, najmä to, že študentský pôžičkový fond, ktorému šéfoval, požičal peniaze nebankovke Slavia Capital (spájanej so SNS), v ktorej predstavenstve sedela jeho žena Viera Plavčanová.

Vážnejšie dôvody na odvolanie Plavčan pridáva každým týždňom. Sľuboval veľkú reformu školstva, povolal na ňu tím odborníkov, no reforma mešká a neprichádzajú ani iné zmeny, výsledky žiakov sa zhoršujú.

Plavčanových škandálov je veľa: štát vedcom nezaplatil prístup do medzinárodných databáz. Minister bez rozumných argumentov tlačil, aby sa deti museli učiť písať len spojitým písmom. A chcel do škôl vrátiť brannú výchovu. Tento nápad ukázal, kto naozaj riadi ministerstvo, prihlásil sa k tomu predseda SNS Andrej Danko.

Minulý týždeň Plavčanovi napísali rektori výskumných univerzít ostrý list, kde ho žiadajú, aby anuloval výsledky rozdelenia eurofondov. Nedostali ich totiž univerzity, ale súkromníci. A napokon, Úrad vlády a minister financií mu jasne dali najavo, čo si myslia o jeho kompetentnosti – návrhy na zmeny vysokého školstva si má nechať a prerobiť.

Situáciu zhoršuje aj Plavčanov spôsob komunikácie. Ikonickým sa stalo video, kde redaktorovi TV Markízy Michalovi Kovačičovi dookola opakoval, že ďakuje za otázky, ale neodpovedal na ne. Na to, že nekomunikuje, sa sťažujú aj učitelia. „Miera rešpektu stále klesá, viac-menej nemá žiaden rešpekt,“ povedal koncom júna šéf komory učiteľov Vladimír Crmoman.

Prečo je Plavčan napriek tomu všetkému stále ministrom? Prvým vysvetlením môže byť, že Andrej Danko jednoducho lepšieho kandidáta nemá. Druhým, jeho blízkosť so Slaviou Capital. A tretím, že slabý minister Dankovi jednoducho vyhovuje.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Foto – TASR

Richter má problém s deťmi, tvári sa však, že je čistý

Minister práce Ján Richter sa pravidelne tak ako aj vo štvrtok chváli dobrými číslami nezamestnanosti. Katastrofou sa však končí každý jeho krok, keď príde na deti.

Povesť dlhoročnému premiérovmu spojencovi ešte z čias SDĽ pokazila najmä kauza Čistý deň. Doteraz nik jasne nevyvrátil podozrenia zo sexuálneho zneužívania detí a aj tak Richter zariadenie stále drží. A to aj napriek odporu generálneho prokurátora.

Vysvetlením, prečo má Smer problém odmietnuť potrestať Čistý deň, môže byť, že jeho vedeniu už radili aj Ficov poradca Erik Tomáš a neskôr aj bývalý dôstojník SIS Peter Tóth a podnikateľ Marián Kočner.

Pod Richterom sa už ukázalo mnoho dier v starostlivosti štátu o deti: krátko po nástupe tejto vlády sa prevalil prípad desivej nahrávky násilného odobratia sedmročného Marca z triedy základnej školy súdnym úradníkom.

Smer navyše do funkcie ombudsmanky pre deti dosadil svoju exministerku Vieru Tomanovú. Časopis Týždeň zistil v súkromnom detskom domove jej dcéry Petronely Tomanovej možné porušenie zákonov, pretože sa v ňom o deti do šesť rokov nestarajú profesionálni rodičia. Aj vyšetrenie tohto prípadu by mali mať na starosti ľudia od Richtera.

Ján Richter si zavaril aj návrhom jasličkového zákona, ktorý vrátil aj prezident. Zákon by nepracujúcim rodičom nedovolil dávať dieťa do štátnych ani do súkromných jaslí.

Prečo je Ján Richter stále ministrom? Jeho väzby na Fica a jeho ďalších spolupracovníkov z Nitrianskeho kraja sú také silné, že sa dá jeho postavenie prirovnať ku Kaliňákovi. Je to premiérov osobný chránenec.

Minister obrany Peter Gajdoš. Foto – TASR

Gajdoš povýšil Danka a už sa to s ním viezlo

Hviezdna chvíľka bývalého generála Petra Gajdoša nastala, až keď sa prevalilo, že v septembri minulého roka osobne povýšil Andreja Danka, ktorý z neho urobil ministra, z desiatnika na kapitána. Korunu prípadu vtedy dodal Danko, ktorý na tlačovke v priamom prenose bozkával kapitánske výložky. Prípad, na ktorom sa smiali voliči aj opozícia, ale Gajdoš „ťahal“ ďalej, keď na tlačovke tvrdil, že rozkaz je viac ako zákon.

Ďalším problémom u Gajdoša sú personálne pomery v jeho rezorte, ktoré však zrejme sám nespôsobil. Úrad ministerstva obrany riadi bývalý sused Andreja Danka z obce Alžbetin Dvor Ján Hoľko, ktorý dlho podnikal s posledným šéfom ŠtB Alojzom Lorencom a jeho firma Sofos sa napriek tomu, že je vysokým štátnym úradníkom, snaží podnikať so štátom.

A jeden škandál, ktorý spôsobili zrejme ešte Gajdošovi predchodcovia, no on s ním mesiace nepohol a ešte ho zľahčuje: z armádnych skladov miznú zbrane a munícia a v hre je aj možnosť, že končia niekde v zahraničí alebo v rukách domácich extrémistov.

Prečo Gajdoš ďalej zostáva vo funkcii? Ľudia od ministra už niekoľko mesiacov hovoria, že má toho „plné zuby“. Danko však netlačí na jeho odchod. Problém s výložkami si do značnej miery spôsobil sám predseda SNS a jeho strana má na túto funkciu veľmi obmedzený výber kandidátov.

Zároveň prípad Gajdoš ukazuje, ako SNS spravuje všetky svoje ministerstvá: dosadila na ne nestraníkov, no na ich konaní vidieť, že hlavné slovo má sám Andrej Danko.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie