Denník N

Smer trvá na tom, že v druhom pilieri bude nižší minimálny dôchodok

Smer sa zľakol argumentov, že minimálny dôchodok vlastne len zvýhodňuje druhý pilier. Preto ho ľuďom, ktorí si v druhom pilieri sporia na penziu, radšej zníži. Ilustračné foto - TASR
Smer sa zľakol argumentov, že minimálny dôchodok vlastne len zvýhodňuje druhý pilier. Preto ho ľuďom, ktorí si v druhom pilieri sporia na penziu, radšej zníži. Ilustračné foto – TASR

Pre tých, čo zarábajú málo a sú v druhom pilieri, Smer po novom navrhuje, aby mali nižší minimálny dôchodok, ako keby v druhom pilieri neboli.

Ľudia s nízkymi príjmami, ktorí sú v druhom dôchodkom pilieri, budú mať nárok na menší minimálny dôchodok, ako keby v ňom neboli. Takýto pozmeňovací návrh schválil ešte v utorok sociálny parlamentný výbor, v ktorom majú väčšinu hlasov poslanci Smeru. Pozmeňovací návrh predložil predseda výboru Ján Podmanický (Smer).

Minimálny dôchodok sa má budúcemu penzistovi, ktorí si sporil v druhom pilieri, znížiť podľa rovnakých pravidiel, ako sa znižuje penzia zo Sociálnej poisťovne. Tak napríklad ten, kto pracoval 30 rokov a z toho 10 rokov bol aj v druhom pilieri, mal mať podľa pôvodnej verzie automatický nárok na minimálny dôchodok 269,5 eura. No už to nemá platiť.

V druhom pilieri garancia bude, ale nižšia

Smer teraz chce, aby taký penzista dostal minimálny dôchodok 245,5 eura. Ide o ľudí, ktorí majú nízky príjem, niekde na úrovni minimálnej mzdy (dnes je to 380 eur), alebo aj menej, alebo si ako živnostníci platili žiadne alebo minimálne odvody.

Poslanec Podmanický si zobral za svoj argument ministra práce Richtera, podľa ktorého pôvodný návrh minimálneho dôchodku vyvolával morálny hazard. „Myslíme si, že je to spravodlivý princíp,“ povedal Podmanický.

Keby sa totiž akceptovalo, že sporitelia v druhom pilieri budú mať garantovaný rovnaký minimálny dôchodok ako tí, ktorí v ňom nie sú, ostali by podľa Podmanického v druhom pilieri aj ľudia, ktorým sa to neoplatí. Prípadne by to podľa neho mohlo podporiť špekulovanie alebo nezodpovednosť v druhom pilieri.

V skutočnosti Smer začal o morálnom hazarde hovoriť až v reakcii na množiace sa odporúčania, že minimálny dôchodok zvýhodňuje pre ľudí s nízkym príjmom druhý pilier a neoplatí sa im z neho vystúpiť.

Druhý pilier je otvorený pre vstup aj výstup z neho do 15. júna. Všeobecne sa starším ľuďom s nízkym príjmom odporúča súkromné sporenie opustiť.

Opozícia trvá na rovnakých podmienkach

Opoziční poslanci s nápadom Smeru mať dva minimálne dôchodky nesúhlasia. „Nielenže je návrh dramaticky zlý voči sporiteľom v druhom pilieri, jasne je namierený na to, aby z neho ľudia vystupovali. Je to totálne nespravodlivé,“ vyhlásil poslanec SaS a bývalý minister práce Jozef Mihál.

Ku kritike sa pridal aj poslanec za SDKÚ Ľudovít Kaník. Súčasná vláda podľa neho dáva dôchodkový systém do pozície, kde spolu súperia prvý a druhý pilier. Tak to ale podľa neho nefunguje, pretože obidva piliere sa vzájomne dopĺňajú. „Nemôžete v tomto návrhu odrezať druhý pilier,“ apeloval Kaník. Kapitalizačný pilier podľa neho nie je žiadnou nadstavbou, akou by mohlo byť napríklad dobrovoľné dôchodkové pripoistenie.

Podmanický však oponoval s tým, že sa nemôžu všetci skladať na dôchodky sporiteľom v druhom pilieri, kam vstúpili dobrovoľne. „Oni si musia byť vedomí toho, že sú tam riziká. Že možno nebudú mať taký dôchodok ako v prvom pilieri,“ upozornil.

„Štát by nemal pri minimálnom dôchodku preferovať jednu alebo druhú skupinu občanov. Je zodpovedný aj za prvý pilier, aj za druhý pilier, pre oba systémy vytvoril pravidlá. Nemal by niekoho diskriminovať len preto, že je v druhom pilieri,“ hovorí však Radovan Pala, partner advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie