Denník N

Kaliňák je vred, Plavčan neschopný. Osobnosti hovoria, ktorí ministri majú odísť

Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR
Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR

Padnúť by mal Robert Fico. Ale ak hovoríme len o ministroch, tak aj tam sa nájde dosť adeptov, zhodli sa osobnosti.

Ktorí ministri súčasnej vlády by mali odísť?

 

Miroslav Kusý,
filozof a politológ

Peter Plavčan, pretože je úplne bezradný v tom, ako v školstve pokračovať. Prichádzajú reformy a návrhy opatrení, ktoré sa navzájom často vylučujú, sú chaotické a odvolávajú sa. Je to úplne nešťastný prípad. Chronická choroba je samozrejme Kaliňák. Mal byť dávno preč a je to vred, ktorý telo našej vlády humpľuje. Pokiaľ v nej bude Kaliňák, čokoľvek sa v nej urobí, bude pod mínusovým znakom jeho prítomnosti.

 

Eugen Korda,
reportér .týždňa

Peter Plavčan, uľahčil by rozhodovanie Robertovi Ficovi, ako ho vykopnúť z toho miesta, Robert Kaliňák – pre všetko a Robert Fico pre to isté ako Kaliňák a ešte aj pre to, že vďaka jeho pokryteckej politike na Slovensku stúpa popularita extrémistických strán, a to nielen Kotlebu, ale aj Sme rodina.

 

Fero Múčka,
šéfredaktor konzervatívneho denníka Postoj.sk

Viacero rezortov nutne potrebuje zásadnú vzpruhu, ale bolo by alibistické napísať, že má odstúpiť polovica vlády. Za nutné minimum však považujem odstúpenie Roberta Kaliňáka a Petra Plavčana. Odstúpenie Kaliňáka je nutnosť pre psychohygienu spoločnosti a pre pocit, že existujú hranice. Peter Plavčan by mal odstúpiť, lebo nie je reálnym ministrom, nemá vlastnú agendu, nechce podať žiadny výkon a po tom, čo mu jeho dosadený aparát vyparatil s eurofondami na vedu, už nemôže mať ani žiadnu sebaúctu.

 

Irena Biháriová,
právnička, bývalá šéfka Ľudí proti rasizmu, členka správnej rady Progresívneho Slovenska

Nepáči sa mi, ako je spravované ministerstvo školstva, najmä návrhy v témach, ktoré sa týkajú mojej profesie. Sú vrcholne nekompetentné a povrchné. Vzhľadom na to, čo vieme o študentoch a ich vzťahu k antisystémovým politikám, tak čokoľvek, čo vyšlo z dielne ministerstva školstva, je veľmi povrchné.

Mám pocit, že to, čo sa podarilo ministerstvu spravodlivosti v oblasti extrémizmu, sa dávno mohlo začať robiť na ministerstve vnútra ešte za predošlých vlád, niekoľko rokov s tým meškáme. Pri každom ministrovi by sme sa mohli rozprávať o kompetentnosti, či rezort reflektoval najdôležitejšie výzvy, ale toto sú dva veľké kamienky v topánke.

 

Ján Štrasser,
spisovateľ

Myslím si, že funkcie by sa mal vzdať a skončiť predseda vlády a tým by bola vaša otázka vybavená. Ak chcete len ministrov, tak potom ako prvý by mal ísť Robert Kaliňák, potom Peter Plavčan a nakoniec Peter Gajdoš.  Že prečo? Ako sa hovorí v pointe toho ruského vtipu: Začem bukvy? Vsjo jasno!

 

Radovan Choleva,
politický marketér, aktuálne radí kandidátovi na banskobystrického župana Stanislavovi Mičevovi

Kaliňák, Richter a Plavčan. Prví dvaja mali odstúpiť  už minulý rok, za kauzy Bašternák a Čistý deň. V obidvoch prípadoch by išlo o elementárne vyvodenie politickej zodpovednosti, ktoré by umožnilo dôkladné vyšetrenie týchto káuz.

V prípade pána Plavčana ide o opakovane preukazovanú nekompetentnosť pri riadení svojho rezortu. Ak si aj odmyslíme jeho posledné kauzy, najväčším dôvodom je jeho neschopnosť naštartovať školskú reformu, ktorú tento rezort tak zúfalo potrebuje.

 

Karolína Farská,
organizátorka študentských protikorupčných pochodov

Mal by odstúpiť minister vnútra Robert Kaliňák. Je v súčasnosti pre mnohých ľudí symbolom korupcie a symbolom toho, že nie je vyšetrovaná. Aj keď tvrdí, že nie, ale tisíce ľudí na Slovensku si to myslia a dve tretiny Slovákov by ho na poste ministra vnútra mať nechceli, čo znamená, že mu ľudia nedôverujú. Pred voľbami to mohlo byť iné, avšak súčasný stav taký, bohužiaľ, je. Myslím si, že na poste ministra vnútra, čo je sektor potrebný na to, aby kontrolné inštitúcie fungovali ako majú, by mala byť osoba, ktorej ľudia dôverujú. Zároveň by to mala byť osoba, ktorá sa v prípade akéhokoľvek podozrenia prešetrí, čo môže byť v súčasnom stave pre mnohých nereálne, keďže tam nastáva konflikt záujmov, nakoľko pán Kaliňák riadi sektor, v ktorom sa nachádzajú inštitúcie, ktoré takéto podozrenia prešetrujú.

 

Grigorij Mesežnikov,
politológ, Inštitút pre verejné otázky

Evergreenom v tejto otázke je minister Kaliňák, ktorý je terčom kritiky dlhšie obdobie, a to nielen ako minister tejto, ale aj predchádzajúcej vlády. Ak by sme zostavili rebríček, bol by prvým kandidátom na zaslúžilý odpočinok. Ďalším by bol aj minister práce Ján Richter za kauzu Čistý deň.

Na zoznam by som pridal aj ministra školstva Petra Plavčana, keby tu nebolo riziko, že SNS vyberie nového ministra, ktorý bude pre slovenské školstvo ešte väčšou hrozbou ako ten súčasný.

 

Pavel Sibyla,
riaditeľ Nadácie Zastavme korupciu

Minister vnútra Robert Kaliňák, lebo jeho väzby na ľudí podozrivých z korupcie, o ktorých zvykne mlčať, pokým ich neodhalí niekto iný, jeho slávny výrok o neexistencii korupcie na najvyšších politických miestach či niektoré tendre v rezorte vnútra znedôveryhodňujú policajný zbor do takej miery, že to ohrozuje demokratické zriadenie nášho štátu.

 

Braňo Bezák,
copywriter a hudobník

Musím sa priznať, že to úplne nesledujem dokonale, ale myslím si, že každý, kto len trochu čítal noviny alebo pozeral televízor, vie, že minister Kaliňák by tam už nemal byť od hádam… nikdy. Po poslednom škandále s tými 300 miliónmi na vedu, ktoré odišli nevedno kam, by tam nemal sedieť ani minister Plavčan. Z môjho pohľadu by však otázka mala stáť tak, že ktorý z ministrov by tam mal zostať. Z môjho pohľadu aspoň úprimnú snahu urobiť vo svojom rezorte niečo dobré pre krajinu má pán minister Kažimír a aj Drucker. Ako sa im to darí, to je určite dané aj tým, z akého straníckeho prostredia pochádzajú alebo ktorá strana ich tam dosadila. Myslím si, že aj pán minister Maďarič ukázal, aj v súvislosti s RTVS, že viac ako o nejakú štátnu politickú televíziu mu ide o to, aby sme mali televíziu, ktorá sa snaží plniť verejnú službu. Ostatní sú pre mňa buď neviditeľní, alebo odstrašujúci.

 

Magda Vášáryová,
bývalá politička, predsedníčka spolku Živena

To znamená, že by tam mal prísť niekto nový, kto sa to bude zase rok učiť? Treba tlačiť na tých, ktorí tam sú, a ja neviem či minister Drucker alebo niekto iný má byť vymenený, keď konečne tomu rozumie a pozná to ministerstvo. Lucia Žitňanská má autoritu, poznám pána Druckera dlhé roky a myslím si, že by mohol byť dobrý manažér, ale nevyznám sa v zdravotníctve. Keby sme mali lepšieho ministra kultúry, tak to by bolo dobré. Ministerstvo zahraničných veci vedie aj tak roky pán Korčok a to je profík.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie