Denník N

Pacientka má ukrutné bolesti: Pre zákaz konopy sme ako v koncentračnom tábore

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Pacienti, ktorí by lekársku konopu potrebovali, sa na Slovensku ocitli v bludnom kruhu, vraví pacientka Erika.

V krátkom rozhovore sme sa pacientky Eriky, ktorá trpí sklerózou multiplex, pýtali na jej názor na zákaz medicínskej konopy na Slovensku a na jej skúsenosti s látkou. 

Akými problémami trpíte?

Viac ako 20 rokov trpím ochorením, ktoré sa nazýva skleróza multiplex. V mojom prípade ide hlavne o tieto symptómy: centrálna neuropatická bolesť najmä horných končatín (je to, ako keby ste sa poliali benzínom a zapálili), bolesť hlavne hornej časti tela v dôsledku spasticity, chronická únava, poškodenie oboch zrakových nervov, a preto zhoršenie zraku, ukrutné bolesti hlavy (takmer nepretržite), závraty, slabosť, neschopnosť udržať rovnováhu, depresie, úzkostné stavy, panické ataky, intolerancia tepla, časté odpadávanie, nespavosť, neustále hlasné búchanie v pravom uchu (tinitus) a iné.

Ako vám konopa pomohla?

Správna kombinácia pre mňa vhodných odrôd kanabisu vo forme extraktu mi v lete v roku 2014 zafungovala tak, že asi 90 minút po zjedení malého množstva extraktu (veľkosť asi polovice zrnka ryže) som najskôr pocítila veľmi príjemnú únavu, potom mierne omámenie, silnú ospalosť, ľahla som si do postele, potom prišiel pocit blaženosti a uvoľnenie svalových kŕčov v celom tele. Bol v tom aj pocit pokoja a pocit akoby krátko po orgazme. Neuropatické bolesti (pálenie) úplne prestali, prestala ma bolieť aj hlava. Nestihla som si dať opiáty ani antidepresíva, ani lieky na spanie, skrátka žiadne lieky. Posledné, čo si pamätám, je, že som bola smädná, ale zaspala som. Na druhý deň, asi po 11 hodinách spánku, som vstala bez bolesti a únavy. Takto som fungovala 30 dní. Extrakt sa mi minul a po dvoch dňoch som bola zase v pekle. Musela som sa vrátiť k všetkým liekom ako predtým.

Ako ste sa ku konope dostali?

Celý príbeh je veľmi dlhý a strastiplný. Bolo by kontraproduktívne a aj zbytočné spomínať nejaké konkrétne miesta. Teraz si pomáham aj liekmi. Opiáty však už niekoľko mesiacov neberiem.

Čo si myslíte o stave, keď je na Slovensku medicínska konopa zakázaná? 

Akurát dnes je to presne 28 rokov, čo som ako 16-ročná emigrovala do Rakúska. Sama. Spomínam to preto, že situácia s vtedajšími rôznymi zákazmi bola rovnako bizarná, ako je súčasná prohibícia kanabisu. Tým, že je konopa (na akékoľvek účely) zakázaná, sme v podstate všetci v koncentračnom tábore. Myslím si, že tento stav je absolútne neprijateľný a z tohto „koncentračného tábora“ sa dostaneme len vtedy, ak bude možné akúkoľvek konopnú odrodu pestovať pre vlastnú spotrebu tak ako zemiaky či rajčiny. To nie je len problém Slovenska, ale je to problém aj ostatných krajín. Čím skôr umožníme ľuďom to slobodne pestovať, tým lepšie. V skutočnosti neexistuje dôvod, prečo by si konopu ktokoľvek nemohol pestovať a následne konzumovať. Musím však aj povedať, že mladí zdraví ľudia do osemnástky by to naozaj užívať nemali. Ich organizmus ešte nie je celkom vyvinutý, aby mohol takéto látky prijať.

Čo môžu robiť pacienti na Slovensku, ktorí by sa k medicínskej konope chceli dostať?

Súčasný právny stav im navonok neumožňuje nič. So slovenskými pacientmi nie som takmer v žiadnom kontakte. Sú v bludnom kruhu, rovnako ako lekári. Navyše väčšina z nich má úplne nesprávne informácie. Možno, teda aspoň v to dúfam, si to niektorí dokážu vypestovať a… Prepáčte, viac nevládzem.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rozhovory

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie