Denník N

Všetci sledujú, ako v Poľsku protestujú davy a varujú pred nástupom diktátora

Protest v Krakove. Foto – autor
Protest v Krakove. Foto – autor

Poľské súdnictvo sa môže dostať do rúk jedného muža – obávaného ministra spravodlivosti Ziobra, ktorý má ešte horšiu povesť ako Kaczyński.

Protesty proti koncu nezávislosti najvyššieho súdu sa odohrávajú nielen vo Varšave. Námestia sa zaplnili aj v druhom najväčšom meste, Krakove.

Na rozdiel od väčšiny iných metropol, kde vládne Občianska platforma, primátor Krakova Jacek Majchrowski (nezávislý, spájaný s ľudovcami) sa od protestov dištancuje, čím fakticky podporuje PiS v spore o nezávislosť súdov.

Situácia Krakova je špecifická. Kráľovské mesto sa stáva dôležitým bojiskom medzi vládou a opozíciou aj v kontexte blížiacich sa komunálnych volieb, ktoré rozhodnú o mnohom.

Súdnictvo je v rukách ministra Ziobra. Opozícia: je to budúci diktátor

Vo štvrtok 20. júla dolná komora poľského parlamentu hlasmi vládneho PiS a štyroch iných poslancov prijala sporný zákon o najvyššom súde, ktorý je podľa opozície v rozpore s ústavou.

Zákon predpokladá rozpustenie dnešného zloženia najvyššieho súdu napriek tomu, že ústava hovorí, že nie je možné skrátiť pôsobenie jeho sudcov obyčajným zákonom. Podľa vládneho návrhu vymenuje nových sudcov špeciálna porota, ktorá bude závislá od ministra spravodlivosti. Teda od Zbigniewa Ziobra – jedného z najdôležitejších politikov PiS, známeho svojimi autoritárskymi spôsobmi vládnutia, v ktorých dokonca predčí aj samotného Jarosława Kaczyńského.

O Ziobrovi sa často hovorí ako o možnom nástupcovi vo vedení PiS po Kaczyńskom, ktorý má už 68 rokov. Taký scenár by podľa mnohých politikov a stúpencov opozície bol pre poľskú demokraciu ešte horší ako dnešný stav.

Predseda PiS je v niektorých veciach viac-menej ústretový a aj jeho protivníci priznávajú, že vo svojej snahe vládnuť sa riadi svojským pocitom vlastenectva. Ziobro (podobne ako šéf verejnej televízie Jacek Kurski) je skôr bezohľadným cynikom, ktorému ide o čistú moc.

Slová o blížiacej sa diktatúre a poľskej podobe mečiarizmu nie sú tentoraz prehnané, hoci v minulosti opozícia veľakrát používala silné slová na nie také vážne škandály.

Aj to je dôvod, prečo má opozícia problém prilákať ľudí na námestia v takom rozmere, ako to bolo na ukrajinskom Majdane. Ľudia už miliónkrát počuli, že sa blíži diktatúra, ale nič také sa nestávalo – teraz majú problém rozpoznať vážnosť situácie, keď sa rúcajú základy demokratického štátu.

Rozhodnutie o najvyššom súde je už druhým príkladom ohrozenia nezávislosti súdnictva. Predtým to isté vláda vo Varšave urobila s ústavným súdom, ktorý sa v dnešnej podobe stal od nej úplne závislý. Vďaka tomu môže vláda presadzovať aj také zákony, ktoré sú podľa právnikov v rozpore s ústavou. Tak ako vo štvrtok prijatý zákon o najvyššom súde.

Tohtotýždňová situácia pritom môže mať dôležitý vplyv na ďalšie smerovanie krajiny: práve najvyšší súd potvrdzuje napríklad platnosť volieb. Opozícia sa obáva, že najbližšie voľby môžu byť sfalšované, a preto volá Poliakov na námestia.

Všetko v rukách prezidenta z Krakova

Po tom, ako vláda prevzala kontrolu nad verejnými médiami, sa snaží úplne potlačiť nezávislosť súdov. V Poľsku pritom už zostáva len málo ostrovov, o ktoré sa môže oprieť opozícia a občianska spoločnosť. Na rozdiel od mečiarovského Slovenska nemôže opozícia rátať s prezidentom – pretože Andrzej Duda je závislý od Jarosława Kaczyńského.

Jednou z posledných bášt opozície ostáva samospráva, kde má naďalej najväčšiu moc opozičná Občianska platforma (PO) a Poľská ľudová strana – a to najmä v regionálnych zastupiteľstvách (sejmikoch) a vo veľkých mestách. V prípade zostrenia situácie táto skutočnosť môže zohrať dôležitú rolu; o to viac, že práve primátori dávajú súhlas na demonštráciu, kontrolujú mestskú políciu a majú neformálny vplyv aj na centrálne policajné zložky.

Vo Varšave, Gdansku, Lodži, Poznani, Bydgoszczy a Lubline je primátorom politik PO. Aj primátor Vroclavu Rafał Dutkiewicz je spájaný s touto stranou. V týchto mestách sa na opozičných pochodoch zúčastňujú primátori a osobne agitujú, aby obyvatelia spolu s nimi išli na námestia brániť nezávislosť súdov.

Najdôležitejšou výnimkou je však Krakov.

Je to pritom nielen druhé najväčšie, ale aj druhé najdôležitejšie mesto krajiny – niečo ako Košice pre Slovensko.

Krakov je dôležitý nielen vzhľadom na svoju históriu, ale aj tým, že práve tu na kráľovskom hrade Wawel je pochovaný prezident Lech Kaczyński, brat lídra PiS a faktického držiteľa moci v štáte Jarosława.

Vždy 18. deň v mesiaci sa na hrade koná „miesięcznica“ – pripomienka pohrebu prezidentského páru (18. apríla 2010). Vtedy do Krakova na hrad príde Jarosław Kaczyński a Wawel sa pri tejto príležitosti zatvára pre obyvateľov, čo mnohým Poliakom pripomína návštevy komunistických papalášov a vyvoláva napätie. Pochod Kaczyńského a jeho priaznivcov na Wawel sa zo súkromnej návštevy premenil na politickú demonštráciu moci.

A keďže riešenie o uzatváraní Wawela prijímajú predstavitelia katolíckej cirkvi, ktorí otvorené podporujú súčasnú vládu, táto situácia ešte viac rozčuľuje veľkú časť obyvateľov.

Krakov je pritom považovaný za neformálne hlavné mesto poľskej justície. Práve tunajšia právnická fakulta na Jagelovskej univerzite je považovaná za najlepšiu a najvplyvnejšiu vysokú školu v Poľsku. Odtiaľ vzišli najdôležitejšie právnické autority a krakovská právnická spoločnosť bola ešte z komunistických čias známa tým, že bránila nezávislosť a étos právnickej profesie. Niet divu, že odkedy sa začali protesty, oči celej krajiny sa obrátili nielen na hlavné mesto, ale aj na Krakov.

Krakov je dôležitý aj v tom, že právnickej fakulty Jagelovskej univerzity vyšiel prezident Andrzej Duda. Teraz je to už jediná osoba, ktorá môže zdržať prijatie zákona o najvyššom súde. Ak by ho nepodpísal, na prelomenie veta by bola potrebná trojpätinová väčšina poslancov (276).

PiS aj s hnutím Kukiz-15 toľko hlasov nemá, potrebovali by tak aj poslancov menších strán – odštiepencov a nezaradených. Ani Kukiz-15 však nehlasoval za tento zákon: 10 poslancov bolo proti, 20 sa zdržalo. Práve strana Kukiz dnes rokuje s prezidentom. Duda už povedal, že zákon v tejto podobe nepodpíše.

Opozícia si pritom nie je istá, či prezident svoje slová myslí vážne.

Davy na námestiach v jeho rodnom Krakove však môžu mať naňho vplyv. Tak to bolo pri zákone o smogu, ktorý Duda podpísal napriek Kaczyńského vôli a rovnako pod tlakom obyvateľov Krakova. Ak by sa Duda osamostatnil, mohol by sa zopakovať slovenský scenár, keď sa proti Mečiarovi postavil dovtedy lojálny prezident Michal Kováč.

Kto bude vládnuť Krakovu?

V Krakove na hlavnom námestí sa minulú nedeľu odohral najväčší protivládny protest za posledné dva roky. V prázdninovom čase vyšlo do ulíc asi 8- až 9-tisíc ľudí. Opozícii sa podarilo zjednotiť: spolu vystúpili lídri miestnej Občianskej platformy, strany Nowoczesna, ľavičiarov z SLD, ženských hnutí, Výboru na obranu demokracie, dokonca aj krajne ľavicovej strany Spolu (Razem) či hnutia LGBT.

Chýbal len samotný ľavicový primátor Jacek Majchrowski.

Na ďalších demonštráciách, ako na demonštrácii pod Wawelom, bola napätá situácia. Oproti sebe stáli priaznivci opozície a na druhej strane ulice podporovatelia PiS. Zhromaždenie sa konalo počas „miesięcznice“, teda pri príležitosti spomienky na pohreb Lecha Kaczyńského. V dave sa pohyboval aj muž v civile so zbraňou, ktorý nekričal opozičné heslá.

Protesty opozície by boli oveľa mohutnejšie, keby sa na stranu opozície pridal primátor Jacek Majchrowski. Mestu vládne v koalícii s Občianskou platformou, ale od protestov sa dištancuje, čím de facto podporuje PiS.

Majchrovski je známy svojim nepriateľským postojom k novinárom – tým, čo ho kritizujú za spôsob vládnutia v meste, sa otvorene vyhráža súdom. Na druhej strane finančné podporuje médiá, ktoré o ňom píšu pozitívne.

V meste sa pritom odohrali viaceré škandály. Aktivisti kritizujú Majchrowského za to, že pri územných plánoch ide v ústrety developerom a v Krakove sa masovo stavia na všetkých zelených plochách.

Nedávno mesto pretlačilo aj sporný územný plán pre vzácnu oblasť kameňolomu Bodzów, ktorá patrí k Beliansko-tynieckej chránenej krajinnej oblasti. Na tomto mieste, kde sa dokonca chystá zriadenie prírodnej rezervácie, mesto v územnom pláne povolilo výstavbu tenisových kurtov a panelákov, čo je podľa aktivistov v rozpore so zákonom. Niektorí to prirovnávajú k rúbaniu v Bielovežskom pralese.

Opozícia sa však na to pozerá so zaťatými zubami. Hlavnými kandidátmi na primátora v budúcoročných voľbách sú dnešný primátor Majchrowski a kandidátka PiS Małgorzata Wassermanová. Pre mnohých obyvateľov to bude ako voľba medzi Mečiarom a Gašparovičom na Slovensku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie