Denník N

Divadielko na železnici. Vypravia mimoriadny a nadštandardný vlak len pre politikov

zdroj: railtrains.sk
zdroj: railtrains.sk

Na slovenskej železnici je uplynulé dni poriadne rušno a to všetko kvôli mimoriadnemu vlaku, ktorý vyrazí z Bratislavy do Žiliny vo štvrtok okolo 10:00. Pôjde o mimoriadny expres o ktorý je nadštandardne postarané a na celom úseku trate Bratislava-Žilina sa pripravujú mimoriadne opatrenia.

Ak by ste ho chceli využiť, tak máte smolu. Vlak bude totiž špeciálne určený pre politickú garnitúru na čele s eurokomisárkou pre dopravu Violetou Bulc, ktorá bude na Žilinskej univerzite o 16:00 prednášať na tému Connecting Europe.

Železničiari sa už niekoľko dní pripravujú na vypravenie tohto mimoriadneho expresu a radoví zamestnanci to čo sa deje označujú ako poriadny cirkus.

To, že nepôjde len o obyčajný rýchlik, ale o vlak, ktorý sprevádzajú mimoriadne prípravy svedčí aj vyjadrenie hovorkyne ŽSR: ,, Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) prijali opatrenia adekvátne  jazde mimoriadneho vlaku tak, aby sa vylúčilo alebo maximálne skrátilo odstránenie prípadných mimoriadností počas jeho jazdy. Ide o medzinárodné stretnutie na najvyššej úrovni, takže musí byť zabezpečená bezpečnosť a ochrana ústavných činiteľov na celej trase vlaku. ŽSR pre jazdu uvedeného mimoriadneho vlaku vydali v zmysle predpisov osobitný cestovný poriadok. Trasa bola navrhnutá tiež tak, aby v minimálnej miere narušovala jazdu iných vlakov, ako aj pohyb cestujúcich v stanici východzej a cieľovej.

Politici sa odvezú v tom najlepšom

Mimoriadny expres by mal z Bratislavy vyraziť okolo 10:00 a zostavený bude z toho najmodernejšieho, čo Železničná spoločnosť Slovensko vlastní. Vo vlaku budú radené dva vozne prvej triedy, špeciálny spoločenský vozeň s konferenčnou miestnosťou a ak by nejaký politik dostal hlad, tak sa môže občerstviť v reštauračnom vozni, kde určite veľa nezaplatí.

Bežní ľudia, ktorí cestujú vlakom sú zvyknutí na to, že vlakovú súpravu ťahá štandardne jeden rušeň. V tomto prípade však nepôjde o normálny vlak. Štvorvozňová súprava bude mať rovno dve hnacie vozidlá a to pre prípad, ak by nejaké vypovedalo službu. Predsa nenecháme pani komisárku niekde čakať na trati, pokiaľ železničiari nájdu náhradný rušeň.

Pôjde o najmodernejšie rušne ZSSK radu 381, ktoré už v utorok absolvovali testovaciu jazdu do Žiliny, aby sa overilo, že sú úplne v poriadku a túto trať na ktorej sú dve rozdielne trakčné sústavy zvládnu. Tieto rušne sú používané na regionálnych tratiach na západe Slovenska pre ktoré sú výlučne určené. Z denného obehu sú stiahnuté a cestujúci v regionálnych vlakoch sa budú musieť spoľahnúť na spoľahlivosť starších rušňov radu 240, prípadne 362. Zaujímavosťou je, že doteraz mohli tieto rušne jazdiť len na regionálnych tratiach na vlakoch typu push – pull kategórie Os, prípadne REx, čo vyplýva zo zmluvy s EÚ. Nasadenie na tomto mimoriadnom vlaku je preto veľmi nezvyčajné.

kniha

Mimoriadny vlak pre politikov v stredu pripravovali v Bratislave, zdroj: FB- knihajazd.info

Otázkou zostáva, či by pani komisárke a politikom nestačili vyhradené vozne v nejakom z rýchlikov alebo vlakov InterCity, ktoré jazdia na trase Bratislava-Žilina v pravidelnom takte. Určite by to vyšlo lacnejšie a aj bežní cestujúci by ocenili mimoriadnu spoľahlivosť a nadštandardnú starostlivosť o svoj vlak.

Mimoriadny vlak objednalo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Hovorkyňa ZSSK presne nevyčíslila sumu, ktorú ministerstvo za tento vlak zaplatí, ale rádovo sa jedná o tisícky eur. (doplnené 27.3.2014)

Mongolský prezident špeciálny vlak nepotreboval

Keď v januári tohto roka navštívil Prahu mongolský prezident, tak využil bežný vlak EuroCity v ktorom pre delegáciu vyhradili jeden vozeň a ostatní cestujúci ani netušili, akú osobnosť obyčajný vlak EuroCity vezie. Dozvedeli sa o tom až na pražskom nádraží, kde mongolského prezidenta privítala česká delegácia.

Vlak výluky a mimoriadnosti neovplyvnia

O privilegovanom spoji svedčí aj fakt, že na úsekoch, kde aktuálne prebiehajú výluky má byť zabezpečený hladký prejazd vlaku. Cestujúci niekoľko týždňov meškajú v dôsledku výluky medzi stanicami Považská Teplá a Bytča. Mimoriadny expres má mať absolútnu prednosť. Predsa nenecháme pani eurokomisárku a politikov čakať v Považskej Teplej na oproti idúci osobný vlak.

V pohotovosti sú aj zamestnanci Železníc Slovenskej republiky. Traťoví pracovníci majú zabezpečiť plynulú jazdu a dokonca sú pripravení na rýchle odstránenie akejkoľvek poruchy, napríklad v prípade strhnutej troleje, tak aby nič jazdu tohto mimoriadneho vlaku nenarušilo.

V Žiline sa upratuje

Rušno je aj na železničnej stanici v Žiline, kde sa v uplynulých dňoch dokončil podhľad podchodu, osvetlenie a taktiež sa priestory, kadiaľ budú prechádzať politici vymaľovali. Bohužiaľ nie preto, žeby ŽSR vyslyšali opakujúce sa žiadosti cestujúcich, aby železničnú stanicu v Žiline konečne skultúrnili, ale preto, aby sme pani eurokomisárke ukázali ,,čistotu a krásu,, našich slovenských staníc.

20150325_194149

Podchod železničnej stanice v Žiline dostal nový strop

20150325_194529

Narýchlo sa podarilo aj vymaľovať

Je síce pekné, že politici si spomenuli, že okrem limuzín sa po Slovensku dá cestovať aj vlakom, no na železnici sa v týchto dňoch predvádza doslova divadielko, aby sme rýchlo zakryli všetky dlhoročné nedostatky a ukázali ako u nás všetko jednoducho a bezproblémovo funguje.

Mimoriadny expres už teraz láka mnohých fotografov, ktorí sa tešia na zaujímavé ,,kúsky,,. Veď nestáva sa tak často, aby politici svoje luxusné limuzíny vymenili za vlak. My ostatní môžeme dúfať, že pani eurokomisárka bude Slovensko navštevovať častejšie, aby železničné stanice na Slovensku vyzerali trochu kultúrnejšie a aby raz za čas sa im dostalo komplexnej údržby. Veď ako hovorí citát zo známej českej komédie: „Tolik let to nešlo a najednou…“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie