Denník N

V bazénoch nás sprevádzajú miliardy mikroorganizmov. Nie všetky sú neškodné

Foto – TASR
Foto – TASR

Pri jednom kúpaní v bazéne prehltne dospelý človek jednu polievkovú lyžicu a deti aj dva a pol lyžice vody. Je to niekedy viac, ako stačí na vznik ochorenia, varujú hygienici a radia, ako zabezpečiť čo najčistejšiu vodu v bazénoch.

Pri každom kúpaní zanechá každý z nás v bazéne až 2,5 miliardy mikroorganizmov. Nie všetky sú nebezpečné, no nájdu sa medzi nimi aj patogénne druhy.

Najväčšími znečisťovateľmi sú ľudia, ktorí sa vo vode kúpu. Zanechávajú po sebe vlasy, sliny, pot, zvyšky stolice aj moč. K tomu treba ešte pripočítať zvyšky opaľovacieho krému, mydiel a iných kozmetických výrobkov.

Zvýšený výskyt vírusov a baktérií vo vode môže potom spôsobiť rôzne črevné a žalúdočné ochorenia. Prejavujú sa najmä hnačkami. No dôsledkom nečistej vody môžu byť aj zapálené spojivky, zápaly močových či pohlavných orgánov alebo alergické reakcie.

Úrad verejného zdravotníctva preto radí, ako sa kúpať zdravšie. Treba si totiž uvedomiť, že každý z nás pri návšteve bazéna prehltne polievkovú lyžicu vody, dieťa aj dva a pol lyžice. To je viac, ako stačí na vznik nejakého ochorenia.

Sprchy a brodiská pri bazénoch treba využiť

Neznamená to, že by sme sa nemali chodiť kúpať. No pri každej návšteve kúpalísk by sme mali myslieť na to, že bez čistotných návštevníkov nikdy nebudú bazény čisté.

A aké sú tie najčastejšie chyby, ktoré na kúpaliskách robíme? „Najväčší vplyv na kvalitu vody môže mať, ak sa v nej kúpe človek s prenosným ochorením,“ varuje hovorkyňa úradu Zuzana Drobová.

Je preto logické, že chorí ľudia by sa až do úplného vyliečenia mali myšlienky na kúpanie vzdať.

Foto – TASR

Tí zdraví by nemali zabúdať na zásady osobnej hygieny. Sprchy pri bazénoch sú na to, aby sme ich využili, rovnako aj brodiská pred vstupmi do bazénov.

„Dôkladné osprchovanie totiž môže znížiť riziko kontaminácie až desaťnásobne,“ radia hygienici.

Možno si niekto povie: však vodu dezinfikujú, nič mi nehrozí. Chlór dokáže usmrtiť mnoho mikroorganizmov v priebehu niekoľkých minút, ale niektoré môžu prežiť aj dlhšie. Okrem toho, čím viac mikroorganizmov a organických látok sa dostane do vody z ľudského tela, tým menšia je účinnosť dezinfekčných látok.

Hygienici varujú: Nemočte do bazénov

Nemenej podstatnou radou či varovaním je, aby ľudia pri návšteve bazénov do vody nemočili. Mali by na to myslieť najmä rodičia, pretože pri hrách môžu deti zabudnúť na svoje fyziologické potreby.

Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva preto pripomína, aby sa rodičia či dospelí, ktorí deti na kúpalisku sprevádzajú, pýtali, či im netreba na záchod. Malé deti do troch rokov by mali mať plavky s priliehavou gumičkou, na trhu dostať aj kúpacie plienky.

Súčasťou letného kúpania je aj opaľovanie, a teda s tým spojené krémovanie. Práve zvyšky opaľovacích krémov patria k najväčším znečisťovateľom vôd.

Ako to však vyriešiť, keď sa nechceme spáliť, no zároveň sa chceme aj okúpať? Základnou radou je nenatierať sa v nadmerných množstvách tesne pred vstupom do vody.

Bazény, či jazerá? Hlavné je, aby ste si oddýchli

Hygienici nemajú jasnú odpoveď, či sú lepšie pre ľudí jazerá, alebo bazény. „Pokiaľ je kvalita vody na kúpalisku vyhovujúca a kúpalisko pri prevádzke dodržiava prevádzkový poriadok, je pobyt na všetkých typoch kúpalísk zdraviu prospešný,“ dodáva Drobová.

Je len na každom z nás, aký typ rekreácie preferujeme a v akom prostredí si najlepšie oddýchneme a zrelaxujeme.

Úrad verejného zdravotníctva pritom pravidelne monitoruje kvalitu vody, v ktorej sa kúpeme. Aktuálne má povolenie na prevádzku 180 kúpalísk, v rámci ktorých je 640 bazénov. V čísle sú však zarátané aj prírodné jazerá.

Nedávno otvorenou novinkou je kúpalisko v Novej Dubnici. Milovníkov prírodnej vody z hlavného mesta zase potešila správa, že Kuchajda aj Draždiak majú vodu vhodnú na kúpanie.

Naopak, sklamaní budú návštevníci z okolia Banskej Štiavnice, pretože obľúbené Vindšachtské jazero obsahuje vo zvýšenej miere črevné enterokoky.

Zlaté piesky v Bratislave. Foto – TASR

Celkovo však hygienici označujú súčasný stav kúpalísk za vyhovujúci. Pokiaľ ide o dlhodobé sledovanie prírodných vodných plôch, tak v nich sa podľa Drobovej kvalita vody na kúpanie nemení, aj keď mnohým sa môže zdať, že tento rok je v dôsledku nižších spodných vôd a poklesu hladín jazier voda v nich špinavšia.

Krátkodobé znečistenia môžu spôsobiť aj intenzívne dažde, ale s tým si vďaka samoočisťovacím procesom vodné plochy rýchlo poradia. Pri peknom počasí a prísune živín sa zase môžu rozvíjať sinice, ktoré bývajú dlhodobejším problémom.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie