Denník N

O. J. Simpson vedel zapôsobiť na ihrisku aj v súdnej sieni, po deviatich rokoch opustí basu

O. J. Simpson na archívnej snímke s rukavicami, ktoré sa našli na mieste vraždy jeho bývalej ženy. Foto – AP
O. J. Simpson na archívnej snímke s rukavicami, ktoré sa našli na mieste vraždy jeho bývalej ženy. Foto – AP

Proces proti futbalistovi O. J. Simpsonovi sledovali Američania viac ako seriály. Teraz má 70 a po deviatich rokoch vo väzení rozhodli o jeho prepustení.

V roku 1995 v Bosne zúrila vojna a Spojené štáty americké sa spamätávali z útoku na federálnu budovu v Oklahoma City, pri ktorom zomrelo 168 ľudí. Médiá však venovali oveľa viac strán a minút v éteri procesu s futbalistom O. J. Simpsonom.

Hovorili mu proces storočia.

Keď sa auto so Simpsonom, ktorý sa chystal vzdať polícii pomaly presúvalo po losangeleskej diaľnici, prerušili hlavné televízie vysielanie a dávali to naživo. Zábery komentovali vtedajšie top hviezdy Peter Jenkins, Tom Brokaw a Barbara Waltersová. Domino’s Pizza vybavila viac donášok pre televíziu sledujúcich Američanov ako počas Super Bowlu.

Proces s Orenthalom Jamesom Simpsonom, v ktorom porota za mimoriadnej mediálnej pozornosti rozhodovala o tom, či je vinný z vraždy exmanželky Nicole a jej priateľa Rona Goldmana, Ameriku hlboko rozdelil. Kým Afroameričania vítali oslobodzujúci rozsudok, belosi boli presvedčení o jeho vine.

Simpsonov príbeh tak nie je len príbehom o zločine a dráme v súdnej sieni, ale aj o rase, moci, úspechu a schopnosti vyvolať v ľuďoch žiaduce emócie. Ukazuje však aj strmý pád človeka, ktorý mal všetko a napokon na staré kolená skončil vo väzenskej uniforme.

Džús

U Simpsona sa v detstve nedala predpokladať skvelá športová kariéra. Ako 5-ročný trpel rachitídou, kožnou chorobou spôsobenou nedostatkom vitamínu D. Táto choroba je dnes skôr vzácna, ale v tých časoch ukazovala na chudobné pomery, nedostatok kvalitnej stravy a život v ponurých bytoch. Výsledkom rachitídy bolo, že Simpson mal nohy do O.

Vyrastal v chudobnej štvrti s matkou a starou matkou, jeho otec bol známy ako drag queen a neskôr sa priznal k homosexualite. V puberte sa zaplietol s pouličným gangom. Od šikmej plochy ho zachránil šport. Výsledky vo futbale umožnili, inak priemernému, študentovi získať štipendium na univerzite.

Veľmi mladý sa oženil s prvou manželkou, exceloval najprv v univerzitnej, neskôr v profesionálnej lige. Získal množstvo ocenení, vynikal aj v ľahkej atletike. V roku 1979 ukončil kariéru ako veľká hviezda a bol známy od prezývkou Džús.

Bývalý hráč amerického futbalu O. J. Simpson počas videokonferencie z väzenia v nevadskom Lovelocku. Foto – AP

Simpson bol jedným z prvých afroamerických športovcov, ktorý si získal popularitu aj medzi belochmi a dokonca sa na tie časy nezvyčajne stal tvárou niekoľkých reklamných kampaní pre firmy ako Hertz či Chevrolet. Vďaka príjemnému vzhľadu si zahral v niekoľkých filmoch, po skončení kariéry sa venoval aj komentovaniu.

Simpson bol obľúbený medzi belochmi aj preto, že odmietal pocity ukrivdenosti. Býval v bielej štvrti.

Koncom 70. rokov si stále ešte ako ženatý muž začal nie prvý románik s čašníčkou Nicole Brownovou. V roku 1985 sa zosobášili, mali spolu dve deti. Z predchádzajúceho manželstva mal Simpson tiež dve deti, tretie sa utopilo v rodinnom bazéne.

Zločiny

Manželstvo s Nicole bolo búrlivé, do ich domu volali policajtov, aby riešili partnerské násilie. Manželstvo napokon rozviedli. Dva roky po rozvode, 12. júna 1994, našli Nicole a jej priateľa Rona dobodaných v jej dome. Simpson sa rýchlo stal podozrivým, v jeho aute našli krv, v dome aj zakrvavenú Simpsonovu rukavicu. Proti nemu hralo aj to, že Nicole v minulosti viackrát napadol.

Proces sa vysielal ako seriál a mal aj vyššiu sledovanosť. Simpson si zaplatil najlepších advokátov, ktorí spochybnili dôkazy predložené štátnymi zástupcami, objavili procesné chyby a hrali aj na rasovú kartu, keď tvrdili, že jeden z detektívov mal v minulosti rasovo motivované poznámky. Porota napokon rozhodla o nevine.

To nemohol zniesť Goldmanov otec, ktorý zažaloval Simpsona za nezákonne zabitie na občianskom súde. Pridal sa k nemu aj otec Nicole a rodiny vysúdili 33 miliónov dolárov odškodné.

Simpson ich nevedel splatiť, prišiel o dom, jeho medaily a trofeje išli do dražby, neskôr mu ešte vyrúbili vysokú pokutu za nezaplatené dane. Dostal sa do zlej spoločnosti, začal piť, fetovať, obťažovať ženy.

V rok 2007 nahovoril svojich kumpánov na lúpežné prepadnutie s cieľom získať späť svoje trofeje z hotela v Las Vegas. Za to ho odsúdili na 33 rokov väzenia. Odpykal si deväť rokov, prepustili ho na podmienku, ktorá začne platiť v októbri. Má 70 rokov a americké médiá špekulujú, že sa opäť dostane do problémov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie