Denník N

Kiska: Celej spoločnosti by sa uľavilo, keby Kaliňák už dávno odstúpil

Andrej Kiska vymenoval v marci 2016 Roberta Kaliňáka za ministra. Foto – TASR
Andrej Kiska vymenoval v marci 2016 Roberta Kaliňáka za ministra. Foto – TASR

Minister vnútra o odstúpení neuvažuje – naopak, postupuje tak, akoby práve začínal politickú kariéru. Na Facebooku si začal sponzorovať aj fotky z detstva.

Prezident Andrej Kiska znovu vyhlásil, že Robert Kaliňák by mal odstúpiť z funkcie. „Myslím si, že nesmierne by sa celej spoločnosti uľavilo, keby zo svojej funkcie už dávno odstúpil,“ vyhlásil Kiska pre Nový Čas Nedeľa.

Na Kaliňákov odchod v súvislosti s kauzou Bašternák vyzval prezident už dávnejšie. „On už toľkokrát tvrdil, že korupcia u nás nie je, až tomu sám uveril. Ľudia niekedy veľmi jednoducho presvedčia sami seba. Ak je presvedčený, že tu korupcia nie je, potom s ňou nedokáže bojovať. Aj preto by už na svojom mieste nemal byť,“ povedal teraz prezident.

Kaliňák v januári vyhlásil, že na najvyšších miestach nie je korupcia. „Povedzte mi jeden príklad za minulý rok, kde na najvyšších poschodiach politiky bola spáchaná korupcia. Prosím, aspoň jeden. Povedzte mi aspoň jeden. Neviete? Nestala sa. Ani vy tú informáciu nemáte, ani ja ju nemám,“ hovoril Kaliňák novinárom.

Prezident sa s Kaliňákom pohádal aj na tému využívania vládneho špeciálu. Kaliňák prezidentovi podľa jeho slov na začiatku jeho funkčného obdobia odporúčal, aby lietal medzi Bratislavou a Popradom špeciálom, ale neskôr ho za to s premiérom kritizoval.

„Minister vnútra ma požiadal, aby som využíval letku ministerstva vnútra. Potom ma vyzval, aby som ju nepoužíval, tak som ju prestal využívať. Ja s cestovaním autom nemám naozaj žiaden problém, obmedzuje to síce ostatných šoférov, ale ak si to minister vnútra takto želá… Vadí mi však, že klamal a nepovedal jasne, ako k tomu došlo. Neskôr som si uvedomil, že takýchto pascí pre môj úrad nachystal viacero; našťastie, niektoré som odhalil, hoci som o nich zatiaľ nikdy nehovoril. Čo ma ešte čaká a čo som nezachytil, neviem…“ povedal Kiska.

S premiérom sa prezident hádať nechce

Kiska nechcel komentovať to, že v byte Ladislava Bašternáka stále býva premiér Robert Fico. Rovnako sa s ním nechce verejne hádať ani o Ficovej kritike, že Kiska chýbal na oslavách Cyrila a Metoda. „Naši ľudia po tom, ako vidia rozhádaný parlament a rozhádanú opozíciu aj koalíciu, si určite neželajú ešte aj roztržky medzi ústavnými činiteľmi. Vždy sa snažím a budem snažiť o konštruktívny vzťah, no zásady slušnosti musia byť dodržiavané z oboch strán. Každý by si mal veľmi zvážiť slová, ktoré si vzájomne na svoju adresu povieme.“

Kiska znovu podporil študentov, ktorí zorganizovali Veľký protikorupčný pochod a teraz zbierajú hlasy pod petíciu za Kaliňákovo odvolanie.

„Vidia, že na Slovensku nie sú všetci rovní pred zákonom, lebo sú tu privilegovaní, pre ktorých zákon neplatí. Predseda parlamentu Paška odstúpil už dávno pre kauzu predraženého CT, no nič sa neudialo. Neskorá spravodlivosť je veľmi málo účinná, lebo si už ani nespomenieme, o čo išlo. Ak nemáme dynamiku a ochotu vyriešiť problémy jasne a rýchlo, tak tá nedôvera bude stále narastať a pomáha to apatii a extrémizmu,“ hovorí Kiska.

„Tak, ako sa ukázalo, že Mečiarove amnestie sa dali prelomiť, tak verím, že spravodlivosť aj v prípade korupcie dostane navrch,“ myslí si prezident.

Spoznáte Kaliňáka?

Kaliňák sa na odchod z funkcie nechystá. Práve naopak – začal byť aktívny na Facebooku a sponzoruje si tam aj svoju fotografiu z detstva. „Spoznáte ma na tejto fotke?“ pýta sa Kaliňák.

Robert Kaliňák, keď mal osem rokov.

Kaliňák profil oživil 13. júla.

Ešte predtým začal Kaliňák nakrúcať krátke videá, ktoré zverejňovala stránka Smeru. „V posledných dňoch a týždňoch sa nám dobre osvedčili krátke videá, ktoré sme dávali na stránky Smeru, a ukázalo sa, že je to veľmi dobrý komunikačný kanál medzi nami a vami, ktorí máte záujem o našu prácu, ministerstva, polície alebo hasičov. Tak si myslím, že je dobré, ak urobíme aj facebookovú stránku… Budete mať možnosť dostať sa k neskresleným, nezostrihaným a nezdeformovaným informáciám priamo od zdroja,“ oznámil Kaliňák pred týždňom na Facebooku.

Odvtedy zverejnil viacero fotografií, kde je s policajtmi alebo hasičmi, pokarhal Nový Čas za to, že nezverejnil celé jeho stanovisko k tomu, prečo si Facebook založil, a natočil aj nekvalitné video z rokovania ministrov vnútra v Taline o migrácii.

Foto – ministerstvo vnútra

„No a čo ten Bašternák, pán minister? Kedy začnú padať hlavy?“ opýtal sa ministra pod statusom Stanislav Kubernát. Kaliňák neodpovedal. Minister vnútra má na profile zatiaľ len zanedbateľné množstvo ľudí oproti iným verejným osobám, ani nie tisíc, niektoré odkazy si aj sponzoruje.

Na porovnanie: stránka Minister Futra, ktorá je tiež o Kaliňákovi, ale robí si z neho nekorektné žarty a kritizuje ho, má 25-tisíc fanúšikov.

Kiskovci sa sťahovať nebudú

Prezidentskému páru sa pred dvoma týždňami narodilo tretie dieťa Martin. Prezident v Novom Čase Nedeľa povedal, že ani teraz neuvažujú o sťahovaní do Bratislavy.

„My sme túto diskusiu s manželkou uzatvorili už dávno, ešte počas mojej kandidatúry. Už vtedy vyjadrila svoj názor, ktorý som ja plne akceptoval, že deti chce vychovávať v Poprade v pokoji, súkromí. Veľmi si ju za to vážim, lebo poslať muža na týždňovky nie je pre ženu s deťmi vôbec ľahké. Verím, že občania našej krajiny sa pozerajú na mňa nielen ako na prezidenta, ale aj ako na otca rodiny, ktorý ukazuje nejaký model správania k rodine,“ povedal prezident.

„Človek by nemal podriadiť alebo obetovať práci a kariére rodinu. To nie je správne. Aby bol človek šťastný, a o to nám asi všetkým ide, mal by mať také tri pevné kotvy v živote. Prácu, rodinu a vlastné sebauvedomenie. Ak akýkoľvek z týchto pilierov nefunguje, všetko sa naruší. Aj politici by sa mali snažiť vytvárať čo najlepšie podmienky pre rodiny. Lebo zo šťastných rodín sú šťastné deti a šťastná spoločnosť,“ vyhlásil ešte.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie