Denník N

Kto je muž, kvôli ktorému odstúpil hovorca Donalda Trumpa

Nový riaditeľ komunikácie v Bielom dome Anthony Scaramucci posiela novinárom vzdušný bozk. Foto – AP
Nový riaditeľ komunikácie v Bielom dome Anthony Scaramucci posiela novinárom vzdušný bozk. Foto – AP

Jedna z prvých vecí, ktoré urobil nový šéf komunikácie v Bielom dome Anthony Scaramucci, bolo vymazanie svojich starých tweetov.

Sean Spicer, ktorý mal v Bielom dome neľahkú úlohu vykresľovať v dobrom svetle často urážlivé a nie vždy pravdivé vyhlásenia amerického prezidenta Donalda Trumpa, nevydržal vo svojej funkcii v Bielom dome viac ako pol roka.

Jeho miesto zaujme jeho doterajšia zástupkyňa Sarah Huckabeeová Sandersová, dcéra neúspešného kandidáta republikánov na prezidenta Mika Huckabeeho.

Hoci Spicer, sám kritizovaný za mnohé prešľapy, nepovedal priamo dôvod svojho odstúpenia, podľa New York Times je za jeho rezignáciou protest proti vymenovaniu nového riaditeľa komunikácie Bieleho domu Anthonyho Scaramucciho.

„Bolo mi cťou a výsadou slúžiť prezidentovi a tejto úžasnej krajine. Slúžiť budem až do konca augusta,“ napísal Spicer opatrne, bez náznaku akéhokoľvek konfliktu na Twitteri. Tiež pre AP povedal, že Biely dom je v situácii, keď by mu čistý stôl mohol prospieť.

Kto je teda muž, pre ktorého ten „čistý stôl“ nachystal?

Po Scaramucciho vymenovaní o ňom Spicer povedal: „Bude to skvelé, je to tvrdý chlap.“ Podľa NYT si však v skutočnosti myslí, že jeho vymenovanie bola zásadná chyba.

Fotogenický rečník z Wall Street

Finančník z Wall Street Anthony Scaramucci ešte pred dvomi rokmi o Trumpovi hovoril, že je protiamerický, a nepáčilo sa mu, ako sa vyjadruje o ženách. Vtedy ešte pracoval v tíme prezidentskej kampane republikánskeho guvernéra Scotta Walkera. „Teraz sa zdá, že vo svojich 53 rokoch na to všetko zabudol a je pripravený pracovať pre muža, ktorému sa kedysi posmieval,“ napísal britský Independent.

Nebol by prvým, kto v prezidentovej vláde pôvodne patril medzi Trumpových kritikov a neskôr obrátil kabát. O Trumpovi napríklad v minulosti napísal, že je grobian (bully).

Jedna z prvých vecí, ktoré Scaramucci urobil, bola preto celkom logická – vymazal svoje staré tweety.

Vraj aby zbytočne neodvádzali pozornosť a mohol sa sústrediť na svoju novú misiu. Jedným z vymazaných statusov bol napríklad ten, kde o Trumpovej kampani píše ako o „spektákli“; v ďalšom hodnotil Hillary Clintonovú ako neuveriteľne kompetentnú. Vtedy si ešte želal, aby v roku 2016 kandidovala za prezidentku.

Teraz tvrdí, že to nemal nikdy povedať a že sa za to prezidentovi osobne ospravedlnil 50-krát. „Dúfam, že na to jedného dňa zabudnete, pán prezident,“ povedal s tým, že v tom čase ešte nebol politicky dosť skúsený.

Nie všetci v Bielom dome sa tešia

Jeho nástup sprevádzali v Bielom dome rozpory, ako píše The Atlantic. Proti nebol len hovorca Spicer, ale napríklad aj Trumpov šéf stratégie, ktorý vzišiel z prostredia „alt-right“, Steve Bannon, ako aj šéf Trumpovej kancelárie Reince Priebus. Naopak, za Scaramucciho lobovala prezidentova dcéra Ivanka a jej muž Jared Kushner.

Podobne ako oni, aj Scaramucci kedysi v prezidentskej kampani podporoval demokratov. A podobne ako Trump nemá problém prelietavať z jednej strany politického spektra na druhé.

Myšlienka nasadiť do komunikácie s médiami niekoho natoľko neskúseného, a to v časoch, keď sa Trumpovi ľudia potrebujú neustále brániť pred podozrením z napojenia na Rusko, podľa kritikov nebola práve najlepším riešením. Na druhej strane, pred televíznymi kamerami to Scaramuccimu ide veľmi dobre, a to podľa Atlanticu Trump, sám známy z televíznej šou The Apprentice, vie oceniť.

Navyše ide o človeka, ktorý preukázal lojalitu a ochotu ísť tvrdo do boja.

Plusové body má u Trumpa aj za to, že CNN muselo v súvislosti s ním prepustiť troch reportérov – to keď Scaramucciho bez dôkazov spojili s vyšetrovaním Trumpovej kampane a jej prepojení na Rusko. Trump o tradičných médiách, vrátane CNN, takmer každý deň hovorí ako o „fake news“.

Za svoju neprofesionálnu reportáž sa vtedy americká televízia ospravedlnila.

Neobmedzí Trumpovu osobnosť

Finančník z New Yorku s právnickým vzdelaním z Harvardu nemá podľa týždenníka Time takmer žiadne skúsenosti s politikou vo Washingtone, Jeho nasadenie však môže znamenať zvrat v administratíve, ktorá je neustále pod paľbou kritiky. Taký nepopulárny ešte nebol žiadny americký prezident po svojich prvých šiestich mesiacoch v úrade.

Scaramucci začínal vo svete financií v banke Goldman Sachs a – podobne ako Trump – stal sa biznisovou celebritou, ktorá píše knihy a vystupuje v televíznych šou. „Prezidenta so Scaramuccim spája absencia ideologickej strnulosti,“ dodáva Atlantic. Scaramucci vie pekne rozprávať do mikrofónu a otvárať peňaženky republikánskych sponzorov, píše zase o jeho kvalitách britský Guardian.

Zásadné pre Trumpa bude zrejme, že do dôležitej funkcie nasadil verného človeka, ktorý ho nechá, aby naratív Bieleho domu naďalej určoval on sám. „Myslím si, že je super dôležité nechať ho vyjadrovať svoju osobnosť,“ povedal Scaramucci krátko po svojom menovaní.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie