Denník N

Štát na kosenie za pol milióna eur vybral firmu, ktorej konateľ je umývač áut

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Do roku 2020 má za pol milióna eur kosiť pozemky Verejných prístavov firma, ktorej konateľ to doteraz nerobil a nesídli na adrese, ktorú uvádza.

Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) preverí zákazku pre firmu Gachex za pol milióna eur, ktorú jej zadala štátna firma Verejné prístavy patriaca pod jeho ministerstvo. Hovorkyňa Karolína Ducká povedala, že Érsek sa v čo najkratšom čase stretne s riaditeľom Verejných prístavov Gabrielom Szekeresom.

O prekvapivom víťazovi tendra na kosenie trávy do roku 2020 informoval týždenník Plus 7 dní. Zákazku vyhrala firma Gachex, ktorej konateľ Peter Gach robí v Senici v autoumyvárni.

Firma Gachex doteraz nerealizovala žiadnu štátnu zákazku. Nie je zapísaná ani v registri partnerov verejného sektora.  V čase obstarávania mala dlh 480 eur na daniach, 3500 eur dlhoval aj samotný Gach.

Firma by mala sídliť v Modre, ale redaktori Plus 7 dní ju tam nenašli. Ani pani, ktorá obýva daný dom, o nej nikdy nepočula.

Gach sa s novinármi odmietol rozprávať a stanovisko neposkytli ani Verejné prístavy.

„Človek by mal najprv vidieť situáciu ohľadne výmery a zarastenia terénu, potom by sa to dalo dať do kalkulačky. Takto je tam podľa mňa účelová variabilita, ktorá dáva dodávateľovi priestor na špekulatívne kalkulácie cien,“ povedal pre Plus 7 dní Marián Polák z firmy Kosenie pozemkov.

Otázne podľa neho tiež je, či vybraný dodávateľ naozaj disponuje kapacitami, ktoré štátny podnik vyžadoval. „Sám som zvedavý, kto im to bude robiť, aký bude výsledok prác a najmä, či to aj niekto skontroluje,“ povedal pre Plus 7 dní Polák .

„Neviem, čo je to za firmu. Nemá web, tržby doteraz nízke,“ dodal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie