Denník N

Štát na kosenie za pol milióna eur vybral firmu, ktorej konateľ je umývač áut

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Do roku 2020 má za pol milióna eur kosiť pozemky Verejných prístavov firma, ktorej konateľ to doteraz nerobil a nesídli na adrese, ktorú uvádza.

Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) preverí zákazku pre firmu Gachex za pol milióna eur, ktorú jej zadala štátna firma Verejné prístavy patriaca pod jeho ministerstvo. Hovorkyňa Karolína Ducká povedala, že Érsek sa v čo najkratšom čase stretne s riaditeľom Verejných prístavov Gabrielom Szekeresom.

O prekvapivom víťazovi tendra na kosenie trávy do roku 2020 informoval týždenník Plus 7 dní. Zákazku vyhrala firma Gachex, ktorej konateľ Peter Gach robí v Senici v autoumyvárni.

Firma Gachex doteraz nerealizovala žiadnu štátnu zákazku. Nie je zapísaná ani v registri partnerov verejného sektora.  V čase obstarávania mala dlh 480 eur na daniach, 3500 eur dlhoval aj samotný Gach.

Firma by mala sídliť v Modre, ale redaktori Plus 7 dní ju tam nenašli. Ani pani, ktorá obýva daný dom, o nej nikdy nepočula.

Gach sa s novinármi odmietol rozprávať a stanovisko neposkytli ani Verejné prístavy.

„Človek by mal najprv vidieť situáciu ohľadne výmery a zarastenia terénu, potom by sa to dalo dať do kalkulačky. Takto je tam podľa mňa účelová variabilita, ktorá dáva dodávateľovi priestor na špekulatívne kalkulácie cien,“ povedal pre Plus 7 dní Marián Polák z firmy Kosenie pozemkov.

Otázne podľa neho tiež je, či vybraný dodávateľ naozaj disponuje kapacitami, ktoré štátny podnik vyžadoval. „Sám som zvedavý, kto im to bude robiť, aký bude výsledok prác a najmä, či to aj niekto skontroluje,“ povedal pre Plus 7 dní Polák .

„Neviem, čo je to za firmu. Nemá web, tržby doteraz nízke,“ dodal.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie