Denník N

Michael Phelps pretekal so žralokom. Ľudia už zdolali koňa či geparda

Michael Phelps. Foto – AP
Michael Phelps. Foto – AP

Jedny z prvých verejných pretekov so zvieraťom bežal americký atlét Jesse Owens. Ten v roku 1936 strápnil Hitlera na berlínskej olympiáde, no neskôr si pre chudobu privyrábal pretekmi s koňmi, psom či vlakom.

„Pretekal som s najrýchlejšími plavcami na planéte, okrem jedného,“ oznamoval Michael Phelps vo videu, ktoré avizovalo jeho nedeľný plavecký súboj so žralokom bielym, prezývaným aj žralok ľudožravý.

Americký plavec, ktorý je držiteľom rekordných 23 olympijských zlatých medailí, mal s obávaným zvieraťom pretekať v rámci Žraločieho týždňa, počas ktorého sa televízny kanál Discovery Channel venoval týmto zvieratám.

Bude to súboj o nadvládu v oceáne, znelo v závere upútavky, ktorú v Amerike vysielali už dlho pred pretekmi. Tie sa mali odohrať 23. júla a televízia dovtedy všetky detaily súboja tajila.

„Môžete si byť istí, že nepôjde o preteky Phelpsa so žralokom v bazéne olympijskej vzdialenosti,“ dodal jeden z členov organizačného tímu.

Phelps prehral, chce odvetu

Favoritom mal byť žralok biely. Ten je schopný vyvinúť rýchlosť 40 km/h, kým Phelps dokáže plávať najrýchlejšie tempom 8 km/h.

Americký plavec v rámci prípravy cestoval do Juhoafrickej republiky, v ktorej strávil hodiny plávaním v otvorenej vode, a vedci na Discovery Channel zatiaľ horlivo vysvetľovali, aký rýchly žralok v skutočnosti je.

Pre Phelpsa vyvinuli aj špeciálny plavecký oblek, vďaka ktorému mal byť ešte rýchlejší. Jeho súčasťou bola aj plutva, ktorú mal Phelps navlečenú na oboch chodidlách.

Preteky sa napokon odohrali na otvorenom mori, trať merala 100 metrov a tesným víťazom sa stal žralok – nie však skutočný, ale počítačový. Vedľa Phelpsa sa totiž napokon na štarte objavil len simulátor žraloka, ktorý Američana predbehol o dve sekundy.

Aj keď priebeh pretekov mnohých divákov sklamal, podľa Discovery Channel splnil účel, pre ktorý bol realizovaný. „Cieľom bolo sledovať, ako vyzerá ľudské telo v porovnaní so stvorením, ktoré sa vyvinulo pred niekoľkými miliónmi rokov a je dokonale adaptované na morské prostredie,“ uviedli členovia štábu.

Ani Phelps nebol s výsledkom úplne spokojný. „Odveta? Nabudúce v teplejšej vode,“ napísal na Twitter.

Preteky človeka s koňom, ktoré vznikli v krčme

Súboj Phelpsa so žralokom nie je jedinou konfrontáciou špičkového športovca so zvieraťom a podobné experimenty sme videli v minulosti už viackrát. Na rozdiel od posledného prípadu však nesúťažili virtuálne, ale živé zvieratá.

Kým podobné merania síl majú väčšinou komerčné pozadie, prinajmenšom jedno z nich je výnimkou.

V roku 1980 Gordon Green, majiteľ istej krčmy v Británii, vypočul rozhovor, v ktorom jeden z jeho hostí presviedčal ostatných, že na dlhších vzdialenostiach dokáže človek predbehnúť koňa.

Green preto zorganizoval preteky dlhé 35 kilometrov, z ktorých je dnes prestížne podujatie The Man versus Horse Marathon.

Na pretekoch súťaží kôň s jazdcom proti bežcom, pričom prvých 24 ročníkov vždy vyhrali kone. V roku 2004 však Huw Lobb ako prvý človek predbehol všetky zvieratá a v roku 2007 ho napodobnil aj Florian Holzinger. Od roku 2007 však opäť víťazili jazdci na koňoch.

Človek dokáže predbehnúť koňa na dlhších vzdialenostiach preto, lebo ako ľudia dokážeme efektívnejšie ochladzovať náš organizmus. Ten zvierací totiž pri vysokom teple prestáva správne pracovať už po 10 či 15 kilometroch behu. Aj v roku 2004, keď preteky vyhral Huw Lobb, bolo na trati horúco a väčšina koní podujatie ani nedokončila.

Momentka z pretekov Man versus Horse Marathon

Gepard je rýchlejší, nie však obratnejší

Známe sú tiež preteky človeka s gepardom, ktorý je najrýchlejším suchozemským zvieraťom na zemi. Saharský gepard dokáže prebehnúť 100 metrov za 5,95 sekundy, kým svetový rekord Usaina Bolta je 9,58 s.

Pred pár rokmi pretekali s gepardom Devin Hester a Chris Johnson – v tom čase dvaja najrýchlejší hráči v súťaži amerického futbalu NFL.

Ich súboj organizoval National Geographic. Športovci súťažili na krátkom rovinatom úseku a štartovali paralelne s gepardom, oboch súperov však oddeľovala stena.

Hester bežal z jednej strany rovinky na druhú štyrikrát, Johnson bežal krátky úsek osemkrát. Kým Hester v súboji s gepardom prehral, Johnsonovi sa podarilo zvíťaziť. Druhý menovaný síce nebol rýchlejší ako gepard, na konci rovinky sa však dokázal otáčať flexibilnejšie ako gepard a v cieli bol skôr.

Zahanbil Hitlera, potom predbehol koňa

Jedny z prvých verejne propagovaných pretekov so zvieraťom absolvoval aj Jesse Owens – americký atlét a hrdina berlínskej olympiády v roku 1936.

Ten získal v Nemecku štyri zlaté medaily, keď vyhral šprint na 100 aj 200 metrov, zvíťazil v štafete na 4 x 100 metrov a takisto v skoku do diaľky, čím vtedy zahanbil Adolfa Hitlera, ktorý chcel domácou olympiádou demonštrovať silu Nemecka aj árijskej rasy.

Jesse Owens na OH 1936 v Berlíne. Foto – AP

Owens krátko po olympiáde cestoval na Kubu, kde pretekal s koňom, pričom mal náskok približne 40 stôp. Americký šprintér preteky vyhral o niekoľko dĺžok a v cieli vyhlásil, že si trúfa poraziť koňa aj bez akéhokoľvek náskoku.

Úspešný šprintér neskôr zápasil v Amerike s rasovou segregáciou, a keď následne odmietol účasť na pretekoch vo Švédsku, vylúčili ho z reprezentácie. Žil v chudobe a privyrábal si práve pretekmi na rôznych exhibíciách. Súperil nielen s koňmi, ale aj s autom, vlakom či so psom.

„Tie preteky mi spôsobili chorobu, cítil som sa vtedy ako šialený,“ povedal neskôr Owens.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie