Denník N

Fico s Dankom klamú učiteľov

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Toto zvyšovanie platov môže vojsť do dejín ako špinavý kšeft premiéra s tichou učiteľskou väčšinou.

Viac k téme školstvo:

Takmer slávnostné oznámenie o zvyšovaní platov učiteľov je hanebným dôkazom, ako málo si Fico váži učiteľov a vzdelávanie vôbec. Tu sú štyri dôvody.

Po prvé, premiérovi nejde o sociálny status učiteľov či o lepšie vzdelanie (cudzích) detí, ale výlučne o to, aby mu nahnevaní štrajkujúci učitelia na sklonku volebného obdobia nepochodovali pred úradom vlády. Preto podmienil návrh na štyri zvýšenia platov po šesť percent dohodou o sociálnom zmieri. Každé jednotlivé zvýšenie sa bude schvaľovať nanovo, takže vláda môže kedykoľvek celé veľké zvyšovanie zastaviť.

S tým súvisí druhý dôvod: za partnera považuje vláda staré odbory pod vedením smeráckeho kandidáta v komunálnych voľbách v obci Raslavice Pavla Ondeka. Je to podobné, ako keď si nechal Fico odporučiť do regulačného úradu Jahnátka Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení. AZZZ aj OZPŠaV sú spolky zrodené na kšeftovanie s ktoroukoľvek vládnou mocou. Je žalostné, že sa toľko učiteľov nechá aktívne zastupovať smeráckym posluhovačom, respektíve že ešte väčšia masa odborovo neorganizovaných učiteľov dovolí, aby vystupoval v ich mene.

Tretí dôvod: učiteľom sa spolu nezvýšia platy o 39 percent, ako na tlačovke povedal minister Plavčan, ale o 26 percent. A keď si ani nedajú námahu to poriadne spočítať, ťažko od nich čakať zložitejšie prepočty, napríklad ako celé zvyšovanie zmení sociálne postavenie učiteľov. Zistili by, že takmer nijako, pretože pomer platov učiteľov k ostatným vysokoškolsky vzdelaným ľuďom bude stále na chvoste krajín OECD.

Po štvrté: je urážkou učiteľského stavu, že Fico dovolil, aby sa ministrom stal úplne neschopný Dankov tieň. Predseda SNS sa dnes poponáhľal s tlačovou správou, kde si pripisuje všetky zásluhy za zvyšovanie platov a označuje ich za „začiatok reformy školstva”. Akurát že jeho minister Plavčan doteraz ukázal, že nemá ani poňatia o žiadnej reforme a už vôbec nie o tom, ako by ju mal riadiť.

Toto zvyšovanie platov môže vojsť do dejín ako špinavý kšeft Fica s tichou učiteľskou väčšinou. S trochou bezcitnosti sa dá napísať, že ak si tá väčšina nechá takto klamať, tak si naozajstné zvyšovanie platov ani nezaslúži. No vec sa má tak, že naše deti si zaslúžia učiteľov, cez ktorých to tak ľahko neprejde.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie