Denník N

Na policajnú inšpekciu sa pozrie Ústavný súd, opäť je za tým Harabin

Foto – TASR
Foto – TASR

Senát Najvyššieho súdu, v ktorom je členom aj Štefan Harabin, prerušil konanie s obžalovanými policajtmi a obrátil sa na Ústavný súd. Chce vedieť, či postavenie policajnej inšpekcie má oporu v ústave. Spochybnil aj väčšinový názor trestného kolégia.

Ústavný súd by sa mal pozrieť na to, či má postavenie policajnej inšpekcie oporu v ústave. Odpoveď si pýta senát Najvyššieho súdu, ktorému predsedá sudca Martin Piovartsy a jeho členmi sú aj Štefan Harabin a Pavol Farkaš. Začiatkom júla prerušili odvolacie konanie policajtov obžalovaných za korupciu (požadovali od vodiča za priestupok fľaše alkoholu) a obrátili sa na Ústavný súd, informuje sudca Peter Šamko na stránke pravnelisty.sk.

Senát chce poznať stanovisko ústavných sudcov, hoci od septembra 2015 existuje zjednocujúce stanovisko trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu, ktoré sa zaoberalo týmto problémom. Inšpekcia bola podľa vtedajšieho názoru sudcov zákonná, toto stanovisko prešlo väčšinou jediného hlasu.

Spochybnili kolegov

Piovartsyho senát teraz tento názor spochybňuje a hovorí, že nie je v súlade s naším právnym poriadkom ani s rozhodovacou činnosťou Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). „Vzniká pochybnosť, či inšpekčná služba podriadená ministrovi vnútra skutočne spĺňa atribúty nezávislosti a zaručuje dôveru verejnosti k monopolu štátu na použitie sily, a to aj vtedy, keď podlieha dozoru prokurátora,“ píše v rozhodnutí o prerušení konania senát.

Na Ústavný súd sa chce obrátiť „v záujme zosúladenia rozhodovacej činnosti Najvyššieho súdu s ústavným poriadkom, právom Európskej únie, judikatúrou ESĽP a právom Rady Európy“.

Na Ústavný súd sa obracajú napriek tomu, že ani jeden z policajtov v odvolaní postavenie policajnej inšpekcie nenamietal. Spochybnil ju jeden z obžalovaných vo svojej záverečnej reči. Inšpekcia, ktorá prípad vyšetrovala, nie je podľa policajta oprávnená konať v zmysle Trestného poriadku.

Polícia pred Najvyšším súdom. Foto – TASR

Hovorkyňa Ústavného súdu Martina Ferencová odpovedá, že takéto podanie z Najvyššieho súdu zatiaľ neevidujú. Pokiaľ ide o postavenie inšpekcie, tak to nie je pre ústavných sudcov úplne nová téma. Už viac ako rok napríklad evidujú dve sťažnosti Rómov napadnutých pri policajnej razii v Moldave nad Bodvou. Spochybňujú aj policajnú inšpekciu, ktorá brutalitu policajného zásahu vyšetrovala, no nik zo zasahujúcich nebol obvinený. Naopak, teraz Rómom hrozí súd pre krivé obvinenie.

Ústavný súd potvrdil, že tieto sťažnosti dostal na stôl tretí senát. V jednej sťažnosti je sudkyňou spravodajkyňou Jana Baricová a v druhej Sergej Kohut. „V daných veciach sa vykonávajú nevyhnutné procesné úkony, termín predbežného prerokovania sťažností vytýčený nebol,“ napísala hovorkyňa Martina Ferencová.

Ako úplatok si pýtali aj šampanské

Prerušený prípad sa týka dvoch policajtov, Rolanda S. a Roberta H., ktorých Špecializovaný trestný súd odsúdil ešte v decembri 2015 za to, že si od vodiča vypýtali úplatok. Nie peniaze, ale kartón šampanského De Luxe. Jeden dostal päť rokov a dva mesiace a druhý päť rokov. Zároveň dostali päťročný zákaz činnosti.

Vodiča zastavili v lete 2013 na jednej z bratislavských križovatiek, pretože prešiel na červenú. Zaplatiť mal 150 eur, ale keďže nemal hotovosť, údajne mu povedali, že to vybavia inak. „Priateľke za to, že som ju ohrozil, som mal kúpiť kabelku za 130 eur a im šampanské v hodnote 20 eur,“ vypovedal vodič na súde. Policajtom nechal aj číslo na mobil. Myslel si, že to bol žart, no po čase sa mu niekto ozval a povedal, aby nechal šampanské na benzínovej pumpe. Podal preto trestné oznámenie.

Inšpekciu už dávno mala čakať zmena

Harabin spochybňuje postavenie policajnej inšpekcie dlhodobo. Práve kontroverzné rozhodnutia jeho senátu, keď pre nezákonnosť inšpekcie oslobodzoval odsúdených policajtov, boli dôvodom, prečo muselo v septembri 2015 zasadnúť trestnoprávne kolégium a zjednotiť názor sudcov Najvyššieho súdu.

Po nezávislejšej inšpekcii, ktorá nebude spadať pod ministra vnútra, roky volala aj ombudsmanka Jana Dubovcová. K posilneniu nezávislosti sa zaviazala aj vláda Smeru, SNS a Mosta-Híd vo svojom programe. Zatiaľ z toho nič nie je. Naposledy sa v apríli tohto roku spomínal návrh, ktorým chcela ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) dostať inšpekciu pod prokuratúru, kde by vznikol špeciálny odbor a zodpovedal by za kontrolu všetkých ozbrojených zložiek. Definitívna dohoda na návrhu však ešte nie je.

Kaliňákovo ministerstvo vnútra odkazuje, že o postavení inšpekcie rokujú a nateraz o tom viac nepovedia. „Ministerstvo vnútra rokuje na odbornej úrovni s ministerstvom spravodlivosti a Generálnou prokuratúrou. Pokým nedôjde k záväzným záverom z rokovaní a k zhode medzi koaličnými partnermi, nebudeme medializovať čiastkové informácie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie