Denník N

Z Chrámovej hory zmiznú detektory kovov a kamery. Zmierni to napätie?

Moslimovia odmietali chodiť na Chrámovú horu cez detektory. Foto – TASR/AP
Moslimovia odmietali chodiť na Chrámovú horu cez detektory. Foto – TASR/AP

Izraelčania zaviedli mimoriadne bezpečnostné opatrenia na posvätnom mieste po teroristickom útoku.

Izraelský bezpečnostný kabinet v noci na utorok rozhodol, že odstráni detektory kovov a bezpečnostné kamery, ktoré umiestnil pri vchode na Chrámovú horu pred desiatimi dňami po teroristickom útoku na izraelských policajtov.

Toto opatrenie vyvolalo vlnu odporu medzi moslimami nielen v Izraeli, ale aj vo viacerých ďalších krajinách a násilnosti medzi obyvateľmi Izraela.

Rozhodnutie však neznamená, že Izrael sa vzdáva bezpečnostných opatrení na mimoriadne citlivom mieste, ktoré je posvätné pre židov a moslimov. Vláda schváli bližšie nešpecifikovaný „chytrý“ systém, ktorý bude plne funkčný až o pol roka a bude stáť 25 miliónov eur.

Izraelské armádne rádio tvrdí, že pôjde o systém na rozlišovanie tvárí a softvér, ktorý by mal upozorniť na to, že niekto má pri sebe zbraň či výbušniny.

Izraelský bezpečnostný kabinet spočiatku odmietal odstránenie detektorov, lebo ich považoval za nutné a zároveň nechcel pôsobiť dojmom, že sa vzdáva tlaku moslimov. Dynamika sa však zmenila, keď na izraelskej ambasáde v Ammáne prišlo k útoku dvoch miestnych občanov na izraelského strážnika. Útočníkov ochrankár zastrelil a jordánske úrady požadovali jeho vydanie a súdenie s možnosťou, že ho čaká trest smrti.

Izrael, odvolávajúci sa na diplomatickú imunitu, chcel strážnika dostať späť do vlasti. Izraelské médiá špekulujú, že Jordánsko s tým súhlasilo výmenou za to, že Izrael odstráni detektory kovov z Chrámovej hory. Jordánsky úrad Wakf je správcom Chrámovej hory.

Prečo taký hnev?

Spor o detektory kovov naplno ukázal, aký komplikovaný je status toho miesta. Izrael ich nasadil po tom, čo 14. júla pri teroristickom útoku zastrelili dvoch izraelských policajtov stojacich pri vchode na horu. Detektory kovov mali zabrániť, aby sa na miesto dostali zbrane. Wakf a moslimskí klerici to však označili za pokus Izraela narušiť status quo. Moslimovia odmietali prechádzať cez detektory, modlili sa v uličkách v okolí hory.

Dochádzalo k zrážkam s policajtmi. Ustúpiť nechcela ani jedna strana. Násilnosti si dodnes vyžiadali životy piatich Palestínčanov, traja Izraelčania, všetko členovia jednej rodiny, prišli o životy pri teroristickom útoku vo svojom dome v osade Halamíš. Páchateľ povedal, že sa tam prišiel pomstiť za to, že Izrael znesvätil mešitu al-Aksá na Chrámovej hore.

Protestovať začali aj ďalšie moslimské krajiny, pravicová izraelská vláda trvala na svojom. Medzitým sa objavili špekulácie, že vypukne tretia intifáda, objavili sa nebezpečné slová, ako náboženská vojna.

Či odstránenie detektorov situáciu na Chrámovej hore upokojí, sa nateraz nedá odhadnúť. Isté však je, že izraelská vláda to bude označovať za ústupok a bude očakávať reciprocitu z druhej strany.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie