Denník N

Na protestujúcich Poliakov, ktorí si vymohli prezidentovo veto, útočili internetoví roboti

Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Čo je to astroturfing a ako súvisí s protestami proti kontroverznej súdnej reforme v Poľsku.

Kým v uliciach Poľska protestovali tisícky ľudí proti kontroverznej súdnej reforme, v digitálnom priestore sa odohrávala vojna diskutérov o tom, kto stojí v skutočnosti za poľskými protestmi.

Na sociálnej sieti Twitter sa začali objavovať príspevky kritizujúce stúpencov opozície, že používajú techniku zvanú astroturfing. Ide o formu propagandy zvanej aj „umelý pohyb občanov“, ktorý sa tvári ako občianska iniciatíva a za ktorou majú stáť politické či finančné skupiny.

Na sociálnej sieti Twitter sa počas masívnych protestov začali objavovať príspevky s heštegmi ako #AstroTurfing, #StopAstroturfing či #StopNGOSoros.

Ich používatelia tvrdili, že za protestmi nie sú len nahnevaní Poliaci, ale sú organizované „zhora“ a financované maďarským filantropom Gerogeom Sorosom. V Poľsku sa tak podľa správy Digital Forensic Research Lab strhla vlna útokov na demonštrácie pre to, že sú údajne obeťou astroturfingu.

Podľa analytikov z amerického think thanku Atlantic Council, sa nimi stali sami kritici protestov, ktorí použili úplne rovnakú formu propagandy.

Na tejto vlne sa zviezla aj štátom vlastnená Telewizja Polska. Situácia totiž pripomína manipuláciu s informáciami počas amerických či prezidentských volieb.

„Poľsko je objektom masových dezinformácií,“ povedal pre server gazeta.pl bývalý zástupca prezidentského kancelára Jacek Sasin.

Podľa sociálneho psychológa Michała Bilewicza z Varšavskej univerzity je „zmätok ohľadom konšpiračných teórií znakom straty kontroly nad situáciou“, napísal na svoj Twitter Bilewicza.

Všetci za všetkých, všetci proti všetkým?

Americkí analytici si všimli, že tisíce účtov na Twitteri spomínajú astroturfing a zistili, že ich príspevky obsahujú dookola ten istý text: „Som proti používaniu mechanizmu #Astroturfing na manipuláciu s Poľskom!“

https://twitter.com/nazimno_/status/888778829489156096

Americkí experti z Atlantic Councilu zanalyzovali takmer 16-tisíc tweetov a viac ako dvetisíc používateľských profilov. Dospeli k záveru, že kritici astroturfingu v Poľsku používali prostriedky typické pre astroturfing.

Analytici sledovali účty, ktoré používali heštegy #StopAstroturfing a #StopNGOSoros. Ich aktivita nebola vôbec konštantná, a ani sa nestupňovala prirodzene ako pri bežných účtoch.

Namiesto toho bolo používanie týchto heštegov len umiernené, priemerne asi tri príspevky za minútu, avšak v priebehu jednej hodiny stúpol ich počet na dvesto za minútu.

Ani predtým, ale ani potom nebola intenzita príspevkov badateľná, čo je charakteristické pre koordinovanú, pravdepodobne aspoň čiastočne automatizovanú akciu.

„Potvrďte, že nie ste robot.“

Každú sekundu je ten istý obsah príspevku publikovaný v rovnakom čase, ale na rôznych profiloch. Každú sekundu je to len ďalší dôkaz, že ide o internetového robota.

Z falošných účtov ostáva 95 percent bez ďalšieho komentára a požívajú tie isté vety a kľúčové slová.

Zámer je preto relatívne ľahko rozoznateľný. Identické, neustále sa opakujúce frázy a mašinéria pripomínajúca skôr automatickú zbraň internetového robota chrliacu stovky príspevkov za minútu v priebehu niekoľkých hodín.

V takýchto prípadoch je jasné, že stopy vedú skôr ku skonštruovanému pohybu, než k prirodzenému pohybu ľudí „zdola“, píšu v správe analytici z amerického Atlantic Council.

Aktivita príspevkov vrcholila neprirodzene len v určitom čase. Foto: Atlantic Council

Analytikom sa podarilo vystopovať niekoľko internetových robotov, čo boli v tejto akcii použití. Jeden založený 9. decembra minulého roka odvtedy dokázal zverejniť takmer 68-tisíc príspevkov. To znamená asi tristo tweetov za deň, čo je prakticky fyzicky nemožné.

Zo zistení amerických analytikov je ešte zaujímavejšie, že niektoré z používateľských profilov boli ešte aktívnejšie a dokázali zverejniť viac ako sedemsto príspevkov za deň.

V prípade Poľska ide podľa amerických analytikov o iróniu, keď falošné profily na Twitteri obviňovali poľských protestujúcich v uliciach z astroturfingu.

Sociálnu sieť Twitter používa v Poľsku viac než 4 milióny obyvateľov a je pre nich zdrojom politických informácií.

Autorom astroturfingu počas víkendu plného demonštrácií naprieč krajinou sa však nepodarilo získať dostatočnú pozornosť poľských používateľov a používateliek, píše portál Onet.

Ruch na poľskom Twitteri vyvolaný internetovými robotmi tak ostal bez komentára verejnosti.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie