Denník N

Bola to náhoda, ale je to sympaťák, hovorí Nohavica o fotke s Okamurom

Fotka, ktorú v utorok zverejnil Tomio Okamura.
Fotka, ktorú v utorok zverejnil Tomio Okamura.

Český pesničkár sa odfotil s kontroverzným českým politikom, uberie mu to na popularite?

„Som rád, že máme s Jarkom Nohavicom podobné názory na aktuálne pálčivé problémy,“ okomentoval svoju spoločnú fotku s českým pesničkárom na sociálnej sieti český politik Tomio Okamura. Politici sa radi fotia s umelcami, portrét s mužom, ktorý chcel referendum o migrantoch a zvolával proti nim demonštrácie, však vyvolal špekulácie, či si Nohavica nezničil kariéru.

Pesničkár na fotke, ktorú Okamura v pondelok zverejnil na profile svojej politickej strany SPD, nevidí nič zlé. „Bola to náhoda, ale je to sympaťák,“ napísal Denníku N.

Nie je to nič nové. Nohavica takto rozdeľuje českú spoločnosť už dávnejšie. V posledných rokoch pravidelne prichádza s pesničkami, o ktorých sa veľa diskutuje aj mimo hudobnej scény. Pomenuje témy, ktoré sa riešia v krčmách a sú na hranici politickej korektnosti. Fanúšikovia s tým problém nemajú a smejú sa, odporcovia ho tvrdo kritizujú.

Vlani spieval „Arab mi šahá na babu, já mu snad oči vydlabu. Zabiju toho Barabu, toho Barabu, Alibabu. Ze Sýrie“, čo jeho priaznivci obhajovali tým, že len umelecky stvárňuje aktuálne nálady v českej spoločnosti. Že paroduje hystériu ľudí, ktorí sa boja znásilňovania českých žien moslimami. Predtým sa podobne diskutovalo o pesničkách Dežo a Na Bedřišce, kde Nohavica vykresľuje prepadnutie „cikánama“ a ako okradnú policajnú hliadku. Sú tam slová „Opusťme tuhletu písničku raději / Abychom do bahna rasismu nespadli“, ale zároveň vzápätí dodáva, že „od Vltavy to se to dělají závěry / Vy ale neznáte ostravské poměry“.

Nohavica sa netriafa iba do Rómov. V minulosti napríklad urobil Pieseň smutného slovenského hokejistu, tento rok na koncertoch hráva novinku Mě snad jebne, čo je monológ naštvaného ostravského šoféra, ktorého dožiera aj Lucie Bílá. „Z rádia tu zpívá Bílá, to vám povím, to je síla, řve, jak by ju mordovali, kde tu manekynu vzali?“ zosobňuje typickým dialektom frustráciu obyčajného človeka.

Môže si to dovoliť, pretože je jedným z najúspešnejších českých hudobníkov. Aj komerčne, pretože náklady na koncert má minimálne – potrebuje len gitaru a mikrofón. Jeho popularite ublížilo iba obvinenie z vedomej spolupráce so Štátnou bezpečnosťou, ktorej údajne donášal na pesničkárskeho kolegu Karla Kryla. Takéto popevky mu kariéru rozhodne nezničia. Je to len ďalšie PR, v lete totiž nahráva nový album a na jeseň ho čaká koncert v pražskej O2 aréne.

Keď sa začali predávať lístky, 18-tisícovú sálu vypredal za necelé dva dni. O tom môže väčšina českých popových hviezd len snívať. Vráti sa tam po štyroch rokoch. Jeho fotka s Okamurom asi len ťažko donúti tisícky divákov vracať lístky, ale mnohí by určite boli radšej, keby slová „V ostravskom nákupnom centre ma požiadal o spoločnú fotku tento muž, tvrdil, že je kuchár z neďalekého čínskeho bistra. Myslím si, že imigrantov, ktorí nás obohatia o čokoľvek zo svojej kultúry, by sme mali prijať oveľa viac,“ naozaj vyslovil. Fotka, ktorá sa šíri po internete, sa totiž len tvári ako status z facebookovej stránky Nohavicu. Ide iba o vtipnú fikciu.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie