Denník N

Žena zaútočila na moslimky v šatkách, podľa českej polície spáchala len priestupok

Ilustračná fotografia. Foto – Flickr/amrufm
Ilustračná fotografia. Foto – Flickr/amrufm

Útočníčka ženy urážala slovne, jednu aj fyzicky napadla. Právnička si myslí, že by mala polícia lepšie preveriť motív útoku.

Dve česky hovoriace moslimské ženy zobrali minulú stredu na pražské kúpalisko Divoká Šárka trinásť detí. Obe ženy mali na hlavách tradičné šatky, hidžáby.

Ešte po ceste na kúpalisko si ich začala fotografovať neznáma okoloidúca žena.

„Po tom, čo bola po česky a slušne požiadaná, nech s tým prestane, že si neprajeme, aby nás fotila, nieto ešte deti, začala nám škaredo nadávať,“ opísala priebeh situácie jedna z napadnutých žien.

Jej výpoveď bola zverejnená na facebookovej stránke Proti projevům nenávisti. Žena si nepriala odhaliť svoju totožnosť.

Útočníčka ich nazvala bubákmi a povedala, nech tiahnu do p*ele a nech sa neopovážia ísť na kúpalisko. „Potom mojej kamarátke dala päsťou a kopla do nej,“ dokončila opis nepríjemného zážitku.

Deti boli svedkami tohto útoku. Všetky ostali v úplnom šoku, jedno sa pustilo do plaču. Podľa informácií na stránke Reflex.cz sa incidentu všetci okoloidúci len prizerali. Napadnutej žene nikto nepomohol.

Útočníčku museli zadržať, pretože chcela utiecť. Polícia prišla do pätnástich minút.

„Na policajnej stanici následne skončili celkom tri česky hovoriace osoby, pričom dve z nich boli aktérky celej udalosti, tretia je svedkom v danom prípade. Udalosť prešetrujeme ako priestupok proti občianskemu spolužitiu,“ povedal pre ČT24 hovorca pražskej polície Tomáš Hulan.

Pražské kúpalisko Divoká Šárka. Foto – Wikipedia/Šjů

Polícia útok označila za priestupok. „Myslím si, že by tam malo prísť k intenzívnejšiemu skúmaniu motivácie tohto útoku,“ povedala právnička a riaditeľka organizácie In Iustitia Klára Kalibová.

Postup polície v tomto prípade spochybňuje. Nadávky na verejnosti z rasových alebo náboženských dôvodov sú považované za trestný čin. „Policajti vec vyhodnotili v celej šírke a došli k záveru, že daným konaním bola naplnená skutková podstata priestupku,“ ohradil sa Hulan. Nevylúčil však možnú zmenu kvalifikácie polície.

Útok na moslimské ženy by mohol spadať pod podporu a propagáciu hnutí smerujúcich k potlačeniu práv a slobôd človeka. V českom zákonníku sa píše, že ten „kto podporuje alebo propaguje hnutie, ktoré preukázateľne smeruje k potlačeniu práv a slobôd človeka alebo hlása národnostnú, rasovú, náboženskú či triednu nenávisť, alebo nenávisť voči inej skupine osôb, bude potrestaný odňatím slobody na jeden rok až päť rokov“.

Priestupku proti občianskemu spolužitiu sa dopustí ten, kto:

  • inému ublíži na cti tým, že ho urazí alebo vystaví posmechu;
  • inému z nedbalosti ublíži na zdraví;
  • úmyselne naruší občianske spolužitie vyhrážaním sa, ujmou na zdraví, drobným ublížením na zdraví, nepravdivým obvinením z priestupku, schválnosťami alebo iným hrubým konaním;
  • obmedzuje alebo znemožňuje príslušníkovi národnostnej menšiny výkon práv príslušníkov národnostných menšín;
  • pôsobí inému ujmu pre jeho príslušnosť k národnostnej menšine alebo pre jeho etnický pôvod, pre jeho rasu, farbu pleti, pohlavie, sexuálnu orientáciu, jazyk, vieru alebo náboženstvo, pre jeho politické alebo iné zmýšľanie, členstvo alebo činnosť v politických stranách alebo politických hnutiach, odborových organizáciách alebo iných združeniach, pre jeho sociálny pôvod, majetok, rod, zdravotný stav alebo pre jeho stav manželský alebo rodinný.

Zdroj: Zákon č. 200/1990 Sb., o priestupkoch, paragraf 49

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie