Denník N

Český lobista na súde vypovedal, že Ficov kamarát Výboh žiadal províziu v kauze Pandur

Miroslav Výboh. Foto N – Vladimír Šimíček
Miroslav Výboh. Foto N – Vladimír Šimíček

Prokurátor považuje novú verziu Marka Dalíka za účelové tvrdenie. Výboh doteraz vystupoval len ako svedok, akúkoľvek korupciu popieral. Dalíka napriek zmenenej výpovedi odsúdili.

Lobista Marek Dalík, niekdajšia pravá ruka českého expremiéra Mirka Topolánka, v utorok na súde poskytol novú výpoveď ku korupčnej kauze transportérov Pandur. Dalíka obžalovali za to, že si koncom roku 2007 vypýtal osemnásťmiliónovú províziu od manažérov rakúskej zbrojovky Steyr.

Pred súdom teraz povedal, že peniaze si v skutočnosti pýtal kamarát slovenského premiéra Roberta Fica, podnikateľ Miroslav Výboh. Žiadosť vraj odznela na schôdzke v pražskej reštaurácii, ktorej sa Výboh zúčastnil a podľa Dalíka ju aj zorganizoval.

„Pán Výboh bol tým, kto vyslovil túto čiastku (trikrát šesť miliónov eur). Ja som žiadny kontakt na výrobcu transportérov nemal,“ citoval Dalíka server Idnes.cz.

Dalík dodal, že on takúto čiastku odsúhlasil – to bolo vôbec prvýkrát, čo pred súdom priznal korupciu pri jednom z najväčších armádnych nákupov od vzniku Českej republiky.

„Čiastku som nevyslovil, ani som ju nenapísal na obrúsok (ako tvrdili rakúski manažéri). Priznávam však, že som ju odsúhlasil. Po schôdzke sme sa už nekontaktovali. Pán Výboh iba konštatoval, že rokovania pokračujú,“  vypovedal Dalík.

Dalíkovi napokon ani zmenená výpoveď nepomohla a súd ho definitívne odsúdil na trest päť rokov nepodmienečne. Trest mu skrátia o osem mesiacov, ktoré si už vo väzení odsedel.

Výpovedí proti Výbohovi pribúda

Výboha by mohli teoreticky v Česku stíhať, doteraz tam vystupoval len ako svedok. Či sa tak stane, je však otázne. Český prokurátor Jan Kořán novinárom povedal, že Dalíkovo najnovšie svedectvo berie s rezervou.

Dalík bol totiž obžalovaný z toho, že sa peniaze snažil vylákať pre seba. „Jeho najnovšiu výpoveď považujem za účelovú. Nová verzia príbehu má ten skutkový dej rozmelniť a zahmliť,“ povedal štátny zástupca Kořán podľa servera Aktuálně.cz.

Dalík akúkoľvek korupciu spočiatku popieral a tvrdil, že sa na schôdzkach objavil len pre to, aby zisťoval informácie. Teraz prišiel s verziou o tom, že za všetkým stál Výboh.

„Za osem mesiacov vo väzení som mal dosť času premýšľať o tom, čo sa stalo. V pôvodných výpovediach som nehovoril úplne všetko. Nie, aby som zatajoval pravdu, ale z dôvodu, že ostatní svedkovia by z obáv o svoju beztrestnosť moju výpoveď nepodporili,“ vysvetlil Dalík svoj obrat.

Nedôveryhodný svedok

Výboha pre jeho angažmán vyšetrovali aj v Rakúsku, tamojšia polícia nakoniec prípad odložila.

Ukázalo sa však, že Dalík nie je jediný, kto vypovedal o Výbohovom podiele. Pred českým súdom napríklad svedčil aj bývalý riaditeľ marketingu rakúskej zbrojovky Lutz Kampmann, ktorý sa s Výbohom koncom roku 2007 stretol vo viedenskej kaviarni.

„V rozhovore medzi štyrmi očami mi pán Výboh predniesol požiadavku platby 18 miliónov eur v troch splátkach,“ tvrdil Kampmann.

O tom, že Výboh sedel na schôdzke, kde padla požiadavka na províziu, vypovedal aj ďalší manažér Stephan Szücs. Ten dokonca po nej vyhotovil aj písomný záznam, kde napísal, že rakúska strana bola oslovená „ohľadom neetických platieb“. Ako pôvodcu tejto žiadosti nepriamo menoval Dalíka.

Výboh od začiatku odmietal, že by čokoľvek o korupcii vedel. Svoju účasť na schôdzkach vysvetľoval tým, že zastupoval izraelskú zbrojovku Rafael, ktorá bola subdodávateľom kontraktu na Pandury.

V tomto duchu vypovedal aj pred českým súdom, prokurátor Kořán však jeho výpoveď označil za nedôveryhodnú. „Pre nás bol ako svedok nevierohodný, čo bolo dané tým, že v Rakúsku ho stíhali pre tú istú vec, akú sme preberali u nás,“ povedal vlani Kořán pre Denník N.

Podľa prokurátora je zrejmé, že o pozadí prípadu vie viac. „Inžinier Výboh nepochybne nejakú úlohu zohral. Z dôkazov však nedokážeme posúdiť, v čom presne jeho úloha spočívala,“ vysvetlil Kořán.

To napokon povedala aj česká sudkyňa Veronika Čeplová, ktorá o Dalíkovom prípade rozhodovala na prvom stupni. „Z výpovedí svedkov vyplýva, že všetci vo firme Steyr o ponuke pána Dalíka i o opakovanej žiadosti pána Výboha vedeli,“ povedala sudkyňa Čeplová.

Výbohova budova na Gorkého ulici. Foto N – Tomáš Benedikovič

Honorárny konzul

Dalíka už začiatkom minulého roku odsúdili na päť rokov väzenia. Rozsudok však vrchné súdy z procesných dôvodov zrušili a Dalík šiel na slobodu. Teraz mu trest potvrdili.

Dalík pôjde do väzenia za pokus o podvod. Pred súdom sa nepreukázalo, že by peniaze žiadal pre niekoho z členov vlády.

„Spáchal zločin v štádiu pokusu. Odsudzuje sa na trest odňatia slobody v trvaní päť rokov. Zaraďuje sa pre výkon trestu do väznice s dozorom. Obžalovanému sa zároveň ukladá aj peňažný trest štyri milióny korún,“ konštatovali sudcovia.

Naopak, Výboh je na Slovensku váženým podnikateľom, ktorého premiér Robert Fico verejne označil za svojho priateľa.

Za prvých dvoch vlád Fica získaval Výboh zákazky od ministerstva obrany na dodávky vojenského materiálu, jeho bývalá firma Willing dlhodobo zabezpečuje servis stíhačiek MiG-29. Tvrdí, že v zbrojnom biznise už nepodniká.

V súčasnosti sa venuje developerstvu, kúpil napríklad rozľahlú budovu pri Slovenskom národnom divadle, v areáli bývalého bratislavského pivovaru Stein stavia kancelárske objekty. Okrem toho je honorárnym konzulom Monackého kniežatstva – keď v máji Slovensko navštívil monacké knieža Albert II., Výboh ho sprevádzal na oficiálnych podujatiach.

Stretnutia v pivničke

O blízkych vzťahoch Výboha a premiéra Fica, o ktorých sa pôvodne len špekulovalo, sa Slovensko dozvedelo práve vďaka českej kauze Pandur.

Keď sa prípad v roku 2014 dostal pred české súdy, Dalík vysvetľoval, že sa s Výbohom zoznámil práve vďaka Ficovi. V lete 2006 sa totiž v Česku i na Slovensku menili garnitúry – v Česku nastúpil premiér Mirek Topolánek a na Slovensku Robert Fico.

S nimi sa na výslnie dostali aj muži z ich zákulisia – Dalík a Výboh. Podľa Dalíka sa všetci štyria neformálne stretli na zoznamovacích schôdzkach v lete 2006. Jedna mala napríklad byť v moravskej vínnej pivničke.

„Pilo sa víno, niečo sa zjedlo a riešili sa všetky možné témy, ktoré zasahujú do vzťahov českej a slovenskej vlády,“ vypovedal neskôr pred súdom Dalík.

Leto 2006: čerství premiéri Robert Fico a Mirek Topolánek sa niekoľkokrát stretnú oficiálne i neoficiálne. Foto – TASR

Výboh vraj robil pre Fica to isté, čo Dalík pre Topolánka – viedol rôzne zákulisné rokovania, na ktoré nemôžu osobne chodiť premiéri, preto za seba posielajú emisárov.

„Keď sa človek stane predsedom vlády, je len málo ľudí, ktorým môže dôverovať. V takejto pozícii som bol ja v prípade pána Topolánka a Miroslav Výboh v prípade pána Fica,“ rozhovoril sa Dalík.

Fico odmietol potvrdiť, či sa takéto schôdzky uskutočnili. V reakcii na túto Dalíkovu výpoveď však slovenský premiér prvýkrát verejne priznal, že sa s Výbohom pozná.

„Dvadsať rokov poznám osobne tohto človeka a ja nebudem ľudí zatracovať, ako to robia niektorí iní,“ vyhlásil v reakcii na Dalíkove slová Fico.

Muž mnohých kontaktov

Na tajných schôdzkach za účasti premiérov sa vraj Dalík „namočil“ aj do kauzy Pandur. Kontrakt na transportéry pôvodne dohodla ešte sociálnodemokratická vláda Jiřího Paroubka v roku 2006.

Nový Topolánkov kabinet začal hroziť, že kontrakt vypovie. Vysvetľovali to tým, že transportéry sú poruchové a rakúska zbrojovka ich nedokáže dodať včas.

V tejto atmosfére sa koncom roka 2007 udiala aj spomínaná schôdzka s rakúskymi manažérmi v pražskej reštaurácii, ktorej sa zúčastnili Výboh, vtedajší námestník českého ministerstva obrany Martin Barták a napokon Dalík, o ktorom všetci vedeli, že zastupuje premiéra Topolánka. Rakúšanom malo byť naznačené, že ak zaplatia províziu, kontrakt im zostane.

Nákup obrnených vozidiel Pandur sa stal v Česku symbolom korupcie na najvyšších miestach. Foto – AČR

Výboh bol z tejto trojice najskúsenejší. V zbrojárskom biznise sa totiž pohyboval už od 90. rokov minulého storočia, mal kontakty na zbrojovky v rôznych krajinách.

Dalík tvrdí, že Výboh chcel prevziať poradenskú zmluvu so zbrojovkou Steyr, aby mohol zastupovať jej záujmy v Česku. On mu v tom vraj chcel iba pomôcť. „Na tejto spolupráci sme sa dohodli na schôdzkach, kde sme sprevádzali oboch premiérov,“ povedal pred súdom Dalík.

A zase Výboh…

Výboh už napísal, že sa k prípadu viac vyjadrovať nebude. „Neprináleží mi akýmkoľvek spôsobom komentovať priebeh a závery dnešného pojednávania, nakoľko sa procesne netýkalo mojej osoby. Veriac v nezávislosť súdnej moci v Českej republike rozsudok rešpektujem,“ napísala Výbohova asistentka Katarína Petrášová.

O tom, že Výboh zohral v celej kauze zásadnú úlohu, je presvedčený český investigatívny novinár Janek Kroupa. Práve po jeho reportážach v roku 2010 začala polícia tento prípad vyšetrovať, čo napokon vyústilo až do Dalíkovho odsúdenia.

Kroupa pred časom Denníku N povedal, že iniciátorom schôdzok s Rakúšanmi bola podľa neho česká strana, Výboha však potrebovali ako experta, ktorý dokáže vyplatenie provízii „sprocesovať“. Okrem neho mal byť do tejto úlohy zapojený izraelský zbrojár Lova Drori, manažér zbrojovky Rafael, ktorá na transportéry dodávala zbraňové veže.

„Česi vytvorili tlak na zbrojovku Steyr, aby bola ochotná platiť. A potom mal nastúpiť pán Výboh a manažér izraelskej zbrojovky, aby urobili subdodávku, cez ktorú by sa tie peniaze zlegalizovali,“ vysvetľoval Kroupa.

Výboh v roku 2014 vystupoval pred českým súdom len ako svedok, hoci rakúski manažéri tvrdili, že bol Dalíkov komplic.

Nakoniec však podľa Kroupu zrejme žiadne peniaze nevyplatili. Zbrojovku Steyr v tom čase už vlastnil americký zbrojný gigant General Dynamics a jeho manažéri celú vec hlásili americkým diplomatom. Tí sa následne do prípadu vložili.

„Upozornili ministrov Toplánkovej vlády, že na českej strane prebieha veľmi neetické správanie, ktoré môže spôsobiť diplomatickú roztržku. Toho sa Česi nakoniec zľakli,“ povedal Kroupa.

Tým však Výbohovo angažovanie sa v českých zbrojných nákupoch neskončilo. V roku 2009 mal napríklad zohrať zásadnú úlohu pri nákupe obrnených vozidiel Iveco pre českú armádu.

České ministerstvo obrany chcelo tieto vozidlá nakúpiť bez súťaže, k čomu však potrebovali Slovákov. Slovenské ministerstvo za ministra Smeru Jaroslava Bašku im malo poskytnúť alibi. Verejne vyhlásilo, že urobí spoločný nákup vozidiel s Čechmi, čo umožnilo obísť otvorený tender. „Túto vec na slovenskej strane znovu vybavoval Miroslav Výboh,“ doplnil Kroupa.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Miroslav Výboh

Slovensko

Teraz najčítanejšie