Denník N

Sulíkovi ľudia z dovozu

U predsedu SaS je možné asi naozaj všetko.

Nemáme žiadny lexikálny prieskum, ktorý by zisťoval, ako pozitívne/negatívne Slováci vnímali slovo „migrant“ pred krízou. Keby sme však niečo také skúmali dnes, určite by sme zistili veľmi negatívny posun. Pri dostatočne veľkej vzorke by sme na škále znechutenia migranta umiestnili niekam medzi kvapavku a švába.

Neskúšajte napríklad písať do facebookovej právnej poradne otázku, aké doklady treba na superlegalizáciu sobáša v cudzine. Hneď sa dozviete, čo ste zač aj vy, aj váš cudzinec. Isteže, nemusí vás zaujímať názor neznámych ľudí na váš sobáš, ale ak je prvá asociácia na slová „migrant“ a „cudzinec“ akákoľvek forma „fuj“, sme zjavne v poriadnych problémoch. Samozrejme, v krajine, kde väčšina ľudí naposledy videla cudzinca, ešte keď im ROH preplácalo zájazdy na Balaton.

Môžu za to ľudia, ktorí svoju osobnú xenofóbiu implementovali do jazyka tak dokonale, že to pri ich verejnom prejave pôsobí pre mnohých celkom nevinne.

Reč je okrem iných o Sulíkovi, ktorého status v pondelok trikrát obehol Facebook, ani sa nespotil. Konkrétne hovoril o „dovoze migrantov“. Toto je skutočná nostalgia za ostnatým drôtom, kapitán môže len závidieť.

Pre prípad, že by sa opäť chcel niekto pýtať, čo je na tom zlé: milé deti, niektoré výrazy sa hodia len na použitie pri živých bytostiach. Porušenie tohto pravidla sa dá pekne využiť v umeleckom štýle. Prednáša sa o tom už na základných školách a je isté, že výraz typu „hory zaplakali“ nikomu neubližuje.

A opačne, iné výrazy sa zas hodia iba na neživé veci. Kým niekto trebárs spriada úvahy o dovoze ľudí, ja redigujem výborný román a práve v ňom bez rozmýšľania zlikvidujem vetu „Mal ošarpanú postavu“. Takisto tvrdím, že dovážame napríklad banány, lebo nie sme banánová republika. A tento postup – dehumanizácia – zasa škodí tak veľmi, že nemožno pred tým zatvárať oči.

Čokoľvek zlé s jazykom vyvádzate, nič nebezpečnejšie ako zbavovať ľudské bytosti ľudského rozmeru sa vám nemôže podariť.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie