Denník N

Býva u Bašternáka, kamaráti sa s Výbohom a s náskokom prekonal Radičovú

S korupciou sa nedá bojovať tak, že sa tvárite, akoby váš priateľ nebol namočený do korupčnej kauzy.

Boj Roberta Fica proti korupcii je neopakovateľný. Neopakovateľne komický.

Kedysi donekonečna hovoril, že korupcia ešte nikdy nebola tak blízko predsedu vlády, ako v prípade Ivety Radičovej a jej poradcu, ktorého stíhali pre úplatkárstvo v kauze Osrblie. Expremiérka však okamžite konala a dotyčného pána už dávnejšie súd poslal na rok a pol do väzenia. To je hneď po nepodplácaní najlepší možný výsledok.

Medzičasom Fico býva v dome podnikateľa stíhaného pre podvody s DPH. A nechce sa z neho odsťahovať, hoci aj jeho byt bol pravdepodobne postavený za peniaze získané z tohto podvodu. To síce nie je korupcia (ak ten byt v skutočnosti nie je jeho), ale bývať priamo v podvode je pre politika aj tak trestuhodné. Tentoraz však premiér donekonečna tvrdí, že nájsť si primerané bývanie jeho postaveniu nie je ľahké a všetko je v úplnom poriadku.

V poriadku je vraj aj jeho dlhoročné priateľstvo s lobistom a obchodníkom so zbraňami Miroslavom Výbohom. Aj tu sa však názory dramaticky líšia. Pretože Ficov priateľ je opakovane obviňovaný z toho, že práve on si od zástupcu zbrojovky Steyr pýtal 18 miliónov ako „všimné“ potrebné na to, aby si česká armáda kúpila transportéry Pandur.

Proti Výbohovi síce v Rakúsku pre nedostatok dôkazov zastavili stíhanie, ale český lobista Marek Dalík ho neustále vracia do hry a ukazuje naňho ako hlavného páchateľa. Jeho svedectvo sa ešte dá spochybniť, a česká justícia to aj robí, pretože mu ide o vlastný krk. Lenže to isté ako Dalík tvrdia aj iní účastníci obchodu. Predseda slovenskej vlády sa však opäť donekonečna tvári, že ho to nezaujíma.

Potom sa však nemôže čudovať, ak mu donekonečna vyčítajú, že sa mu nedá veriť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie