Denník N

Emília Vášáryová: Prílišný rešpekt pri práci neznášam

Emília Vášáryová. Foto pre N – Pavel Bielik
Emília Vášáryová. Foto pre N – Pavel Bielik

Má filmovú aj divadelnú skúsenosť, že príbeh, ktorý má reálny základ, na divákov pôsobí silnejšie. Vo filme Čiara si zahrala postavu matky a pri nakrúcaní na Ukrajine videla, že je to ťažko skúšaná krajina.

Po Eve Novej hrá opäť matku, v ďalšom výraznom novom slovenskom filme. S mladými režisérmi nakrúcam už roky, vraví EMÍLIA VÁŠÁRYOVÁ. Pri novinke Čiara, ktorá práve prichádza do našich kín, osobne zažila, že Ukrajina je ťažko skúšanou krajinou.

Eva Nová minulý rok zožala úspech doma – na filmových cenách Slnko v sieti, ale aj v zahraničí, na MFF v Toronte. Čiara na rozdiel od nej nie je artovou sociálnou drámou, ale divácky odlišnejší a dynamickejší projekt. V čom sú tieto filmy rozdielne z pohľadu herca?

Podľa mňa sa ani nedajú porovnať. Z môjho pohľadu je to o tom, že hrám opäť matku. Veď čo iné by som už ja mohla hrať? (smiech) Ale sú tam určité paralely. Ide o opustené ženy, ktoré prežívajú vzťah so synom – to jediné je príbuzné na oboch filmoch.

Aké sú teda rozdiely medzi postavami Evy Novej a Anny Krajňákovej?

Eva Nová stratila celú rodinu, nestará sa o syna a zodpovednosť prehadzuje na iných, je stratená. V Čiare som matkou, ktorá rodinu, naopak, drží pokope. Je tou, ktorú aj dospelý syn počúva a vníma ako autoritu.

Vo filme je skôr vedľajšou postavou, ale v princípe kľúčovou.

Áno, aj ja to tak vnímam. Preberá poslednú tretinu filmu.

Stále patríte medzi mimoriadne vyťažené herečky – skúšate a hráte v divadle, zároveň učíte na VŠMU. Určite nebolo jednoduché nájsť si čas na nakrúcanie. Čo vás presvedčilo, že ste úlohu prijali?

Páčil sa mi scenár, dôležitý bol aj celý tím a ľudia, s ktorými som už v minulosti hrala. Takisto ma zaujal žáner, nikdy v minulosti som v trileri nehrala. Mám rada zmeny a nové výzvy, preto sme sa s pánom režisérom Bebjakom a pani Adamík-Hrycovou dohodli, že do nakrúcania pôjdem. Potom prišli problémy so zlomenou nohou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Divadlo a tanec

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie