Denník N

Šesť bánk v priebehu pár dní oznámilo zdražovanie alebo nové poplatky

Banky zarábajú menej na úrokoch, hľadajú alternatívu, ako si zarobiť.

Portál Finančná hitparáda spočítal, že viaceré poplatky zvyšuje alebo práve zavádza šesť bánk, niektoré už od augusta, iné od septembra. Sú to Slovenská sporiteľňa, UniCredit Bank, Prima banka, Tatra banka, aj Oberbank a Cetelem (bankovú licenciu získal vlani).

Slovenská sporiteľňa zvyšuje od septembra viacero poplatkov. Urgentný prevod peňazí, ktorý zadáte v pobočke, nebude stáť 5 eur, ale 20 eur. Podstatne výhodnejšie bude, ak ho zadáte elektronicky cez internetbanking, poplatok sa zvýši z 5 eur na 8 eur.

V pobočkách zdražejú aj ďalšie služby. Ak na obchodnom mieste zmeníte alebo zrušíte trvalý príkaz alebo inkaso, zaplatíte za to 2 eurá, teraz to stojí ešte 1,50 eura.

Ak si vyberiete v pobočke z bežného alebo sporiaceho účtu alebo z vkladnej knižky hotovosť, teraz za to platíte 2 eurá, no od septembra 3 eurá. A napríklad náhradný výpis z účtu bude stáť po novom 5 eur namiesto terajších 3 eur. Hotovostné dobitie Space karty Junior na obchodnom mieste bude za poplatok 3,00 eurá, predtým za 0,50 eura.

Slovenská sporiteľňa zvyšuje aj poplatky za cestovné poistenie k platobným kartám, aj poplatok za poistenie úverov. Nie je však jedinou bankou, ktorá zvyšuje v tomto období poplatky.

Ktoré poplatky zvyšujú

Viac poplatkov naraz mení už od augusta aj UniCredit. Napríklad výber hotovosti z účtu v pobočke bude stáť 4 eurá a nie 2 eurá. Ak zadáte prevodný príkaz v pobočke, zaplatíte za to 4 eurá a nie 1 euro. A ak napríklad požiadate v pobočke o vrátanie SEPA inkasa, bude vás to stáť 4 eurá, teraz je to ešte 1,30 eura.

Prima banka zvyšuje poplatok za vydanie tokenu pre internetbanking z 10 na 30 eur. Cetelem doplnil do cenníka informáciu o poplatku za predčasné splatenie úveru. Výška poplatku bude 0,5 %, resp. 1 % z predčasne splatenej sumy, predtým to bolo 0 eur.

Finančná hitparáda upozorňuje aj na to, že niektoré banky zavádzajú aj úplne nové poplatky. Napríklad Slovenská sporiteľňa si za expresné doručenie zadržanej karty v bankomate banky (na základe žiadosti držiteľa karty, ktorý spôsobil zadržanie) bude účtovať poplatok 25 eur.

Tatra banka zavedie od konca augusta poplatok za spracovanie platby kartou za stávkovanie, lotériu a hazardné hry vo výške 2,50 eura. Poplatok sa uplatní pri platbe kartou na POS termináli na platbu nad 50 eur.

ČSOB upravila podmienky pre študentský účet Fun, poplatky nemenila. Banka uviedla, že študenti už nemusia na začiatku školského roka dokladovať, že sú študentmi – stačí po dovŕšení 19 rokov a potom až v 24 rokoch.

„Tento rok už výraznejšie menili svoje cenníky aj viaceré väčšie banky, takže ho hodnotím ako rok intenzívnych zmien v poplatkoch,“ hovorí Maroš Ovčarik z Finančného kompasu. Zmeny sa týkali aj bežných služieb, ako sú poplatky za vedenie balíkov, za prevodné príkazy, za vklady a výbery hotovosti či poplatky za úvery.

Prečo ich zvyšujú

Národná banka Slovenska (NBS) už vlani upozornila, že vďaka bankovému odvodu, ktorý sa tento rok neznížil, ako sa pôvodne mal, ale zostane až do roku 2020 vo výške 0,2 percenta upravených pasív bánk, môžu banky zvýšiť poplatky.

Banky už nezarábajú toľko ako v minulosti. Vlani ich zisk stúpol vďaka jednorazovým vplyvom, ktoré sa však nebudú opakovať – ide napríklad o príjmy z predaja akcií spoločnosti Visa Europe americkej spoločnosti VISA Inc. Nebyť toho, zisk bankového sektora by medziročne klesol.

„Bankám padajú úrokové výnosy, čo má negatívny vplyv na ich súčasné aj budúce hospodárske výsledky. Takže hľadajú alternatívu. Výnosy z poplatkov sú po úrokových výnosoch pre banky druhé najvýznamnejšie, takže logicky budú hľadať práve tam,“ dodáva Ovčarik.

Podľa NBS čistá úroková marža bánk v období od konca roka 2014 do marca 2017 postupne klesla z 3,1 % na 2,5 % a dá sa predpokladať, že to pôjde ešte nižšie. „Stále výraznejšie preto do popredia vstupuje otázka udržateľnosti obchodných stratégií bánk, ktoré sú v prípade slovenského bankového sektora primárne založené na vysokom podiele čistých úrokových príjmov,“ uviedla NBS v správe o finančnej stabilite.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie