Denník N

Polícia na Facebooku ukázala podozrivých z nehody, ktorí boli nevinní

Foto – facebook polície
Foto – facebook polície

Polícia včera na Facebooku zverejnila video z čerpačky s mužmi, ktorých označila za podozrivých z úteku po nehode. Ľudia vypátrali rakúsku firmu, pre ktorú pracujú. Na druhý deň policajti priznali, že muži sú nevinní.

Mohlo to vyzerať ako využitie Facebooku na nový spôsob pátrania po posádke dodávky, ktorá zrazila 15-ročné dievča a z miesta nehody ušla. Stalo sa z toho internetové lynčovanie údajných vinníkov. Ukázalo sa, že policajti takto upozornili na dvoch nevinných.

Išlo o vážnu dopravnú nehodu v Košiciach. Neznámy vodič prešiel v pondelok na červenú, na priechode zrazil 15-ročné dievča a ušiel.

V komentároch rýchlo našli firmu a číslo

Polícia zverejnila video s dvomi mužmi na čerpacej stanici, z ktorého neboli rozpoznateľné ich tváre, no dal sa prečítať názov rakúskej firmy na dodávke a jej telefónne číslo. Detaily o firme rýchlo pribúdali v komentároch.

Muži z videa však vinníci neboli. Polícia sa dnes ospravedlnila a pôvodný príspevok stiahla.

Video s titulkom „Útek z miesta nehody? Hlavne nenápadne“ zachytávalo dvoch mužov, ktorí zastali na pumpe s autom Ford, netankovali a kontrolovali pravú časť vozidla, ktorou auto podľa polície narazilo do dievčaťa.

Polícia prosila o ich stotožnenie v súvislosti s nehodou. „Ak sa potvrdí, že toto je naozaj vinník, tak to už ani netreba komentovať, ako sa zachoval,“ napísala polícia v statuse. Policajné informácie naznačovali, že ide o vinníkov, ľudia reagovali nahnevane a útočne a zverejňovali kontaktné údaje firmy.

Každé podozrenie musíme preveriť

Polícia po zistení, že muži dievča nezrazili, príspevok zmazala. „V prvom rade sa vám všetkým chceme poďakovať za to, že ste nás včera zásobovali informáciami ohľadom podozrivých osôb. Tieto osoby nás už kontaktovali a spolupracujú s nami. Ich účasť na dopravnej nehode, keď stále neznáme auto zrazilo chodkyňu na priechode pre chodcov, sa nepotvrdila.“

Polícia na Facebooku vysvetľuje, že každé podozrenie musia dôkladne preveriť aj s pomocou verejnosti. „Obzvlášť v takomto prípade, keď auto išlo na červenú, 15-ročná chodkyňa mala zelenú a naďalej je v umelom spánku. Preto ak by ste mali akékoľvek info k tejto nehode, dajte nám hneď vedieť.“

Zrazili zviera

Košická polícia, ktorá video nechala zverejniť tvrdí, že správanie posádky vozidla bolo podozrivé – tri minúty po nehode zastavilo auto na kilometer vzdialenej čerpacej stanici od miesta nehody. Muži tam však v skutočnosti kontrolovali škodu na aute po nehode, keď zrazili zviera na inom mieste. Udalosť nenahlásili.

„Polícia vychádzala z miestnej a časovej súvislosti tejto vážnej dopravnej nehody, pri ktorej došlo k ťažkému zraneniu 15-ročnej chodkyne,“ vraví hovorkyňa košickej polície Jana Mésarová.

Košická polícia tvrdí, že využíva všetky komunikačné prostriedky, aj médiá, ak si vyšetrovateľ myslí, že to môže pomôcť vyšetriť trestný čin. „Rovnaký postup sa uplatňuje aj pri podozrivých osobách, ak existujú dôvodné podozrenia o ich účasti na predmetnom skutku, a taktiež v prípade svedkov, ktorých výpoveď by mohla prispieť k priebehu vyšetrovania,“ hovorí Mésarová.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie