Denník N

O novú Nokiu 3310 je obrovský záujem, hoci okrem známeho dizajnu veľa neponúka a aj had je iný

Predstavenie Nokie 3310 v Barcelone. Foto – TASR/AP
Predstavenie Nokie 3310 v Barcelone. Foto – TASR/AP

Opravené 27. 7. 2017 – Telefón známy svojou nezničiteľnosťou a dlhou výdržou batérie sa tento rok vrátil na trh. Obchodníci majú tisíce predobjednávok.

Fínska firma Nokia zažila svoju najväčšiu slávu v deväťdesiatych rokoch.

Telefóny Nokia 2100 a 3310 dominovali mobilnému trhu a ich vyzváňací tón spolu s hrou Had sa stali legendárnymi.

Veľký úspech firmy však začal po začiatku milénia ustupovať popularite značiek Apple a HTC, ktoré vyrobili prvé telefóny s novými operačnými systémami iOS a Android.

Márne pokusy o záchranu

Nokia sa spojila so spoločnosťou Microsoft, aby sa udržala na trhu s nastupujúcimi smartfónmi. Spolupracovali na operačnom systéme Windows optimalizovanom pre mobilné prostredie. Ten sa však neuchytil a firme unikla najväčšia obchodná príležitosť posledných rokov. A Nokia išla už len nadol.

V roku 2013, dva roky po začiatku spolupráce, spoločnosť Microsoft odkúpila mobilnú divíziu Nokie a firma sa začala venovať najmä technológiám pre mobilných operátorov.

Prednedávnom fínska firma predstavila prvé smartfóny s Androidom, ktorých práva vlastní firma HMD Global a ktoré vyrobila čínska firma Foxconn. To však ešte stále neznamenalo návrat na miesta, kde Nokia kedysi dominovala.

Výrazne pomôcť jej nakoniec nemusia moderné technológie, ale nostalgia. Spolu s novými smartfónmi ohlásila Nokia začiatkom tohto roka aj návrat legendárnej série nezničiteľných telefónov 3310.

Tú Nokia predstavila prvýkrát v roku 2000 a patrí medzi najpredávanejšie telefóny vôbec. Doteraz sa predalo viac ako 126 miliónov kusov.

Pôvodná Nokia 3310. Foto – Nokia/Techbox.sk

Záujem už majú tisícky Slovákov

Na Slovensku ich predaj ako prvý avizoval operátor O2, aktuálne ho ponúka už aj Telekom. Orange ich do ponuky plánuje zaradiť čoskoro. „Tri-tri-desiatku“ je možné objednať aj vo veľkých obchodoch s elektronikou.

Všetky modely ponúkajú niekoľko farebných variácií, podporu jednej či dvoch SIM kariet a predávajú sa za jednotnú cenu 59 eur. Dostupnosť modelov aj farebných variácií sa na slovenských prevádzkach líši. Niektoré obchody ponúkajú možnosť predobjednania, inde sú dostupné bez známeho termínu dodania.

„Prvotný záujem je dobrý. Zatiaľ to nie je hit, ale má potenciál dostať sa do top 10 mesačných predajov. Spravidla máme medzi prvou desiatkou aj jeden model s klasickými tlačidlami a nová Nokia 3310 by mohla zobrať jeho miesto,“ predpokladá Michal Korec, hovorca spoločnosti Slovak Telekom.

Oficiálnym distribútorom značky Nokia pre slovenských operátorov O2, Telekom aj obchodný dom Nay je spoločnosť TCCM. „Aktuálne nemusia byť telefóny u všetkých dostupné skladom, ale s našimi partnermi úzko spolupracujeme na včasnom doplnení skladových zásob,“ povedal hovorca komunikačnej agentúry Whispr David Blažej v mene distribútora.

Mnohí ľudia stále nechcú smartfón, zostali aj staré 3310

Od začiatku augusta by mal byť telefón dostupný aj v internetovom obchode Alza.sk. „Dodacie lehoty, samozrejme, závisia od dodávateľa. Záujem evidujeme značný, máme tisíce predobjednávok,“ potvrdzuje dopyt hovorkyňa obchodu Patricie Šedivá.

Z O2 tiež hovoria o úspechu a dokonca evidujú v obehu ešte vyše dvetisíc pôvodných modelov telefónu 3310.

„Už takmer 60 percent zákazníkov využíva chytré telefóny,“ vraví hovorkyňa operátora O2 Tereza Molnár. Znamená to, že veľké množstvo ľudí stále používa tzv. „hlúpe“ telefóny – tie s tlačidlami a bez veľkých dotykových displejov.

V Česku dokonca podľa technologického servera Techbox.sk eviduje O2 desaťtisíce zákazníkov používajúcich pôvodnú verziu telefónu.

Foto – TASR/AP

Had už je iný, má starú sieť a nepridali ani wifi

Nový model preberá z pôvodného viaceré vlastnosti. Je odolný, batéria má na dnešné pomery nadmerne dlhú výdrž a objavuje sa aj stará hra Had, i keď v novej verzii.

„Už pri predstavení ma nová Nokia 3310 celkom sklamala. Hoci som nečakal, že to bude špičkovo vybavený telefón, výbava dva roky starého takzvaného ‚dumb‘ telefónu nebola to, čo by malo prekvapiť v reinkarnovanom ikonickom telefóne, ktorý pozná celý svet. Nová 3310-ka priniesla podobný dizajn a rovnaké meno,“ hovorí sklamane šéfredaktor portálu Techbox.sk Števo Porubský.

Veľkou nevýhodou je, že nové telefóny používajú 2G sieť, ktorej prevádzku v USA a Kanade už vypli a postupne sa pridávajú aj iné štáty. V týchto krajinách sa s Nokiou 3310 nie je možné pripojiť do siete, a teda ani telefonovať či posielať správy.

Pôvodný model spoločnosť vylepšila o väčší farebný displej, fotoaparát s rozlíšením dvoch megapixelov, pridala aj podporu slúchadiel či pamäťových kariet.

Podľa Porubského mala mať nová Nokia 3310 možnosti pripojenia k Wi-Fi aj tvorbu hotspotu. „Operačný systém nie je dokonca ani ten najnovší pre takýto typ telefónov, ale starý niekoľko rokov,“ dopĺňa.

Telefón je aj drahší ako podobné telefóny na našom trhu. „Nová Nokia 3310 má perfektné meno a podobný dizajn ako ikonický model zo začiatku tohto milénia. Žiaľ, nič podstatné navyše neponúka,“ zakončuje Porubský.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie