Denník N

Plavčan chcel vysvetliť škandál s eurofondmi, z tlačovky utiekol

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister po dvoch týždňoch škandálu s eurofondmi na vedu pre školy prvýkrát zvolal tlačovku. Po druhej otázke odišiel.

Pre škandál s balíkom 300 miliónov eur na dlhodobý a strategický výskum dostal minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) ostrý list od rektorov výskumných univerzít, opozícia ho chce pre to odvolať. Po takmer dvoch týždňoch k tomu minister zvolal tlačovú konferenciu. Povedal svoje stanovisko, dal priestor na dve otázky a odišiel.

Ďalší priestor na otázky novinárom nedal, aj keď sa chceli pýtať. Minister povedal, že má ďalší program. Ale jeho hovorkyňa Ivana Skokanová nevedela povedať, aký konkrétny program minister má.

Neskôr popoludní hovorkyňa odkázala, že minister „mal neodkladné pracovné povinnosti kvôli vysokoškolským zákonom, ktoré v tomto roku pripravilo ministerstvo školstva. Vzhľadom na to, že pri týchto zákonoch pokračuje legislatívny proces, je potrebné dodržať určité časové termíny, preto sa tento program nedal odložiť“.

Video: Minister Plavčan vysvetľuje škandál okolo eurofondov
Autorka: Martina Koník

Kontrolujú sami seba

Výzva na dlhodobý výskum je zatiaľ pozastavená, kým nebude skontrolovaná riadiacim orgánom výzvy. Problém je, že riadiacim orgánom je ministerstvo školstva. Takže výzvu vyhlasovala Výskumná agentúra, a teraz to skontroluje ministerstvo školstva. Kontrola by sa mohla skončiť do konca augusta.

Výskumná agentúra pritom patrí priamo pod ministerstvo školstva. Je to veľmi podobné ako pri policajnej inšpekcii na ministerstve vnútra.

Kontrola Európskej komisie zatiaľ neprebieha. Kto ju inicioval, či Slovensko, alebo sama Komisia, nie je jasné.

Ministerstvo školstva tvrdí, že čerpanie eurofondov je ohrozené, a dáva to za vinu opozičnej poslankyni Veronike Remišovej (OĽaNO), ktorá na tlačovej konferencii v utorok poukázala na mnohé pochybenia pri eurofondoch a aj začala zbierať podpisy na odvolanie ministra. Ministerstvo tvrdí, že problémy spôsobila Remišová tým, že robí Slovensku zlé meno, a mohli by sme teda o peniaze z EÚ prísť.

Eurofondy sú už pritom v sklze. Má ísť o dlhodobý a strategický výskum, výzvu zverejnili vlani a eurofondy majú byť vyčerpané do roku 2020. Už dnes univerzity hovoria, že na to nemajú dosť času.

Minister: Nechajme ich robiť

Dnes hovorí Plavčan, že eurofondy skontroluje Komisia aj Najvyšší kontrolný úrad.

Komisia tvrdí, že už s ministerstvom komunikuje, viac však povedať nechcela, lebo prebieha konanie.

Minister Plavčan kritizoval na tlačovej besede aj rektorov, že list, ktorý mu poslali, mali médiá skôr ako on. Práve tento list odštartoval diskusiu o eurofondoch na ministerstve školstva. Dnes minister nehovorí, ako dlho bude kontrola trvať.

„Nechajme odborníkov robiť,“ zopakoval Plavčan viackrát vo svojom vyhlásení. Netreba ich podľa ministra znervózňovať a treba ich nechať pracovať. „Ak sa zistia pochybenia, budem konať,“ hovorí minister.

Čo to konkrétne znamená, nepovedal. Na otázku, či odstúpi, neodpovedal priamo. „Ja keby som teraz odstúpil, kto sa mi ospravedlní? Ak by bolo všetko v poriadku, kto sa mi potom ospravedlní? A odporúčam všetkým, aby sami radšej urobili niečo pre naše školy, napríklad čítali deťom knihy.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie