Denník N

Varovanie rektorom normálnych slovenských univerzít

Minister Plavčan dal najavo, že SNS je v eurofondoch zakopaná hlboko a zatiaľ niet sily, ktorá by ju odtiaľ vydurila.

Prešli dva týždne, odkedy minister školstva ubezpečil rektorov najlepších slovenských univerzít, že urobí poriadok s eurofondmi pre vedecké parky, ale neurobil nič.

Už vtedy bolo jasné, že minister nepovolí podpisovanie zmlúv s firmami a menšími univerzitami, ktoré si podľa pôvodného plánu eurofondových manažérov SNS mali 300 miliónov eur rozdeliť.

Očakávalo sa však, že minister už aspoň bude mať vysvetlenie, prečo univerzity s veľkými vedeckými parkmi neuspeli a kto vlastne uspel. Stal sa presný opak.

1. Ministerstvo doteraz nikomu neukázalo, kto vlastne mal 300 miliónov získať, a vysvetľuje to tvrdením, že hodnotenie nebolo dokončené. Keďže však vieme, že už vyhodnotili, kto neuspel, vieme, že ministerstvo klame a hanbí sa ukázať, kto uspel.

2. Minister začal rozprávať, že ak niekto v minulosti dostal z eurofondov peniaze na vedu, nemá si myslieť, že na ne bude mať nárok aj v budúcnosti. To je presný opak toho, čo tri roky sľubovali rektorom veľkých univerzít a čo aj napokon bolo napísané v príslušnej výzve. Opakujeme ten citát, čo tam bol tučným písmom: „Dôraz má byť kladený aj na to, aby v projektoch aktívne participovali kapacity univerzitných vedeckých parkov a výskumných centier podporených v rámci programového obdobia 2007 – 2013 z OP Výskum a vývoj.“

Takže minister školstva zjavne dostal úlohu neustúpiť a tlačiť tak univerzity k tomu, aby nechali firmám čo najviac. Autor tejto taktiky SNS počíta s tým, že univerzity nebudú jednotné, pristúpia na kompromis, uspokoja sa s niečím menším a prestanú robiť problémy.

Kto takto kalkuluje, vie, že univerzity už etických kompromisov urobili pri eurofondoch za posledných desať rokov také kvantum, že jeden ďalší, hoci trošku väčší, im svedomie neroztrhá. To je správny postreh a nečudo, že cynickí kšeftári na ňom stavajú.

Z úcty, ktorú prechovávame k vysokým akademickým funkcionárom našich najlepších vysokých škôl, sa však patrí pridať aj varovanie: Vážení akademici, ak teraz týmto euroSNSmanažérom ustúpite, ešte v ten večer pri zapíjaní oldomáša pochopíte, ako veľmi si vás nevážia, a preto vás pri najbližšej príležitosti ponížia a okradnú ešte viac.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie