Denník N

Do vládnej e-schránky na slovensko.sk sa prihlásili len dve percentá ľudí

Bežní občania a živnostníci nemajú o elektronické schránky na webe slovensko.sk príliš veľký záujem.

Aspoň raz sa do svojej e-schránky prihlásili zatiaľ len dve percentá fyzických osôb. E-schránka je vlastne štátny e-mail, cez ktorý môžu ľudia využívať elektronické služby štátu.

Dá sa predpokladať, že aj podstatnú časť z týchto dvoch percent tvoria štatutári. Pre firmy sú totiž elektronické schránky povinné teraz od júla a štatutári, ktorí sa prihlásili do schránky firmy, si pravdepodobne spolu s tým aktivovali aj schránku ako fyzická osoba.

Debatu rozvíril v poslednom čase návrh ministerstva financií, aby živnostníci od januára posielali daňové priznania finančnej správe už iba elektronicky. Daniari majú vlastné schránky, do ktorých sa dá prihlásiť s iným heslom a identifikátorom ako na slovensko.sk. Ozval sa vicepremiér Peter Pelegrini, podľa ktorého majú všetky inštitúcie používať len schránky na slovensko.sk.

Aby však bežný občan mohol využívať elektronické služby štátu, potrebuje si vybaviť elektronický občiansky preukaz s bezpečnostným osobným kódom. Vláda sa posledný polrok zamerala na štatutárov, no teraz je ticho. Občania budú občiansky s čipom a bezpečnostným kódom potrebovať napríklad aj preto, aby sa v budúcom roku mohli pozrieť do svojej elektronickej zdravotnej knižky.

Podľa údajov ministerstva vnútra je aktuálne vydaných zhruba 780-tisíc občianskych preukazov s bezpečnostným osobným kódom, čo je menej ako pätina z celkového počtu vydaných občianskych preukazov, ktoré sú v obehu.

To ešte napríklad na elektronický podpis daňového priznania nestačí. Ministerstvo uviedlo, že doteraz bolo vydaných 278 030 kvalifikovaných certifikátov pre vytvorenie elektronického podpisu. Dá sa predpokladať, že väčšinou pôjde o štatutárov firiem.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie