Denník N

Ukrajinci vzali Saakašvilimu občianstvo, nemá tak už žiadne

Bývalý gruzínsky prezident a guvernér ukrajinskej Odeskej oblasti Michail Saakašvili. foto – tasr/ap
Bývalý gruzínsky prezident a guvernér ukrajinskej Odeskej oblasti Michail Saakašvili. foto – tasr/ap

Rozchod ukrajinského prezidenta Petra Porošenka s bývalým gruzínskym prezidentom vyvrcholil odobratím jeho ukrajinského pasu. Stalo sa tak, keď bol v cudzine.

Príbeh spojenectva medzi bývalým gruzínskym prezidentom, ktorý čelil päťdňovej vojne s Ruskom, a vládou v Kyjeve, ktorá je vo vojne už vyše tri roky, má zvláštnu dohru. Michailovi Saakašvilimu odobrali ukrajinské občianstvo. Ostal tak prakticky bez príslušnosti k nejakému štátu.

Tých, čo sledujú, ako sa rozkmotril s ukrajinským prezidentom Petro Porošenkom, toto rozhodnutie veľmi neprekvapilo. Porošenko gruzínskeho exprezidenta povolal po revolúcii do služieb ako reformátora, ktorému sa doma podarilo zatočiť s pouličnou korupciou a ukázal, že aj policajti môžu byť neskorumpovaní. A urobil z neho guvernéra Odeskej oblasti.

Svet sa točí okolo Odesy

Po strate Krymu zohráva ruskojazyčný čiernomorský prístav v Odese pre Kyjev strategický význam.  Saakašvili tam mal zatočiť so skorumpovanou elitou, ktorej bohatstvo je v ostrom kontraste s extrémne chudobným vidiekom.

Nie náhodou je práve v Odese múzeum pašeráctva a spisovateľ Isaak Babeľ sa preslávil svojimi poviedkami o miestnom kriminálnikovi Beňa Krikovi.

„V tomto meste sa teraz rozhoduje o osude Európy. Ešte si to neuvedomuje ani Kyjev a istotne to netušia v Európe. Hovoríme o oblasti, ktorá je väčšia ako Belgicko a ktorá je Putinovým hlavným snom v jeho prístupe voči Ukrajine. Ak zatvorí Ukrajinu od Čierneho mora, to by znamenalo, že padne celý región. Ovplyvní to situáciu na Kaukaze, v Moldavsku a na Ukrajine, ktoré budú pod veľkou hrozbou. Sme vo vojne,  a preto som sa rozhodol ujať tejto výzvy,“ povedal Saakašvili Denníku N ešte pred dvomi rokmi.

Dlho sa však vo svojej funkcii neudržal. Založil si vlastnú stranu, viedol ostré debaty v televízii, akoby sa sám chcel stať prezidentom. Na Porošenka začal útočiť, že je oligarcha, a ostatných oligarchov necháva ďalej rozkrádať štát. Obaja sa rýchlo rozhádali, čo vyvrcholilo stredajšou správou o odobratí jeho občianstva.

Pravdou je, že Porošenko nesplnil všetky svoje sľuby, nevzdal sa napríklad svojich čokoládovní, a stále je vlastníkom Piateho kanálu, čo neprospieva kvalitnej žurnalistike v krajine.

Kontroverzné rozhodnutie

Oficiálnym dôvodom odobratia občianstva je, že Saakašvili klamal migračný úrad, keď dostal pas a neinformoval o vyšetrovaní, ktoré proti nemu vedú v Gruzínsku. V žiadosti vraj uviedol, že nie je predmetom stíhania vo svojej vlasti. Vysvetlenie znie však absurdne, keďže o jeho vyšetrovaní sa vedelo a zo zatajovania tejto skutočnosti ho mohli obviniť oveľa skôr.

Horkokrvný gruzínsky politik, ktorý sa podľa kritikov nechal sám vmanévrovať Rusmi do vojny o Južné Osetsko, je momentálne v USA. O gruzínske občianstvo prišiel ešte v roku 2015, aby sa vzápätí stal „Ukrajincom“.

K Ukrajine mal okrem podobnej skúsenosti s ruskou agresiou aj vzťah z mladíckych liet. Študoval v Kyjeve, kde sa naučil aj po ukrajinsky. O navrátenie ukrajinského občianstva chce podľa vlastných slov ešte zabojovať.

„Žijem na Ukrajine vyše 13 rokov, zúčastnil som sa tam na troch revolúciách (…) Mám len jedno občianstvo – ukrajinské, a im sa ho nepodarí mi ho vziať,“ rozpráva Saakašvili vo videu na Facebooku. O samotnom vyšetrovaní, ktoré proti nemu vedú v Gruzínsku za zneužitie právomoci, dlhodobo hovorí ako o vyfabrikovanom.

Porošenko sa podľa neho rozhodol vziať mu občianstvo naschvál, keď bol v cudzine.

„Prezidentovo rozhodnutie bude mať bohužiaľ dlhodobé dôsledky,“ myslí si ukrajinská politologička z Odeskej univerzity Hanna Šelest. „Saakašvili vzhľadom na svoj nedostatočný rating nemohol byť skutočným vyzývateľom Porošenka, bol tak viac tým, kto vnáša do politiky viac konfliktov než riešení,“ povedala Denníku N.

Problémom však podľa nej je, že k rozhodnutiu prišlo veľmi unáhlene a neočakávane, keď bol mimo krajiny.

„To len vyvolá množstvo špekulácií a kritiky a Saakašvilimu môže priniesť ešte viac politických bodov,“ hovorí Šelest. Za rozhodnutím však podľa treba vidieť aj diplomatickú rovinu a vonkajší faktor, keďže Ukrajina potrebuje výrazne zlepšiť svoje vzťahy s Gruzínskom, kde bol Saakašvili skôr prekážkou.

Ukrajinci ponúkli Saakašvilimu, že môže získať status utečenca.

Pozorovatelia si všímajú tiež ďalší dôležitý moment na medzinárodnej aréne. K rozhodnutiu zobrať Saakašvilimu občianstvo prišlo v čase, keď americký prezident Donald Trump, doma podozrievaný za prepojenie na Kremeľ, začal bez dôkazov viniť Ukrajinu, že bola počas kampane na strane jeho súperky Hillary Clintonovej.

Práve jeho šéf kampane Paul Manafort musel odstúpiť, keď sa ukázalo, že dostával milióny dolárov za služby pre proruského prezidenta Ukrajina Viktora Janukovyča. Trump tom písal na Twitteri v čase, keď sa kongres dohodol, že mu sťaží prípadne zrušenie sankcií proti Rusku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie