Denník N

V hmlovine Orióna objavili tri hviezdne škôlky

V jednej z najznámejších hmlovín, pozorovateľných aj voľným okom, astronómovia objavili tri rôzne populácie rôzne starých hviezd. Objav môže zmeniť naše chápanie tvorby hviezd v hviezdokopách.

Veľká hmlovina Orióna (označovaná ako M42 alebo NGC 1976) je žiariaca emisná hmlovina, ktorú na hviezdnej oblohe nájdeme pod Orionovým pásom. Pozorovateľná je aj voľným okom.

Predstavuje jednu z najbližších oblastí, kde prebieha tvorba malých aj veľkých hviezd. Nachádza sa približne 1350 svetelných rokov od nás.

Aj napriek tomu, že jej prvá snímka bola uskutočnená už v roku 1870, dokáže prekvapiť aj dnes. Vďaka novým pozorovaniam pomocou teleskopu ESO/VST (VLT Survey Telescope) astronómovia objavili tri oblasti tvorby nových hviezd.

Výsledky uverejnili vo štvrtok v žurnále Astronomy and Astrophysics. 

Hmlovina M42 sa dá pozorovať aj voľným okom. Nachádza sa pod známou trojicou hviezd, ktorá tvorí Oriónov pás. Foto – Wikimedia/cc

Veľké prekvapenie

Vedci z Európskeho južného observatória (ESO) zaznamenali hmlovinu M42 vo veľmi veľkom rozlíšení. Na merania použili 268-megapixelový fotoaparát OmegaCAM, ktorý sa nachádza na 2,6-metrovom teleskope VLT Survey Telescope (VST) v Čile.

Vysoká kvalita snímok umožnila preskúmať farby a jasnosť všetkých zobrazených hviezd. Astronómovia tak na svoje veľké prekvapenie našli tri rôzne populácie mladých hviezd.

„Keď som sa na dáta pozrel po prvý raz, pomyslel som si fíha! Bol to moment, ktorý sa v živote astronóma naskytne raz, možno dvakrát,“ povedal Giacomo Beccari, hlavný autor štúdie a vedúci výskumu.

„Neuveriteľná kvalita záberov z OmegaCAM bez akýchkoľvek pochybností odhalila tri rôzne populácie hviezd v centrálnej časti súhvezdia Orión,“ dodal.

Autori predpokladajú, že tieto hviezdy vznikli v hmlovine počas posledných troch miliónov rokov, no v troch rôznych obdobiach.

Rôzna jasnosť a farby hviezd nemusia nevyhnutne znamenať iba rôzny vek hviezd. Môže ísť o dvojice hviezd blízko seba, ktoré by sa na obrázku mohli javiť jasnejšie a červenšie.

„Teraz ešte nemôžeme s istotou vylúčiť možnosť, že ide o binárne hviezdy. No predstava, že to, čo pozorujeme, sú vlastne tri generácie hviezd, ktoré vznikali jedna za druhou počas troch miliónov rokov, sa javí ako prirodzenejšia,“ povedal Beccari.

Rôzne populácie mladých hviezd vznikajúcich v hmlovine M42 sú na obrázku označené rôznymi farbami. Modré sú najstaršie, červené zase najmladšie. Foto – ESO/G. Beccari

Silná teória

Jednotlivé populácie hviezd rotujú inými rýchlosťami, najmladšie z nich najrýchlejšie, najstaršie najpomalšie, čo sú ďalšie dôkazy v prospech rôzneho veku hviezd. Ak je táto hypotéza pravdivá, hviezdy vznikli relatívne rýchlo po sebe v troch rôznych zábleskoch hviezdotvorby počas menej ako troch miliónov rokov.

„Ide o dôležité výsledky. Môžeme tu vidieť, že hviezdy v hviezdokopách sa na začiatku svojho vývoja nevytvorili súčasne. Mohlo by to znamenať, že nás pohľad na tvorbu hviezd v hviezdokopách je potrebné zmeniť,“ vysvetlila spoluautorka štúdie Monika Petr-Gotzens.

Dostupné z doi: 10.1051/0004-6361/201730432

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie