Denník N

Ochranári žiadajú Kisku, aby stiahol záštitu nad súťažou pre deti, za ktorou sú tatranskí developeri

Prezident Andrej Kiska s poľským prezidentom Andrzejom Dudom v Tatrách. Foto – FB Andreja Kisku
Prezident Andrej Kiska s poľským prezidentom Andrzejom Dudom v Tatrách. Foto – FB Andreja Kisku

Šesťdesiatka ochranárov napísala prezidentovi otvorený list, aby zvážil podporu školskému projektu Tatranskí rytieri, za ktorým stojí firma Tatry Mountain Resorts. Vravia, že si developeri iba kupujú lepšie svedomie.

„Držíme sa hesla: Príroda nám, my prírode,“ vysvetľuje na webe projektu Tatranskí rytieri kreslený maskot Rysko.

„Pridaj sa k nám a spolu vymeníme meče a štíty za štetce a palety či vrecia na odpad. Vytvoríme inšpiratívne diela, pomocou ktorých naučíme ľudí okolo seba správať sa ekologicky. Budeme chrániť prírodu zbieraním odpadkov, prevenciou a inými aktivitami,“ vyzýva maskot školákov.

Tatranskí rytieri sú vzdelávacím projektom pre deti, doplneným súťažou, do ktorej sa zapojilo vyše 160 škôl. Deti kreslili obrázky a zúčastnili sa takzvanej ekohliadky, ktorá mala napríklad zbierať odpadky priamo v prírode.

Web projektu Tatranskí rytieri. Reprofoto – N

Za celou aktivitou stojí známy tatranský developer, spoločnosť Tatry Mountain Resorts (TMR), prepojená so skupinou J&T, a záštitu nad ňou prevzal aj prezident Andrej Kiska, ktorý pochádza z Popradu a v meste aj žije a v Tatrách sa už aj stretol s niektorými štátnikmi.

Práve spojenectvo TMR a hlavy štátu kritizujú desiatky slovenských ochranárov. Developer si podľa nich súťažou pre deti len kupuje lepšie svedomie za to, čo v Tatrách za posledné roky napáchal, a prezidenta vyzvali, aby svoju záštitu stiahol. Ochranári v posledných rokoch kritizovali najmä výstavbu spojenú so zjazdovkami.

Ochranári: Je to len takzvaný zelený náter

Akciovka Tatry Mountain Resorts vlastní v Tatrách sieť hotelov a prevádzkuje lyžiarske strediská na Štrbskom Plese, v Tatranskej Lomnici či v Jasnej v Nízkych Tatrách. Podľa Richarda Medala z environmentálnej organizácie Špirála, ktorá list prezidentovi iniciovala, je vo všetkých týchto lokalitách devastácia prírody zrejmá na prvý pohľad.

„Tieto investície a prevádzka podobných zariadení sú v priamom rozpore so záujmami ochrany prírody a s poslaním národných parkov. Na tento fakt ochranári upozorňujú roky,“ tvrdí.

Výstavba lyžiarskeho strediska v Tatranskej Lomnici v roku 2010. Foto – TASR

Projekt Tatranskí rytieri považuje za spôsob, ako si TMR vylepšuje svoj imidž. „Vo svete sa takéto konanie nazýva pojmom zelený náter. Alebo ak chcete iné prirovnanie – pripomína to kupovanie odpustkov. Ako keď spoločnosť výrobcov cigariet podporuje výskum rakoviny pľúc.“

List podpísalo šesťdesiat členov Slovenského ochranárskeho snemu, medzi inými aj bývalý poslanec Obyčajných ľudí Mikuláš Huba, súčasné poslankyne parlamentu Viera Dubačová (OĽaNO) a Anna Zemanová (SaS) či prírodovedec a dokumentarista Tomáš Hulík.

„Vaša záštita sa dá v týchto súvislostiach chápať ako obhajoba postupov nielen tohto developera, ale aj širšie – ako uprednostnenie súkromných investorských a developerských záujmov pred ochranou celospoločenských hodnôt, teda pred verejným záujmom,“ píše sa v liste prezidentovi.

„Tento problém vnímame o to citlivejšie, že hlavnou cieľovou skupinou spomínaného projektu sú školy, ktoré by mali byť šíriteľmi nielen vzdelanosti, ale aj kritického myslenia, kultúrnosti, ohľaduplnosti k ľuďom i prírode, zásadovosti a morálky.“

Medal hovorí, že signatári listu si prácu prezidenta vážia a s väčšinou jeho krokov súhlasia, s týmto prepojením však majú problém. „Mimochodom, otvorenému listu predchádzala aj naša žiadosť, prostredníctvom poradcov pána prezidenta, aby podporu tomuto projektu odriekol ešte v čase, keď išlo iba o zámer,“ dodal Medal.

Lanovka TMR na Skalnaté pleso. Foto – TMR

Developer: Ochranári sú tendenční a zavádzajú

Prezidentská kancelária na otázky Denníka N neodpovedala.

TMR považuje list ochranárov za tendenčný a zavádzajúci. „Mrzí nás, že na základe nich sa znevažuje prínos a myšlienka samotného projektu Tatranskí rytieri,“ odpísala hovorkyňa firmy Zuzana Fabiánová.

„Tatry sú vzácnym a chráneným územím, ale zároveň epicentrom turistického ruchu Slovenska, takže je potrebné skĺbiť princípy ochrany prírody aj rozumného rozvoja služieb cestovného ruchu. O to sa TMR snaží pri všetkých svojich aktivitách.“

Fabiánová vysvetľuje, že spoločnosť sa správa spoločensky zodpovedne a popri rozvoji horských stredísk sa zaoberá aj riešením širších problémov regiónu, napríklad dopravou.

„Tatry sú vyhľadávanou destináciou práve z dôvodu nezameniteľného prírodného prostredia, a preto je zachovanie kvality prírodného prostredia Tatier eminentným a prirodzeným záujmom Tatry Mountain Resorts,“ dodala hovorkyňa firmy s tým, že projekt Tatranskí rytieri je jedným z dôkazov, ako firma dbá o tatranskú prírodu.

TMR je považovaná za akciovku prepojenú s J&T, aj keď sama firma hovorí o „samostatnom holdingu s diverzifikovanou akcionárskou štruktúrou“. Oficiálne časť firmy vlastnia drobní akcionári, väčšie podiely sú rozdelené medzi viacero firiem s jedným sídlom na Cypre.

Šéfom Dozornej rady TMR je podnikateľ a bývalý riaditeľ obchodovania s cennými papiermi v spoločnosti J&T Securities Igor Rattaj, v orgánoch sú aj ďalší ľudia zo spoločností z portfólia tejto finančnej skupiny.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie