Denník N

Maďarič: Ak sa potvrdí, že desiatky miliónov eur na vedu išli tým, čo vedu nikdy nerobili, je to na odvolanie

Ešte stále minister školstva. Peter Plavčan. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ešte stále minister školstva. Peter Plavčan. Foto N – Tomáš Benedikovič

Plavčanovými projektmi sa bude v septembri zaoberať aj Rada vlády pre vedu, techniku a inovácie, ktorú vedie Pellegrini. Obe výzvy, kde sú podozrenia, už skúma NKÚ. Plavčanovi ľudia ukazujú na školy, že iné eurofondy dostali.

Premiér Robert Fico sa odmieta vyjadriť k tomu, či je podľa neho v poriadku, že milióny eur, ktoré mali ísť na vedu a výskum, nedostali žiadne veľké univerzity, ale dostali ich firmy, ktoré sa niečím takým dovtedy vôbec nezaoberali. Úrad vlády neodpovedal, či je to podľa Fica v poriadku.

Minister kultúry a podpredseda Smeru Marek Maďarič celé podozrenie považuje za vážne: „Ak sa potvrdí, že desiatky miliónov eur, takých potrebných pre našu vedu a výskum, boli pridelené subjektom, ktoré nikdy reálne vedu a výskum nerobili, tak to je na odvolanie zodpovednej osoby,“ povedal Maďarič.

Kto ním je, nepovedal, opozícia žiada odstúpenie ministra školstva Petra Plavčana (SNS).

Už 30. júna o škandále rokovala Rada vlády pre vedu, techniku a inovácie. Vyplýva to zo zápisnice, ktorú Rada zverejnila na svojom webe.

Na rozdelenie eurofondov sa sťažovali rektor Slovenskej technickej univerzity Robert Redhammer, výkonný riaditeľ klubu 500 Tibor Gregor a Jozef Buday zo Zväzu priemyselných výskumných a vývojových organizácií. Všetci traja zastupujú subjekty, ktoré už v tom čase vedeli, že aj ich projekty v poslednej eurofondovej výzve neuspeli.

Predsedom rady je podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer), jej členmi sú okrem Plavčana, aj minister financií Peter Kažimír (Smer) alebo minister hospodárstva Peter Žiga (Smer).

„V bode rôzne sme s pánom rektorom Redhammerom podali informáciu, že SAV, aj väčšie univerzity boli zverejnené medzi tými, čo žiadne prostriedky nedostali. Pán predseda rady Pellegrini povedal, že na septembrové zasadnutie rady vlády by pán minister Plavčan mal podať informáciu,“ povedal predseda SAV Pavol Šajgalík. „Myslím si, že dôsledok tejto rady je aj nariadenie kontroly, čo pán Plavčan oznámil v stredu,“ myslí si predseda SAV.

Podľa zápisnice Pellegrini „v záujme objektívneho posúdenia stavu“ uložil ministrovi školstva pripraviť „podrobnú analýzu situácie“.

Krátko potom, 5. júla, napísali rektori Plavčanovi ostrý list s kritikou toho, že ani euro nemajú dostať veľké vedecké parky pri univerzitách.

Pellegrini, Žiga ani Kažimír na otázky Denníka N neodpovedali.

Prebehne kontrola

Plavčan v stredu oznámil, že hodnotením projektov sa bude zaoberať kontrolný riadiaci orgán – ministerstvo školstva. Rektori aj šéf SAV to privítali.

„Sme presvedčení, že práve ‚oprava‘ hodnotiaceho procesu je jediný možný spôsob, ako naplniť ciele výzvy, operačného programu i Stratégie inteligentnej špecializácie, a tak zachrániť nielen predmetnú výzvu, ale aj samotný Operačný program Veda a inovácie v hodnote 2,2 miliardy eur pre Slovensko,“ napísali v stanovisku.

Táto výzva je z hľadiska čerpania eurofondov podľa rektorov pre vedu kľúčová, keďže čerpanie celého operačného programu mešká. „Ak sa neodstránia pochybnosti a v krátkom čase sa nespustí čerpanie, Európska komisia môže pristúpiť k zníženiu objemu financií určených na vedu a výskum. A to by nebolo dobré.“

Stanovisko podpísali rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta, predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík, rektor Slovenskej technickej univerzity Robert Redhammer, rektor Technickej univerzity Košice Stanislav Kmeť, rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Pavol Sovák, rektorka Žilinskej univerzity Tatiana Čorejová, rektorka Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie Jana Mojžišová, rektor Technickej univerzity vo Zvolene Rudolf Kropil a rektor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Peter Bielik.

Z tlačovej besedy, kde mal Plavčan prideľovanie peňazí vysvetľovať, po dvoch otázkach ušiel.

Video: Plavčan dovolil len dve otázky a potom už mal iný program.

Zoznam úspešných taja

Ministerstvo školstva z 300-miliónovej výzvy pre projekty na dlhodobý a strategický výskum odmietlo projekty veľkých slovenských univerzít. Komu projekty schválilo, nechce zverejniť. Poslankyňa OĽaNO-Nova Veronika Remišová povedala, že jej zamietli už dve infožiadosti o informácie, kto uspel, s odôvodnením, že výzva je stále otvorená. Remišovej odmietli zverejniť aj to ako hodnotitelia hodnotili projekty.

Práve u hodnotiteľov je najväčší priestor na manipuláciu a bodovanie projektov. Napríklad ak sú kritériá vágne, je na hodnotiteľovi, či dá 5 alebo 4 body. Rozdiel jedného bodu vie projekt posunúť za hranicu úspešných.

Remišová tiež upozornila, že hodnotitelia neboli na hodnotenie projektov dostatočne kvalifikovaní. Sťažovali sa na to aj rektori. Napríklad projekt na onkológiu a preventívnu medicínu nehodnotil žiadny lekár. Výskum na mobilné siete 5. generácie hodnotila žena, ktorá na vysokej škole učí anglický jazyk a komunikatívne cvičenia.

Plavčan už zverejnil projekty, ktoré boli úspešné vo výzve na inovácie. Ide o iný veľký balík eurofondov, ktorý nemal ísť na vedecké parky.

Aj tu sú vážne podozrenia z netransparentného prideľovania prostriedkov. Vyhrali napríklad firmy, ktoré nemali dovtedy výskum a vývoj v predmete podnikania a ani sa mu dovtedy nevenovali. Denník SME upozornil napríklad na firmu Beta Biotech, ktorá dostala 4,1 milióna eur, ale mala minulý rok tržby len 14 500 eur a len dvoch zamestnancov.

Spoločníkom vo firme je Samuel Babjak, ktorý podniká s manželkou Róberta Pintéra. Ten podnikal s Robertom Kaliňákom aj Jánom Počiatkom a je šéfom majetkovej sekcie na ministerstve vnútra.

„Každý, teda aj poslanec Národnej rady, je povinný povedať trestné oznámenie o skutočnostiach zakladujúcich podozrenie zo spáchania trestného činu a o jeho páchateľovi. Trestné oznámenie môže každý podať na polícii alebo na prokuratúre,“ povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová na to, či čerpanie eurofondov preskúmajú.

„Primárnu kontrolu by mali vykonať iné štátne orgány – NKÚ, ÚVO. Orgány činné v trestnom konaní nemajú kontrolnú právomoc, naopak, majú pôsobnosť konať len na podklade výsledkov príslušných štátnych orgánov,“ dodala Predajňová.

Najvyšší kontrolný úrad už preveruje obe výzvy. Úrad podľa hovorkyne Daniely Bolech Dobákovej robí celkovú kontrolu výziev programového obdobia 2014 až 2020. Od júla sú kontrolóri priamo vo Výskumnej agentúre.

Slovensku reálne hrozí, že o peniaze na vedu príde. „Všetko závisí od toho, ako s tým naloží Brusel. Jednou z možností je aj to, že sa peniaze presunú do iného operačného programu v rámci Slovenska,“ povedal Šajgalík zo SAV.

Európska komisia s ministerstvom školstva komunikuje.

„Pozorne sme sledovali mediálne výstupy ohľadom predmetných výziev a v súčasnosti sme v kontakte so slovenskými orgánmi, aby sme v tejto záležitosti získali podrobnejšie informácie,“ odkazuje Európska komisia.

Ministerstvo: Veď iné eurofondy školy dostali

Ministerstvo školstva po ostrej kritike vo štvrtok upozornilo, že univerzity v inej výzve eurofondy dostali. Išlo o výzvu na podporu Priemyselných výskumnovývojových centier, kde peniaze síce žiadali firmy, ale v spolupráci s vedcami a univerzitami. Išlo spolu o takmer 67 miliónov eur.

„Medzi päť najúspešnejších subjektov z hľadiska alokovaných finančných prostriedkov sa vo výzve PVVC zaradili dve výskumné organizácie a tri univerzity,“ píše ministerstvo. „Spomedzi univerzít získala najviac finančných prostriedkov Žilinská univerzita v Žiline (14,8 milióna eur), Technická univerzita v Košiciach (takmer 14 miliónov eur) a Slovenská technická univerzita v Bratislave (12,6 milióna eur).“

Tieto tri školy sa podľa ministerstva budú podieľať na 38 projektoch. „Celkovo sa pritom všetky verejné univerzity vrátane výskumných a odborné  ústavy SAV podieľajú v pozícii partnerov na takmer 90 percentách podporených projektov v rámci predmetnej výzvy,“ píše ministerstvo.

V spornej výzve, kde štát neposunul eurofondy vedeckým parkom univerzít, išlo spolu až o 300 miliónov eur.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Eurofondy v školstve

Ekonomika, Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie