Denník N

Orbán k nám posiela šesť miliónov eur futbalovému klubu v Komárne, ktorý len teraz prešiel do druhej ligy

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto – TASR/AP
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto – TASR/AP

Peniaze z Maďarska čerpá aj akadémia DAC Dunajská Streda, ktorá dostala dotáciu tri milióny eur. Orbán podporuje kluby aj v Rumunsku či Srbsku.

KFC Komárno je jedným z najstarších futbalových klubov na Slovensku. Na staručkom štadióne so škvarovým oválom hrával posledných štyridsať rokov len regionálne súťaže.

V uplynulej sezóne sa klubu podaril historický úspech – KFC postúpil do druhej ligy, teda druhej najvyššej súťaže, ktorá sa hrá na celom území Slovenska.

V tom prišla správa, že z klubu pre zdravotné problémy odchádza najväčší sponzor a zároveň manažér Ladislav Strasser. Zdalo sa, že účasť v druhej lige je ohrozená.

Všetko však zachránila nečakaná správa z Maďarska – miestna vláda pošle cez Maďarský futbalový zväz klubu 5,9 milióna eur na rekonštrukciu štadióna. Upozornila na to TV Joj v stredajšom večernom spravodajstve.

Taká štátna podpora pre taký malý klub nemá u nás obdobu, obzvlášť ak ide o peniaze, ktoré nejdú z Bratislavy, ale z Budapešti. V Komárne sa v poslednom sčítaní ľudu v roku 2011 prihlásilo k maďarskej národnosti 54 percent obyvateľov mesta.

„Na moje počudovanie k tomu prišlo celkom ľahko,“ opisuje, ako k peniazom prišli, Tomáš Nagy, ktorý šéfuje mestskej príspevkovej organizácii, spravujúcej futbalový štadión.

KFC Komárno má právnu formu občianskeho združenia. Klub je dotovaný mestom a malými miestnymi sponzormi. Nagy očakáva, že klubu sa podarí zohnať peniaze aj na základe avizovanej investície do štadióna.

„Na jar sme videli, že zrejme postúpime do druhej ligy, pre účasť v ktorej by sme podľa podmienok Slovenského futbalového zväzu potrebovali spraviť úpravy na štadióne,“ vysvetľuje.

Klub sa preto obrátil na SFZ so žiadosťou o štátne peniaze určené na rekonštrukciu. Tento variant však nebol reálny, pretože pri ňom zväz počíta so spoluúčasťou, ktorá by v tomto prípade podľa Nagya bola vo výške 500-tisíc eur, na čo mesto nemalo.

„Vtedy sme sa dozvedeli o balíku peňazí, ktorý plánovala investovať maďarská vláda. Napísali sme obyčajný list so žiadosťou. To bolo začiatkom apríla, tento týždeň prišla pozitívna odpoveď,“ hovorí Nagy.

Reportáž TV Joj:

Na ministerstve o tom nevedeli

O finančnej podpore zatiaľ vedia len z médií, nemajú podrobnosti. Nagy však nepredpokladá, že by bolo treba prispieť na vynovenie štadióna spoluúčasťou. „Vieme akurát tak poskytnúť priestory,“ tvrdí.

Budapešť vyčlenila tri miliardy forintov, čo je približne desať miliónov eur, na podporu futbalových klubov, a to nielen domácich. Premiér Viktor Orbán sa už roky profiluje ako futbalový nadšenec, ktorý investuje do športu a zároveň aktívne podporuje aj národnostné menšiny najmä v Rumunsku, ale aj na Slovensku.

Nejde o prvé peniaze od maďarskej vlády v slovenskom futbalovom klube, tri milióny eur na výstavbu futbalovej akadémie pre mládež čerpá prvoligový DAC Dunajská Streda. Majiteľom klubu je Oszkár Világi, predseda predstavenstva Slovnaftu, ktorý patrí pod maďarský MOL.

Hlavnú tribúnu na komárňanskom štadióne skolaudovali v roku 1996, betónový ovál okolo trávnika je však ešte zo začiatku 60. rokov minulého storočia a rozpadáva sa.

Na štadióne dnes majú problémy aj so základnými vecami. Deti ani nemajú šatne, prezliekať sa musia vo vestibule či v autách. Chýbajú aj sociálne zariadenia či bufety.

O dotácii pre komárňanský klub nevedeli ani na ministerstve školstva, pod ktoré spadajú športové zväzy. „Medzi nami a maďarským futbalovým zväzom sa neuskutočnili žiadne rokovania,“ odpísala hovorkyňa Ivana Skokanová.

Ministerstvu podľa nej neprináleží vstupovať do tohto procesu, keďže peniaze na financovanie športu pochádzajú z viacerých zdrojov, teda aj zo súkromných organizácií, spoločností a združení. Zároveň ministerstvo odpovedá, že doteraz nikdy neposkytlo peniaze na športovú infraštruktúru v zahraničí.

Investuje aj Slovensko

Slovenská vláda v pondelok schválila materiál, podľa ktorého jednorazovo prerozdelí medzi športové zväzy 27 miliónov eur.

Šesť miliónov eur dostane Slovenský futbalový zväz na „výstavbu, rekonštrukciu a dobudovanie futbalovej infraštruktúry“.

Ide o ďalšiu splátku v rámci prerozdelenia 45 miliónov eur, ktorá bola schválená ešte v roku 2013. Doteraz za tieto peniaze zrekonštruovali napríklad štadióny v Zlatých Moravciach či vo Zvolene, dotácia išla aj na štadión Vladimíra Poóra v Trnave.

Futbalový zväz dostane dva milióny na podporu výstavby tréningových ihrísk s umelou trávou.

Okrem toho dostane milión eur klub MFK Ružomberok na vybudovanie futbalovej akadémie. Majiteľom klubu je Milan Fiľo, privatizér z 90. rokov. Rovnako ako Vladimír Poór, bývalý poslanec za HZDS a majiteľ Spartaka Trnava.

Futbalista Orbán

Podpora futbalu patrí medzi dlhodobé priority maďarského premiéra Viktora Orbána, bývalého poloprofesionálneho hráča. Financuje výstavbu a rekonštrukciu štadiónov po celej krajine aj v zahraničí.

Vo svojej rodnej obci Felcsút, ktorá nemá ani dvetisíc obyvateľov, nechal postaviť Puskásovu akadémiu so štvortisícovým štadiónom. Hneď vedľa svojho vidieckeho domu.

Koncom minulého roka prijali v Maďarsku zákon, podľa ktorého môžu poskytnúť finančnú pomoc pre futbalové akadémie aj mimo krajiny.

Podporujú akadémie v Rumunsku, Srbsku, na Ukrajine, v Chorvátsku aj na Slovensku. Akadémia Dunajskej Stredy (Dunaszerdahely Sport Akadémie) aj ostatné dostali po tri milióny eur. Srbi dostali pre horšiu infraštruktúru trojnásobne viac.

„Podľa mňa sa vláda vedome snaží podporiť etnické maďarské kluby v zahraničí,“ povedal pre Denník N Gergely Marosi, bývalý šéf športového oddelenia v periodiku Nemzeti.

Maďari nemajú toľko futbalových talentov na vlastnou území, hľadajú ich aj v zahraničí, a to medzi zahraničnými Maďarmi.

Orbán sa bol osobne pozrieť aj na otvorenie nového štadióna v Dunajskej Strede. A nebol tam jediným významným mužom z Maďarska. Na ligový zápas Dunajská Streda – Trenčín sa prišli pozrieť generálny riaditeľ MOL, šéf správy národného majetku, predseda energetického regulačného úradu či šéf obchodnej a priemyselnej komory.

Narodil sa v Komárne, hrá za Maďarsko

Za Maďarsko od roku 1990 hralo šesť cudzincov, ktorí boli etnickí Maďari a nenarodili sa priamo v Maďarsku. Patrí medzi nich aj Tamás Priskin, ktorý ešte v minulej sezóne pôsobil v Slovane Bratislava.

Narodil sa v Komárne a pred približne desiatimi rokmi patril medzi najnádejnejších hráčov v strednej Európe. Zahral si aj v Premier League za Watford.

Maďari mali záujem aj o Lászlóa Bénesa (19) z Dunajskej Stredy, v súčasnosti už slovenského reprezentanta. Vyrastal v akadémii ETO Györ, no vybral si Slovensko.

Z MŠK Žilina prestúpil do nemeckej bundesligy, v ktorej si stále len 19-ročný futbalista pripísal prvé štarty v drese Borussie Mönchengladbach. O tom, že už definitívne nemôže hrať za Maďarsko, rozhodol len nedávno reprezentačný tréner Ján Kozák, keď ho postavil na záverečné minúty kvalifikačného zápasu v Litve. Po štarte v seniorskom tíme už nemôže zmeniť reprezentačný dres.

Komárno sa teraz pre Maďarov môže stať po Dunajskej Strede ďalšou prestupovou stanicou pre mladých hráčov.

„Slovenská liga je určite viac ‚západná‘, pokiaľ berieme do úvahy tempo a tvrdosť. Môže im to pomôcť v rozvoji a získajú skúsenosti, ktoré potom použijú v západnej Európe,“ povedal Marosi.

Slovenskej najvyššej súťaži patrí v rankingu UEFA 31. miesto, maďarská je o štyri priečky pozadu. Českej lige patrí 12. priečka, rakúska je štrnásta.

Reprezentant Slovenska Kornel Saláta (vľavo) a reprezentant Maďarska Tamás Priskin v drese Slovana Bratislava. Foto – TASR

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie