Denník N

Stredoškoláci berú aj tvrdé drogy, predávkovania sú skryté mimo štatistík

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Na Slovensku je medzi mladými najobľúbenejšia marihuana, no nad priemerom Európy je aj v užívaní väčšiny tvrdých drog. Podľa štatistík sa problém s predávkovaním drogami zatiaľ neukazuje, tie sú však nepresné.

Policajné psy a represívne kontroly na školách na deti nezaberajú. Slovenskí študenti vo veku 15 až 16 rokov užívajú viac drog, ako je celoeurópsky priemer.

Až 28 percent z 2208 začínajúcich stredoškolákov sa v európskom prieskume z roku 2015 priznalo, že vyskúšalo drogy, čo je o desať percent viac ako v Európe. Najrozšírenejšia je medzi mladými stále marihuana.

Užívatelia drog na Slovensku podľa vekových skupín.

Deti skúšajú aj tvrdé drogy

Fajčí ju až 26 percent detí (16 percent v Európe). Extázu a LSD si dali tri percentá detí, metamfetamíny a látku GHB (nazývaná aj tekutá extáza) dve percentá detí. Vo všetkých prípadoch je to o percento viac ako v priemere Európy. Kokaín s dvomi percentami, crack a heroín s percentom sú v priemere krajín. Menej ľudia skúšali iba amfetamíny.

Údaje za vlaňajší rok ukazujú, že marihuana je celkovo stále najobľúbenejšia. Fajčí ju 9,3 percenta ľudí, väčšina má menej ako 34 rokov. Párty drogu extázu užíva 1,2 percenta našich obyvateľov, najmä mladší ako 25 rokov. Amfetamíny a kokaín skúšalo menej ako percento ľudí.

V širokej skupine najčastejších užívateľov drog od 15 do 34 rokov je Slovensko pri marihuane s 9,3 percenta ľudí v druhej polovici európskych krajín a pri extáze a amfetamínoch zhruba v polovici. Okrem Rumunska je Slovensko krajina s najmenším počtom užívania kokaínu.

Drogová situácia na Slovensku za rok 2016.

Úmrtí je málo iba naoko

V porovnaní s inými krajinami je Slovensko na chvoste aj pri predávkovaniach drogami, tento výsledok však treba vnímať s veľkými  pochybnosťami.  Na Slovensku vôbec nie je zrejmé, či prípady pribúdajú a koľko ich presne je. Odborník na závislosti Ľubomír Okruhlica hovorí, že máme nízku, iba asi 10-percentnú pitvanosť ľudí v porovnaní s Fínskom, kde je 99-percentná.

V roku 2015 zomrelo podľa správy Európskeho monitorovacieho centra na predávkovanie na Slovensku 27 ľudí. V prepočte na milión obyvateľov je to sedem ľudí, výrazne viac umierajú ľudia na severe Európy. Najvyšší počet úmrtí bol v Estónsku (103 na milión obyvateľov), vo Švédsku (100) a v Nórsku (76).

Príčina smrti sa bez podrobnejšieho skúmania môže na Slovensku uzavrieť napríklad ako zlyhanie srdca a nie predávkovanie. Ak obeť nemá drogu pri sebe, či nemá viditeľné vpichy, je ťažšie určiť príčinu než v porovnaní s alkoholom, ktorý cítiť.

Počet úmrtí pri predávkovaní na milión obyvateľov.

Národné centrum zdravotníckych informácií má iné dáta ako Európske monitorovacie centrum a vie o 15 prípadoch predávkovania na Slovensku v roku 2015. Rok predtým ich bolo iba sedem a v roku 2013 to bolo 12 ľudí. V iných krajinách je to ročne niekoľkonásobne viac prípadov.

„Som presvedčená, že čísla na Slovensku sú podhodnotené. Myslím si, že mnohé prípady sa po úmrtí neriešia a tiež zohráva rolu stigmatizácia a predsudky,“ hovorí Iveta Chovancová zo združenia Odyseus, ktoré vykonáva terénnu sociálnu prácu, vrátane výmeny injekčných striekačiek.

Rodina podľa Chovancovej skôr zvládne ako oficiálny dôvod úmrtia napríklad zlyhanie srdca než predávkovanie, za ktoré by ich okolie ešte aj odsudzovalo, rovnako ako aj zosnulého človeka, za ktorým smútia. „Tiež mám pochybnosť, či sa pitvy realizujú aj na ľuďoch užívajúcich drogy, ktorí patrili medzi sociálne vylúčené skupiny a ani počas života nemali prístup k zdravotnej starostlivosti.“

Okruhlica hovorí, že aj napriek nepresným štatistikám a prípadom, ktoré unikajú štatistikám, máme nízku úmrtnosť pre prísnu protidrogovú politiku – Slovensko má jedny z najprísnejších trestov v Európe nielen pri väčších množstvách a tvrdých drogách, ale aj v prípade drobných užívateľov marihuany.

Porovnanie počtu užívateľov drog v Európe.

Extáza je silnejšia a zabíja

Väčšinou sa ľudia predávkujú heroínom, často v kombinácii s inými látkami. Počet úmrtí stúpa najmä v Spojenom kráľovstve. Denník Guardian informoval aj o zvýšenom riziku pri užívaní extázy. S rastúcim počtom užívateľov a kvalitou drogy stúpa aj počet smrteľných prípadov.

V roku 2010 zomrelo osem ľudí, v roku 2015 až 57. Na trhu sú rôzne dávky drogy a bez testu ľudia nedokážu odhadnúť, akú silnú drogu si kúpili, rozdiel môže byť napríklad od 20 miligramov látky MDMA až po 250 miligramov v jednej tabletke. Ľudia tak prakticky nedokážu odhadnúť, kedy už riskujú predávkovanie.

Imrich Šteliar z Národného monitorovacieho centra pre drogy hovorí, že na Slovensku počet užívateľov nie je až taký veľký, no extáza je u mladých populárna a môže sa stať, že sa také prípady vyskytnú aj u nás. Zatiaľ o nich nepočul. Za posledné roky podľa neho stúpla zložka účinnej látky. „Ľudia, ktorí boli zvyknutí na nižšiu dávku, sa môžu nechtiac predávkovať.“

V Anglicku drogy testujú

V Spojenom kráľovstve niektoré organizácie na festivaloch testujú zloženie drog, aby takýmto prípadom predišli. Podobný projekt podľa Šteliara chýba aj na Slovensku, no zákon nič podobné zatiaľ nedovoľuje.

„Chýbajú tu pomocné služby, ktoré by dokázali zmierniť riziko, že aj jednorazový experiment a zvedavosť sa môžu skončiť tragicky. Človek dostane informáciu, aké účinky môže očakávať, prípadne varovanie, že môže ísť o smrteľnú dávku. Služba je anonymná a beztrestne dostupná práve na festivaloch a hudobných akciách, kde ľudia tieto zážitky často vyhľadávajú,“ hovorí Chovancová.

Ľudia, ktorí sa podľa nej rozhodnú drogu užiť, sú vystavení nevyspytateľným rizikám a na Slovensku neexistujú preventívne mechanizmy, ktoré by im pomohli chrániť zdravie.

„Vždy sa nájdu ľudia, ktorí budú drogy užívať, ale môžu dostať poradenstvo, ktoré zabráni tragédii. Verím, že je lepšie zachrániť život než moralizovať.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie