Denník N

Školenie u Junckera nebolelo, Fico je zvyknutý v Bruseli počúvať

Premiér si síce od predsedu Komisie vypočul, že nič sa meniť nebude, ale nebola to zbytočná cesta.

Veľvyslanec V4 pre tému dvojitej kvality potravín Robert Fico dopadol na stretnutí s predsedom Európskej komisie presne tak, ako musel aj on od začiatku predpokladať.

V Komisii mu diplomatickým jazykom povedali, že žiadne rýchle opatrenia nechystajú ani teraz, ani v budúcnosti. Ficovi sľúbili zorganizovať o téme konferenciu a namiesto zmien v smerniciach či nariadeniach len brožúrku o tom, ako správne používať súčasné európske predpisy. No ani tú hneď teraz, V4 si na ňu musí počkať do septembra.

Veľvyslanec V4, ktorý ešte pred týždňom žiadal Európsku komisiu o „rýchle riešenia“, sa teda uspokojil s tým, že teraz hneď nebude Komisia robiť nič a časom len sťažovateľom z V4 vysvetlí, ako majú problém riešiť oni sami.

Tak, ako bol Fico pred týždňom tradične doma hustý a vyhrážal sa Komisii protiopatreniami, tak bol na brífingu pred Junckerovou zasadačkou tradične krotký. Poslušne sa usmieval aj v momente, keď si predseda Komisie neodpustil ironickú poznámku o tom, že je to prvý raz, čo V4 chce dať Komisii väčšie právomoci.

Juncker tým myslel na požiadavku, aby sa pre podozrenia z dvojakej kvality potravín menili európske normy a aby pri tom získala nové povinnosti a právomoci Európska komisia.

Len pripomíname, že Juncker to nateraz odmietol ako zbytočné a ešte aj dodal, že aj tak by to bol proces, ktorý by trval roky. Teda ani vo sne žiadne „hneď“ a „urýchlene“, ako Fico žiadal, keď rozprával pre svoje publikum v Bratislave.

Výsledok celej Ficovej iniciatívy však ani zďaleka nie je fiaskom. Keď predseda príde domov do Bratislavy, bude sa znova tváriť, že ich tam v tom Bruseli všetkých dal do pozoru a že firmy už čoskoro začnú brať tému dvojakej kvality potravín vážne. Výmysel to bude iba spolovice.

Šéfovia vlád V4 na jar zobrali tému kvality potravín a iných produktov za svoju, zviezli sa na prirodzenej emócii ublíženosti nových krajín.

Dali tým však najavo, že establišment ten problém berie vážne a nenechali, aby sa na nej zviezli napríklad fašisti či internetoví putinovci. Fico a spol. zároveň za tri mesiace prinútili Európsku komisiu, aby aj ona dala najavo, že rozumie pocitu „občanov druhej kategórie“. Komisia už niekoľko mesiacov partnerom vo V4 opakuje, že ten problém nevie riešiť len tak za pár týždňov, no dodáva, že ho berie vážne a že nespokojnosť východnej Európy rešpektuje.

To všetko vidia firmy, ktoré sa novému trendu veľmi rýchlo prispôsobia. Vedia, že dlhodobo nemôžu porážať vlastných zákazníkov a politikov, ktorí ich zastupujú. Koncerny sa preto budú snažiť zmeniť svoje postupy skôr, ako Európska komisia naozaj naštartuje novú celoeurópsku reguláciu.

Dvojaká kvalita potravín rokmi prestane byť témou a politici ako Robert Fico si to budú pripisovať ako svoju zásluhu. Ak napríklad v prípade slovenského premiéra zabudneme na populizmus a dvojtvárnosť s tým spojenú, bude to zaslúžené.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie