Denník N

V roku 1976 ten film v jeden večer videlo 20-tisíc ľudí, teraz tristo, ale o to vôbec nejde (foto)

V banskobystrickom amfiteátri znovu premietli Spielbergove Čeľuste. Nový rekord nepadol, dôležitejšie je niečo iné.

O tvrdení, že ak si rôzne generácie nemajú navzájom čo povedať, tak pokrok nenastane, sa dá pochybovať len do chvíle, keď spoznáte tím ľudí okolo občianskeho združenia za! amfiteáter. Tvoria ho študenti, premietači v strednom veku aj pamätník. Všetci majú radi filmy, dokázali zrekonštruovať starú techniku a opäť sprevádzkovať letné kino v Banskej Bystrici.

Ľudia tam začali chodiť z rôznych dôvodov. Pamätníci pripomenúť si čaro atmosféry sledovania filmov pod holým nebom, s dekami a piknikovou výbavou, mladí preto, lebo už poznajú len multiplexy. Reakcie na to, čo sa deje na plátne, sú v amfiteátri oveľa uvoľnenejšie, najmä pri starých klasikách diváci nahlas hovoria hlášky z dialógov alebo vtipne komentujú dej a filmy viac prežívajú. Práve atmosféra vysvetľuje, prečo sa niekto rozhodne prísť do letného kina aj na novinky, ktoré by si mohol pozrieť vo väčšom pohodlí a s lepším zvukom v moderných multiplexoch.

Tento týždeň v Banskej Bystrici hrali Čeľuste, kultový hit Stevena Spielberga, s ktorým sa spája absolútny divácky rekord v histórii bystrického „amfíka“. V roku 1976 si ho tam prišlo pozrieť neuveriteľných 20-tisíc ľudí. Ako je možné, že americký film sa rok po svetovej premiére mohol premietať v komunistickomČeskoslovensku, a prečo mal práve on takú návštevnosť?

„Už predtým sa k nám dostávali americké filmy, napríklad muzikály alebo Kleopatra. Čeľuste však boli prvým hororom a mali veľmi dobrú propagáciu, aj v rozhlase sa hovorilo, že sa budú premietať na pofestivalovej prehliadke,“ spomína dlhoročný premietač a pracovník Slovenského filmu Pavol Tomášovský. Jeho historky a spomienky na amfiteáter aj na osobnosti ako Paľo Bielik by sa dali počúvať hodiny, ale dnes sme prišli najmä za Čeľusťami.

Ak ste na čísla, nový rekord v návštevnosti nepadol. Ale 337 platiacich divákov by potešilo každý multiplex a podstatné je niečo iné. Že najviac ľudí chodí do banskobystrického amfiteátra na nové filmy. Nové slovenské filmy. Učiteľku videlo 1700 divákov, Únos tiež výrazne nad tisíc. Striedanie dobrých noviniek s kultovou klasikou je zjavne dobrá stratégia. Pozrite si fotoreportáž z Čeľustí a niekedy sa skúste zastaviť v tomto letnom kine sami. Napríklad 8. augusta tam uvedú Špinu aj s osobnou účasťou herečky Dominiky Morávkovej, 22. augusta kultový Prelet nad kukučím hniezdom. A možno bude aj ďalší vianočný špeciál – mnohí návštevníci totiž dodnes spomínajú na predvianočnú projekciu filmu Pelíšky s kapustnicou a čajom.

Štatutár občianskeho združenia za! amfiteáter Juraj Havlík (uprostred v bielom), druhý a tretí zľava premietači Ivan Školuda a Michal Jaso. Okolo nich kamaráti – ďalší členovia občianskeho združenia i dobrovoľníci.

Kapacita banskobystrického amfiteátra sa oproti minulosti zmenšila, dnes je okolo 5-tisíc návštevníkov.

Analógové premietačky stále fungujú a dokážu premietať aj panoramatické 70-milimetrové filmy. Tie sa znovu vracajú, v tomto formáte napríklad nakrútil Tarantino Osem hrozných a Christopher Nolan svoju novinku Dunkirk. Ľudia okolo letného kina by najradšej skombinovali staré technológie s možnosťami nového digitálu, na to však potrebujú získať grant z Audiovizuálneho fondu.

Letné kino ponúka nezameniteľnú atmosféru, v Banskej Bystrici aj s výhľadom na centrum mesta.

Juraj Havlík uvádza film Čeľuste. Letné kino s ním dramaturguje Slavomír Sochor, ďalší z novej generácie miestnych kultúrnych aktivistov.

Veľká pavučina pred premietacou kabínou projekciu filmov nenarušuje. Ďalšia vec, ktorú v multiplexoch nezažijete.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie