Denník N

7 dobrých správ: pražská knižnica vecí, slovenské potraviny a pápež ekológom

„Hlavne lokálne,“ slovenskí farmári otvárajú sieť obchodov s potravinami. V Prahe je populárne deliť sa o veci, vznikajú tu knižnice vecí.

Slovenskí farmári zakladajú vlastné obchody

Lokálne potraviny majú cenovú konkurenciu zo zahraničia, čo pre poľnohospodárov zo Slovenska predstavovalo tlak na čoraz viac znižujúce sa ceny, ale predovšetkým kvalitu potravín.

Ambíciou skupiny farmárov zo združenia Farmfoods je preto vybudovať sieť obchodov výlučne s lokálnymi potravinami, aby sa zachovala ich kvalita.

„Zisťovali sme, čo môže byť naša najväčšia výhoda. Prišli sme k záveru, že ňou môže byť úplná kontrola a dohľad nad celým reťazcom výroby a predaja našich potravín – od poľa cez spracovanie až po obchod,“ vysvetlil pre portál Aktuality Tomáš Németh, ktorý je výkonným riaditeľom Farmfoods.

Foto: Farmfoods/facebook.com

Farmári spočiatku predávali svoje výrobky v piatich pojazdných predajniach, ktorých majú teraz už trojnásobok, a tento rok otvorili aj prvú kamennú predajňu v Rožňave.

V blízkej budúcnosti plánujú otvoriť obchody napríklad v Košiciach, Rimavskej Sobote či Michalovciach.

Členovia hospodárstva obhospodarujú celkom viac ako 17-tisíc hektárov pôdy a chovajú tisícky hospodárskych zvierat. Nateraz fungujú ako uzavreté spoločenstvo, v budúcnosti však plánujú spoluprácu s ďalšími farmármi a výrobcami.

Netradičná pražská knižnica

Vybavenie na pétanque si nemusia obyvatelia Prahy hneď kupovať, stačí sa zaregistrovať v knižnici Goetheho inštitútu, kde si už viac ako mesiac možno okrem kníh požičať veľa iných užitočných vecí.

Spoločný priestor, zdieľanie namiesto potreby vlastnenia, je v Prahe čoraz populárnejšie.

Kolektív kamarátov z Library of Things tento týždeň otvoril ďalšiu knižnicu vecí, kde si možno požičať veci, ktoré človek nepotrebuje veľmi často a ušetrí tým ich kúpu.

Od knižnice vecí v Goetheho inštitúte sa ponuka tejto Library of Things trochu líši, mladý kolektív tu chce predovšetkým vybudovať komunitný priestor a podporujú zdieľanú ekonomiku.

Foto: Library of Things/facebook.com

„Začali sme tak, že každý z nás venoval dve až štyri veci, teraz ich máme v počte tridsať až štyridsať,“ povedal pre pražský Deník jeden zo zakladateľov, Peter Žabka.

Zbierka vecí preto prebieha plynule a každý, kto by chcel niečo kolektívu darovať na účely knižnice, je viac než vítaný. Jedinou podmienkou je stále dobrý a funkčný stav vecí.

Inšpiráciou pre mladý kolektív boli podobné knižnice v Británii, preto si ponechali anglický názov.

Keďže tvorcovia projektu budú potrebovať zabezpečiť nevyhnutné zariadenie knižnice, výpožičky v knižnici budú spoplatnené.

Ako pre pražský Deník povedal Žabka, pôjde o sumu od päťdesiat korún až po niekoľko málo sto, vždy v závislosti od predmetu. Veci si budú môcť užívatelia knižnice požičať na týždeň.

Kolektív sa hlási k zásadám zdieľania skúseností, k princípu „vyrob si sám“ či k ekologickým hodnotám, ktoré budú premietať do sprievodného programu knižnice.

Ilustrácie dodávajú odvahu

Ilustrovaná príručka o tom, ako reagovať na islamofóbne obťažovanie, sa stala na internete minulú jeseň veľmi populárnou a niektoré americké mestá sa ju rozhodli zverejniť pre cestujúcich.

Ide tak o snahu dodať odvahu cestujúcim, že ak sa stanú svedkami urážok pre náboženskú alebo rasovú neznášanlivosť, aby sa nebáli zasiahnuť. Vhodne a bezpečne, tak ako navrhuje práve príručka.

Na vlnu vzrastajúcej islamofóbie vo Francúzsku zareagovala umelkyňa Marie-Shirine Yener vytvorením sprievodcu, kde krok za krokom navrhuje riešenie, ako pomôcť obetiam islamofóbie vo verejnej doprave.

„Udržujte s nimi očný kontakt a nepripúšťajte prítomnosť útočníka: neprítomnosť reakcie od vás dvoch ho bude tlačiť k tomu, aby čoskoro odišiel,“ znie jedna z rád z ilustrovaného sprievodcu.

Podľa umelkyne by práve táto forma mohla pomôcť prekonať u ľudí syndróm „nezúčastneného pozorovateľa“ a posmeliť ich do aktívneho konania.

Ilustrácie sa stali rýchlo populárnymi a dostali sa do pozornosti štyroch ľudí z amerického San Francisca, ktorí sa snažili zinkluzívniť miestny dopravný systém.

Nedávno sa k San Franciscu pridal aj Boston, kde sa ilustrácie francúzskej umelkyne stali súčasťou kampane verejnej dopravy. V uliciach Bostonu v rámci nej pribudne na najbližší polrok 50 plagátov na autobusových zastávkach a ďalších verejných miestach.

„Vzdelávanie je kľúčom v boji proti intolerancii a tieto plagáty zdieľajú jednoduchú stratégiu na angažovanie sa s ostatnými v okolí,“ povedal vo vyjadrení starosta Bostonu Martin Walsh.

Koniec spaľovacím motorom v Británii

Od roku 2040 sa skončí v Británii predaj dieselových a benzínových motorov, podľa britského ministra životného prostredia Michaela Gova tieto vozidlá nielen spôsobujú obyvateľom zdravotné problémy, ale škodia aj klíme.

Británia sa pridala k Francúzsku, ktoré vydalo tiež zákaz predaja áut so spaľovacím motorom od roku 2040, informovala BBC.

Toto rozhodnutie je súčasťou pripravenej stratégie boja proti znečisťovaniu ovzdušia, ktorú čoskoro britská vláda zverejní.

„Zlá kvalita ovzdušia predstavuje v Británii najväčšie environmentálne riziko pre ľudské zdravie a vláda je rozhodnutá prijať prísne opatrenia v čo najkratšom čase,“ povedal pre Guardian hovorca britskej vlády.

Foto: TASR/AP

Silne znečistené ovzdušie trápi obyvateľov viacerých miest v Británii. Predovšetkým však Londýn, kde boli už 5. januára prekročené celoročné európske limity znečistenia.

Britská vláda predpokladá, že miera znečistenia spôsobí asi 40-tisíc predčasných úmrtí ročne.

A Británia nie je jediná. Japonsko je priekopníkom, kde už na prelome tisícročia dieselové autá z ulíc Tokia vymizli.

Na dopravné prostriedky bez emisií spolieha aj Nórsko už od roku 2025 či India, ktorá od roku 2030 povolí registrácie len elektromobilom.

Nemecko napríklad upozorňuje, že elektromobily samotné na zníženie emisií nestačia. Je dôležité, z akého zdroja pochádza elektrina, keďže jej veľká väčšina sa stále produkuje spaľovaním hnedého uhlia.

Katarzia upozorňuje v novej skladbe na násilie páchané na ženách

„Púder, tiene, krvavé prstene,“ znie text novej pesničky speváčky Katarzie s názvom Nikomu nepatríš o jednej z najvážnejších foriem násilia.

Nová skladba vznikla v rámci kampane Pretože hovorím nie a upozorňuje na častú situáciu, keď sa týrané ženy hanbia a myslia si, že sú samy na vine.

„Vinný je ten, kto takéto rany spôsobil,“ vysvetlila pre české Rádio Wave Katarzia pesničku, ktorú sama zložila aj naspievala.

Chce ňou podporiť ženy, ktoré v násilnom vzťahu žijú. Katarziu k jej tvorbe inšpiroval rozhovor dvoch žien v reštaurácii, ktoré sa rozprávali o problémoch vo vzťahoch.

Jedna hovorila o psychickom vydieraní zo strany muža, ktorý ju týra a finančne vydiera, pretože nepracuje. Odpoveďou bolo, že je to v poriadku, aspoň sa nemusí hnať sama za peniazmi.

Kampaň má zvýšiť povedomie o násilí na ženách, ktoré sa má ako správanie bezpodmienečne odmietať.

„Chcem im dať silu na to, aby svoju situáciu začali bezpečným spôsobom riešiť,“ povedala Katarzia.

Škótsko sa posilňuje v produkcii čistej energie

V uplynulom mesiaci dokázali škótske veterné turbíny vyprodukovať ekvivalent 118 percent všetkej energetickej spotreby domácností v Škótsku, čo predstavuje takmer 3 milióny domácností.

Svetový fond na ochranu prírody vďaka analýze údajov od fondu Weather Energy zistil, že veterná energia v Škótsku pomohla stanoviť nový rekord pre obnoviteľné zdroje energie.

„Niet pochýb o tom, že obnoviteľné zdroje pomáhajú domácnostiam vyhnúť sa čoraz viac fosílnym palivám pre ich potreby elektrickej energie,“ povedala pre The Independent Karren Robinsonová z fondu Weather Energy.

Ilustračná fotka: TASR/AP

Škótsky minister Paul Wheelhouse tvrdí, že v prvom štvrťroku bola produkcia elektriny z obnoviteľných zdrojov o 13 percent vyššia ako v minulom roku.

Totálna kapacita obnoviteľnej energie z obnoviteľných zdrojov momentálne predstavuje štvornásobné navýšenie oproti minulému desaťročiu.

Viac ako polovica energie v Škótku pochádza z obnoviteľných zdrojov a Škótsko a politiky škótskej vlády v oblasti energetiky predstavujú vzor v čoraz viac posilňujúcej pozícii využívania čistej energie.

Do ulíc Edinburghu napríklad pribudne aj tridsať nových zelených autobusov, aby sa zlepšila kvalita ovzdušia s menšími emisiami.

Pápež František vypol všetky fontány vo Vatikáne

Vo Vatikáne je viac ako sto fontán, v uliciach a záhradách, a pápež František sa ich rozhodol vypnúť. Vrátane dvoch výnimočných umeleckých diel z obdobia baroka.

Taliansko sužuje dlhotrvajúce sucho, ktoré ovplyvňuje dve tretiny poľnohospodárskej pôdy, a stovka zapnutých fontán každý deň je podľa pápeža plytvaním vodou.

Foto: TASR/AP

Ide o prvé plošné zastavenie vody vo fontánach v histórii Vatikánu a je to pápežovo solidárne gesto s Rímom.

„Toto rozhodnutie je v súlade s pápežovým ekologickým myslením: nemôžete plytvať a niekedy musíte byť ochotní niečo obetovať,“ povedal pre Reuters hovorca Vatikánu Greg Burke.

Pápež František v roku 2015 napísal encykliku, v ktorej upozorňuje na globálnu nerovnosť, vplyv ľudskej aktivity na klimatickú zmenu a aj na to, že ľubovoľné zaobchádzanie s prírodou sa nedá ospravedlniť.

Pitná voda je zdrojom života na zemi, nielen ľudského, ale predovšetkým pre prírodné ekosystémy, od ktorých závisí prežitie človeka na Zemi.

Na ľudský zlozvyk plytvania dôležitými zdrojmi upozorňuje pápež František okrem encykliky aj nariadením vypnutia fontán.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie