Denník N

Na mieste PKO vyrastie Riverpark 2, developer na seba privolal hnev kritikov

Budúci južný pohľad od Dunaja a rez budovami. Zdroj: EIA
Budúci južný pohľad od Dunaja a rez budovami. Zdroj: EIA

Na nábreží vyrastie komplex apartmánov, bytov a obchodov. Developer tvrdí, že tam budú aj „komunitné záhrady“.

Developer bratislavského Riverparku sa nepoučil, krásnu nábrežnú promenádu nechystá ani v jeho pokračovaní.

Na mieste zbúraného bratislavského PKO vyrastie polyfunkčná budova, developer ukázal prvé náčrty projektu, ktoré musel predložiť do posudzovania vplyvov na životné prostredie. Neukazujú, ako presne bude budova vyzerať, len zhruba. Aj tak kresby vyvolali odmietavé reakcie.

Hranatá lichobežníková stavba vedľa Riverparku, na ktorej spolupracovali J&T Real Estate a Cresco Group, bude prakticky jeho pokračovaním. O vizualizáciách prvej časti Riverparku 2, ktorá má patriť developerovi Cresco Group, informoval portál YIMBY, ktorý sa venuje bratislavskej architektúre.

Developer v zámere výstavby presviedča, že stavba si „kladie za cieľ pokračovať v tradícii výnimočnosti tohto priestoru pre Bratislavčanov, propagovať a popularizovať nábrežie Bratislavy v širšom spoločenskom meradle, v úzkom kontexte s už vybudovaným River Parkom“.

„Projekt, tak ako je navrhnutý, predstavuje mimoriadne drsný zásah do budúceho výzoru nábrežia,“ píše o projekte YIMBI. „Je len málo príkladov takej zreteľnej privatizácie priestoru, ako je návrh ‚CPR-A‘, kde sú potenciálne verejné priestory takmer v centre mesta nahradené súkromnými záhradkami, ironicky nazvanými komunitné záhrady.“

Návrh ironizuje aj mestská poslankyňa Lucia Štasselová. „Keďže sa hlavné mesto pod hrozbou pokuty zbavilo svojej úlohy regulovať nábrežie Dunaja, milí občania, na nábreží bude toto. S láskou vaše JaT,“ napísala na Facebooku.

Najmä apartmány, potom stačí menej parkovania

Priamo na nábreží vyrastie deväťpodlažný komplex budov s kamenným obkladom a so sklenenými stenami. Pod zemou budú ďalšie tri podlažia. Väčšinu priestoru zaberú apartmány (174).

„Vďaka vytvoreniu apartmánov by malo byť možné znížiť počet parkovacích miest, ktorých je navrhnutých 661, umiestnené by mali byť všetky v podzemnej garáži, na povrchu parking nebude,“ píše o tom YIMBY.

Bytov s rozlohou od 60 do 90 štvorcových metrov bude 53, menších bytov bude 31 a väčších 37. Obchody zaberú 1899 štvorcových metrov. Developer píše, že chce v komplexe zriadiť „komunitné záhrady“, v blízkosti fasád budú vyhradené pre obyvateľov.

Úpravou má prejsť aj nábrežie, na promenáde pribudne informačný systém, cyklostojany, lavičky a koše. Celkové náklady na stavbu budú asi 50 miliónov eur.

Projekt PKO/Boogle Architects

Súdy o PKO sa skončili, má byť planetárium

Z návrhov zatiaľ nie je jasné, ako bude riešené planetárium v tvare červenej kvapky v centrálnej časti komplexu s námestím. Primátor Ivo Nesrovnal na planetáriu trval spolu so stiahnutím žalôb na mesto výmenou za symbolický predaj mestských pozemkov za euro.

Henbury Development vyčíslilo ešte v roku 2015 svoje pohľadávky voči mestu na 43 miliónov eur. O PKO a jeho okolie prebiehal súd, či mestskí poslanci predajom pozemkov pod PKO rozhodli aj o zbúraní objektu a či tak mohol bývalý primátor Andrej Ďurkovský zmluvu o spolupráci pri búraní s Henbury uzavrieť bez ich súhlasu.

V októbri 2014 bratislavský krajský súd rozhodol, že zmluva je platná. Naznačil však, že súhlas či nesúhlas poslancov s búraním by mohol definitívne vyriešiť Najvyšší súd. Mesto naň v novembri 2014 podalo dovolanie a čaká sa tak na definitívny verdikt.

Návrh na zbúranie PKO a jeho nahradenie planetáriom Nesrovnal podporoval ako riešenie dlhého sporu. Nový projekt bol podľa neho výsledkom rokovaní a spĺňa podmienky mesta na vybudovanie promenády s centrálnym námestím, cyklotrasu, protipovodňovú ochranu a aj zachovanie kultúrno-spoločenskej funkcie budovy.

„Priestory planetária a mediatéky by popri vzdelávaní mohli slúžiť aj na koncerty, malé divadelné formy, prednášky a diskusie. Takto si táto časť promenády zachová svoju kultúrnu funkciu tak, ako na tom trvalo mesto,“ písal developer po dohode v roku 2015.

V predchádzajúcom volebnom období za primátora Milana Ftáčnika poslanci na čele s dnešným primátorom Ivom Nesrovnalom schválili uznesenie o tom, že mesto žiada PKO zachovať.

Nákresy Riverparku 2, ako vyzeralo PKO a ako vizualizácie

Projekt PKO/Boogle Architects
Projekt PKO/Boogle Architects
Planetárium plánované na mieste dnešného PKO. Vizualizácia – Henbury Development
Už zbúraná budova PKO. Ilustračné foto – TASR
Jedna z minulých možností prestavby – čiastočne zachovaná stavba PKO obstavaná novými budovami. Vizualizácia – Nové PKO

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie