Denník N

Orbán si značkuje južné Slovensko. Tri dôvody, prečo to nie je v poriadku

Maďarsko nie je jediná európska krajina, ktorá nám posiela miliónové dotácie. Problémom sú však motívy maďarského premiéra.

Vláda v Budapešti chce dať takmer šesť miliónov eur futbalovému klubu v Komárne. Nie je to jediná investícia tohto druhu na Slovensku. V dokonalom svete by sme sa mali tešiť, že nám niekto nezištne dáva toľko peňazí na projekty, do ktorých sa nám nechce alebo na ne nemáme. Vo veľkom to predsa robí Únia, ale aj Nórsko. Vo svete Viktora Orbána to však také jednoduché nie je. Dôvodov sa dá nájsť viac, tu sú tri základné:

1. Nespokojní by mali byť maďarskí daňoví poplatníci. Maďarsko je na tom ekonomicky o dosť horšie ako Slovensko. Časti Orbánových voličov napriek tomu môže imponovať, že takto investuje v inej krajine a dokazuje tým vlastnú silu. V skutočnosti však z pohľadu maďarského rozpočtu ide o trestuhodné rozhadzovanie na bezvýznamný klub, za ktorým je (aj) Orbánova vášeň pre futbal. Za vlastným domom v malej dedinke pri Budapešti napríklad dal postaviť štadión s takmer dvojnásobnou kapacitou, než má dedina obyvateľov. Peniaze už roky rozhadzuje na celý maďarský futbal, ale s biednym výsledkom. Kto sa v ňom trochu vyzná, povie vám, že dokonca aj naša chudobná liga je v porovnaní s tou maďarskou výrazne lepšia. Napriek tomu do maďarskej chodia podpriemerní hráči za omnoho lepším zárobkom.

2. Protestovať by mala maďarská opozícia. Nevieme, koľko dvojakých občanov Orbán na Slovensku získal. Väčšina z nich, ak nie všetci, sú však jeho voliči. Podobnými ťahmi si ich ďalej zaväzuje a v podstate medzi nimi vedie permanentnú kampaň, aby si zabezpečil znovuzvolenie, čo bol hlavný dôvod prijatia maďarského zákona o dvojakom občianstve. No a politická opozícia v Maďarsku s tým nemôže vôbec nič robiť, pretože vládna propaganda sa s pomocou štátnych televízií šíri aj cez hranice. Samozrejme, maďarský premiér takto o svojej veľkosti presviedča aj voličov v Maďarsku.

3. Viktor Orbán je nacionalista. To, že sa tak aktuálne smerom k Slovensku otvorene neprejavuje, je výsledkom vonkajších okolností a jeho kalkulu. Zatiaľ si aspoň takto značkuje svoje územie. V tom istom Komárne teraz napríklad peniaze z Budapešti zaplatia rekonštrukciu veľkej chátrajúcej historickej budovy priamo v centre mesta. Roky z nej opadáva omietka, ale mesto nenašlo peniaze na opravu. Milióny Orbán nalial už aj do dunajskostredského klubu a príkladov by sa našlo viac vo všetkých krajinách, kde žije maďarská menšina. Pre maďarských nacionalistov to je dôkaz, že sa o nich dokáže postarať len Maďarsko. Pre slovenských zas potvrdenie maďarskej rozpínavosti a zlých zámerov. Lenže aj tí, čo nepatria ani do jednej z týchto skupín, sa pri Komárne právom čudujú.

A čudujú sa asi aj v Smere a SNS. Za prvej spoločnej vlády zastavili maďarského prezidenta na komárňanskom moste a rozpútali proti Maďarom verbálne peklo, ktoré trvalo takmer celé štyri roky ich vládnutia. Teraz je tá istá zostava zatiaľ ticho. Po prvé preto, lebo keby to chcela zakázať, len by tým rozpútala zbytočné vášne a Orbán navyše nerobí nič, čo by bolo v rozpore s pravidlami Únie. Po druhé preto, lebo slovenský premiér je s Viktorom práve zadobre. Podobné aktivity by mu však raz mohli poslúžiť ako vhodná zámienka na utlmenie účelového priateľstva proti Bruselu. Ficovi už tak nemusí vyhovovať, pretože sa s Úniou teraz snaží byť veľký kamarát.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie