Denník N

Policajti obvinili Kotlebu za šeky so sumou 1488 eur, vraj odkazovali na nacistickú symboliku

Marian Kotleba na tlačovej konferencii 28. júla 2017. Foto N – Tomáš Benedikovič
Marian Kotleba na tlačovej konferencii 28. júla 2017. Foto N – Tomáš Benedikovič

Marian Kotleba sa podľa polície dopustil trestného činu prejavu sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu práv a slobôd.

Lídra Ľudovej strany Naše Slovensko a banskobystrického župana Mariana Kotlebu obvinili z trestného činu extrémizmu, konkrétne z prejavu sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu práv a slobôd.

Kotleba sa ho údajne dopustil, keď v marci tohto roku na straníckej akcii odovzdával sociálne slabším rodinám šek v hodnote 1488 eur. Ako prvý správu priniesol portál pluska.sk.

Obvinenie potvrdila polícia aj oficiálne. „Môžeme potvrdiť, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru dňa 20.7.2017 vzniesol obvinenie osobe  M. K. za prečin prejav sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd,“ odpísal hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

„Ďalšie informácie vzhľadom na prebiehajúce úkony trestného konania, nie je možné poskytnúť,“ dodal policjaný hovorca.

Biele deti a Hitler

Kombinácia čísel 14/88 je známym neonacistickým odkazom. Číslo 14 je odkazom na frázu 14 slov, ktorú radi opakujú neonacisti. Jej autorom je americký rasista David Lane, ktorý zomrel v roku 2007. Lanova veta znie: „My musíme chrániť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí.“

Číslo 88 zasa odkazuje na ôsme písmeno v abecede, teda písmeno „H“, a slúži ako symbolika pre nacistický pozdrav „Heil, Hitler!“.

Kotlebovi by v prípade odsúdenia mohli hroziť aj tri roky väzenia, v realite však odsúdení dostávajú skôr nižšie tresty a podmienky. Zákon však hovorí, že poslanec parlamentu stráca svoj mandát po odsúdení za úmyselný trestný čin, alebo bol odsúdený za trestný čin, ak „súd nerozhodol v jeho prípade o podmienečnom odložení výkonu trestu odňatia slobody“.

V prípade dokazovania trestných činov extrémizmu polícia často naráža na dokázanie úmyslu, že obvinený chcel svojím správaním naozaj propagovať hnutie smerujúce k potlačeniu práv iných. Prihliada sa napríklad aj na situáciu, v ktorej sa celý skutok odohral. Je napríklad rozdiel, či niekto hajluje opitý na ulici v piatok večer, alebo na koncerte neonacistickej kapely.

Kotleba sa tvári, že fašista je Fico

Kotlebovci dnes zorganizovali aj tlačovú konferenciu v súvislosti s ich trestným oznámením na premiéra Roberta Fica. Kotleba informoval, že polícia ho odmietla s vysvetlením, že z minulosti premiéra je zrejmé, že nie je osobou s extrémistickým pozadím.

Na svoje obvinenie líder ĽSNS vôbec nereagoval s odkazom, že sa o ňom dozvedel až cestou do Bratislavy z médií. Nechcel komentovať ani to, či strana mala rozdávať šeky s hodnotou 1488 eur, lebo to vraj nie je téma dnešnej ich tlačovej konferencii.

Kotleba ešte v máji na banskobystrickej krajskej prokuratúre podal trestné oznámenie na Roberta Fica za jeho výrok: „Nuž, aj Hitler mal dobrý ekonomický program, a dobre vieme, ako to dopadlo.“ Na tlačovke novinárom pripomenul aj ďalšie Ficove výroky kritizujúce Rómov.

Kotleba na trestné oznámenie využil vetu, ktorú Fico povedal v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu 28. januára. Veta bola súčasťou dlhšej odpovede premiéra na otázku moderátora Braňa Dobšinského, či Kotlebovu stranu považuje za fašistickú.

„Áno, ak si zoberieme všetky prvky, ktoré dnes vnímame pri tomto politickom zoskupení, môžeme hovoriť, že tu máme reálne opäť protofašizmus v slovenskej politike, a proti tomuto sa ja chcem absolútne principiálne postaviť,“ povedal premiér.

„Chcem sa postaviť aj proti tomu, že s takýmito ľuďmi bez problémov dnes rokujú predstavitelia opozície, predovšetkým SaS-ka, ktorá hovorí, že sú tu nejaké body v ekonomike, ktoré ich spájajú. Nuž, aj Hitler mal dobrý ekonomický program, ale dobre vieme, ako to dopadlo.“

Strana SaS sa opakovane od Kotlebu dištancovala, Richard Sulík ho posledné týždne nazýva fašistom.

Problémy majú poslanci aj strana

Kotleba je už tretím obvineným poslancom ĽSNS, polícia stíha ja Stanislava Mizíka a Milana Mazureka. Mizíkovo obvinenie súvisí s jeho výrokmi na Facebooku zo začiatku tohto roka, na ktoré sa nevzťahuje výroková imunita.

Mizík vtedy napadol zoznam ocenených osobností, ktorým prezident Andrej Kiska v pondelok 9. januára odovzdal štátne vyznamenania, a hovoril o tom, že niektoré majú židovský pôvod.

Po Mizíkovi policajti obvinili aj poslanca Mazureka, tentoraz za výroky v žilinskom rádiu Frontinus, kde útočil na Rómov, moslimov či imigrantov. Mazurek sa stal predtým známy tým, že počas protiimigrantského pochodu v Bratislave hulákal na arabskú rodinu s dieťaťom v kočíku.

V máji navyše generálny prokurátor Jaromír Čižnár navrhol rozpustiť celú Kotlebovu ĽSNS.

„Vyhodnotenie rozsiahlych zadovážených podkladov ukázalo, že táto strana ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu Slovenskej republiky, zákony a medzinárodné zmluvy. Podľa názoru prokuratúry cieľom tejto politickej strany je odstránenie súčasného demokratického systému v Slovenskej republike,“ vysvetlil Čižnár.

Kotlebovci si medzičasom stihli vytvoriť záložnú stranu. Ich poslanec Martin Beluský sa stal štatutárom inej, Ľudovej strany. Nedávno ju premenovali na Ľudovú stranu Pevnosť Slovensko.

Kotlebu stíhali už viackrát

Marian Kotleba mal problémy s políciou už v minulosti, viackrát ho aj trestne stíhali. Po prvý raz ešte v roku 2005 po tom, čo na jednom z mítingov – vtedy ešte v uniforme – rozdával program svojej prvej strany, zakázanej Slovenskej pospolitosti – Národná strana.

Táto strana otvorene odmietala demokraciu a chcela siahnuť na rovné volebné právo aj práva menšín. Vyšetrovanie trvalo štyri roky, až ho prokurátorka v Považskej Bystrici v roku 2009 zastavila s odôvodnením, že sa Kotlebovi nepodarilo dokázať úmysel.

V roku 2009 Kotlebu obvinili za použitie pozdravu Na stráž! na oslavách 14. marca v Bratislave. Aj toto stíhanie zastavili kontroverzným rozhodnutím, podľa ktorého by išlo o pozdrav Hlinkovej gardy, iba ak by bol zároveň doplnený zdvihnutím pravice do výšky očí.

V tom istom roku Kotlebu stíhali aj za volebný leták k prvej kandidatúre na banskobystrického župana. Sľuboval v ňom odstrániť nespravodlivé zvýhodňovanie „nielen cigánskych parazitov“. Práve slovo „nielen“ bolo dôvodom, prečo ho súd neuznal vinným za podnecovanie nenávisti k skupine obyvateľov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie