Denník N

Pripravili opaľovací krém, ktorý je tým účinnejší, čím dlhšie ho máte na sebe

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Na vývoj DNA využili lacný, dostupný a obnoviteľný zdroj, lososie spermie.

Používať opaľovacie krémy počas pobytu na slnku je zo zdravotného hľadiska veľmi dôležité.

Látky, ktoré obsahujú, chránia bunky pokožky pred nebezpečným UV žiarením, ktoré by inak spôsobilo nielen hnednutie pokožky, ale aj poškodenie DNA v jadrách a mitochondriách kožných buniek.

To vedie k rýchlejšiemu starnutiu pokožky, strate prirodzenej obranyschopnosti kože a riziku vzniku rakoviny. V opaľovacích krémoch sú preto látky, ktoré UV žiarenie fyzicky odrážajú, alebo zlúčeniny, ktoré UV žiarenie premieňajú na teplo.

Výskumný tím z Binghamtonskej univerzity v New Yorku vymyslel inovatívnu metódu, ako bojovať proti nebezpečenstvu UV žiarenia. Vedci pripravili ochranný film (povlak) založený na DNA, ktorý absorbuje UV lúče tým účinnejšie, čím dlhšie im je vystavený. Svoj výskum uverejnili minulý týždeň v prestížnom vedeckom žurnále Scientific Reports.

Lososie spermie

„Ultrafialové lúče môžu poškodiť molekuly DNA,“ vraví vedúci výskumu Guy German v správe univerzity. German dodal: „Povedali sme si, že by sme to otočili. Opýtali sme sa, čo by sa stalo, ak by sme použili DNA ako ochrannú vrstvu. Takže namiesto poškodenia DNA v rámci pokožky by došlo k poškodeniu vrstvy na povrchu pokožky.“

Germanov tím vyvinul špeciálny povlak zložený z DNA, etanolu a vody, ktorý využíva schopnosť DNA molekúl samousporiadať sa do zložitejších štruktúr a kryštálov.

Zaujímavý je aj zdroj DNA. Pochádza z lososích spermií, veľmi lacného, dostupného a obnoviteľného zdroja.

Výsledný film obsahuje kryštály DNA menšie ako jeden mikrón a pri hustote nanesenia iba 0,031 miligramu na štvorcový milimeter dokáže znížiť prechod UVB a UVC lúčov až o 90 percent a UVA lúčov o 20 percent.

Čím viac slnka, tým viac ochrany

Inovatívny DNA film má tú vlastnosť, že s časom ožiarenia znižuje priepustnosť UV žiarenia. V praxi to znamená, že efektivita povlaku sa zvyšuje s časom stráveným na slnku.

Film navyše pohlcuje vodu. Po nanesení na ľudskú pokožku udržiava vodu v bunkách pokožky, vďaka čomu opaľovanie nevysúša tak ako zvyčajne.

Povlak je priehľadný, čo ďalej rozširuje možnosti jeho použitia. „Ak je povlak opticky priehľadný, a navyše hydratuje pokožku a chráni ju pred slnkom, myslíme si, že by sa dal potenciálne využiť ako ochrana rán v extrémnych podmienkach,“ dodal German.

Takéto materiály by teda sprístupnili liečbu a priame pozorovanie zranení, ktoré si inak vyžadujú časté výmeny obväzov.

Dostupné z doi: 10.1038/s41598-017-06884-8

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Technológie

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie